Τον Μάρτιο του 2013, στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, φοιτητές από κάθε σχολή της χώρας θα μπορέσουν να γίνουν βουλευτές (για λίγες ημέρες).
Ζήτησα απ' τους ιδρυτές του να μου εξηγήσουν το εγχείρημά τους...
Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Στη σημερινή εποχή, λόγω των συγκυριών, όλοι οι νέοι λίγο πολύ έχουμε αναφωνήσει ένα «Αν ήμουν στη θέση του τάδε υπουργού θα έκανα αυτό κι αυτό» ή ένα «Πώς είναι δυνατό να δρα έτσι ο δείνα βουλευτής; Μέχρι κι εγώ καλύτερος θα ήμουν.» Τι θα συνέβαινε όμως αν πράγματι αυτές οι φράσεις γίνονταν πραγματικότητα; Αν όντως οι νέοι έπαιρναν υψηλές πολιτικές θέσεις και διαχειρίζονταν τα προβλήματα του τόπου;
Τα παραπάνω ερωτήματα έρχεται να καλύψει το φοιτητικό συνέδριο με το όνομα Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων. Έλληνες φοιτητές, από κάθε σχολή της χώρας ή του εξωτερικού, λαμβάνουν θέσεις βουλευτών, υπουργών και επιτρόπων, με σκοπό τη συζήτηση και εν τέλει την ψήφιση των νομοσχεδίων που καταθέτει η κυβέρνηση, όπως και στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα.
Θα υπάρχουν δηλαδή επινοημένα κόμματα στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ);
Ναι: Το ΜΒΕ θα απαρτίζεται από τέσσερα ισάριθμα σε δύναμη κόμματα (Εθνικό Μέτωπο, Φιλελεύθερη Κίνηση, Σοσιαλιστική Δύναμη, Ενωμένη Αριστερά) - γεγονός που κάνει απαραίτητη τη συνεργασία τους για την ψήφιση των νομοσχεδίων. Κάθε κόμμα, αποτελείται από τον αρχηγό, τους τομεάρχες και τους βουλευτές του, οι οποίοι χαράσσουν τη γενική πολιτική του γραμμή. Σκοπός των κομμάτων είναι η όσο το δυνατό δημοκρατικότερη λειτουργία τους και η μεγαλύτερη επιρροή στα ψηφιζόμενα νομοσχέδια.
Και πώς θα ψηφίζονται τα νομοσχέδια;
Τα νομοσχέδια, πριν ψηφισθούν στην Ολομέλεια, συζητώνται, ανάλογα με το θέμα τους, σε τέσσερις επιτροπές (Εξωτερικής πολιτικής και εθνικής Άμυνας, Κοινωνικών Υποθέσεων, Μορφωτικών υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης). Κάθε επιτροπή αποτελείται από ισάριθμους βουλευτές κάθε κόμματος (πχ 120 βουλευτές, άρα η μία επιτροπή έχει 32 βουλευτές – 8 από κάθε κόμμα. «Συντονιστής» της γραμμής του κόμματος εντός της επιτροπής είναι ο αρμόδιος Τομεάρχης, κάτι που όμως δε νοθεύει την ελεύθερη βούληση των βουλευτών.
Μοναδική εξαίρεση, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, που, λόγω της υπάρχουσας συγκυρίας, αποτελεί θέμα που θα συζητηθεί κατευθείαν στην Ολομέλεια. Έτσι, γίνεται σαφές ότι κάθε βουλευτής έχει να πραγματευθεί δύο ζητήματα: • Αυτό της επιλογής τους ανάμεσα στις τέσσερις επιτροπές • Το οικονομικό ζήτημα της Ολομέλειας.
Ποιοι στηρίζουν το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων;
Την στιγμή αυτή, το Συνέδριο έχει την επίσημη υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του ΕΚΠΑ και της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ενώ αναμένεται η υποστήριξη της ίδιας της Βουλής. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2013 στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη.
Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στο Μοντέλο ως βουλευτές;
Βασικό κριτήριο συμμετοχής είναι η φοιτητική ιδιότητα. Συγκεκριμένα κριτήρια, πληροφορίες και νέα σχετικά με το ΜΒΕ (που θα γίνει 1-4 Μαρτίου), θα βρείτε: Στην ιστοσελίδα: www.mve.gr / Στο facebook: www.facebook.com/mve2013 / Στο twitter: www.twitter.com/MVE_official
σχόλια