''Πού είμαστε τώρα;"

Facebook Twitter
0

Ένα 10ήμερο 'φεστιβάλ' ξεκινά σήμερα στο θέατρο Εμπρός (14 μήνες μετά την ενεργοποίησή του) και εκτός των άλλων θα επιχειρήσει να μιλήσει για τα 'κοινά αγαθά' στην πόλη της Αθήνας. Το πρόγραμμα υπό τον τίτλο "Πού είμαστε τώρα" θα διαρκέσει από τη 1 μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.

 

Εγώ ρώτησα, κι η Κολεκτίβα Ομόνοια απάντησε σ' αυτές τις επτά ερωτήσεις. 

 

 

1) Τι είναι η Κολεκτίβα Ομόνοια - και πώς επιλέξατε το όνομα;


Η κολεκτίβα Ομόνοια είναι μια ανοιχτή ομάδα θεωρητικών και καλλιτεχνών από διαφορετικά πεδία, που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην κατάληψη του Εμπρός.

Δεν έγινε επιλογή μελών αλλά μια αυθόρμητη συσπείρωση που ανταποκρίνεται στο αίσθημα της στιγμής για κοινή δράση.

Το όνομα για μας ανταποκρίνεται στην έκτακτη κατάσταση του κέντρου της Αθήνας σήμερα και ταυτόχρονα αποτελεί μια έκκληση για 'ομονοια' - συμπόνοια. Η ίδια η πλατεία της Ομόνοιας αλλάζει συχνά μορφή και είναι αντικείμενο πολεοδομικού επανασχεδιασμού της πόλης.

2) Πώς θα περιγράφατε το Πού Είμαστε Τώρα;

Ένα δεκαήμερο πρόγραμμα δράσεων -θεωρητικών και πρακτικών- που επιχειρεί να εξερευνήσει πρακτικά το 'εδώ και τώρα' του παραστασιακού μέλλοντος μέσα από στρατηγικά εφήμερες κι απρόβλεπτες πρακτικές πολιτιστικής παραγωγής. Προτείνεται έτσι ένας συμμετοχικός επανασχεδιασμός για τα 'κοινά αγαθά' στην πόλη της Αθήνας.

3) Το πρόγραμμα του δεκαημέρου είναι πλούσιο και ενδιαφέρον. Πόσο καιρό το ετοιμάζατε και ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες στη διοργάνωση;

Μόνο 2 βδομάδες - λειτουργούμε διαφορετικά από μια επίσημη διοργάνωση. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε πρακτικές και διαδικασίες που ανταποκρίνονται στη σημερινή έκτακτη κατάσταση και όχι να παρουσιάσουμε έτοιμα αποτελέσματα.

4)  Διαβάζοντας το πρόγραμμα του δεκαημέρου αναρωτήθηκε: Τι είναι τα ΜΑΝΙΦΕΣΤΑ και τι οι ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ;

Τα μανιφέστα είναι σύντομες σκηνικές δηλώσεις ανοιχτές σε όλα τα ενδεχόμενα. Αποτελούν τοποθετήσεις σε σχέση με το μέλλον των παραστατικών τεχνών μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις ή και λόγο.

Οι διαταραγμένες σχέσεις είναι συμπράξεις ανάμεσα σε διαφορετικές καλλιτεχνικές γλώσσες. Δίνεται χώρος για μικτές μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας.

5) Έχουν περάσει 14 μήνες μετά την ενεργοποίηση του Εμπρός. Τι θεωρείτε ότι έχει προσφέρει το νέο Εμπρός στην πολιτιστική ζωή της πόλης; Και σε τι φάση είναι τώρα τα πράγματα με την πιθανή έξωση;


Το Εμπρός έχει προσφέρει έναν ανοιχτό καλλιτεχνικό χώρο στην πόλη και βοήθησε στη δημιουργία ενός εναλλακτικού δικτύου ανθρώπων και ομάδων.

Κι όσο για την κατάσταση με την έξωση... Ναι, επέμβαση της αστυνομίας μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή.

6) Ποια είναι η γνώμη σας για τη διακοπή των καταλήψεων σε κτίρια της Αθήνας;

Όταν το ίδιο το κράτος βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, μοιάζει παράξενη αυτή η προτεραιότητα.

7) Μπράβο που έχετε ελεύθερη είσοδο για όλους. Σκεφτήκατε ποτέ να βάλετε εισιτήριο -ή συμβολική είσοδο- και γιατί τελικά αποφασίσατε να μην;

Το Εμπρός είναι ένας ανοιχτός καλλιτεχνικός και κοινωνικός χώρος.

Είναι σημαντικο για μας να διατηρηθει αυτός ο χαρακτήρας ελευθερης πρόσβασης ειδικά αυτή τη χρονική περιοδο στην Ελλάδα.

*ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για τις εκδηλώσεις της κάθε ημέρας είναι εδώ: Πολιτιστικό δεκαήμερο στο θέατρο Εμπρός από 1-10 Φεβρουαρίου

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ