Η ολομέλεια της Βουλής απέρριψε κατά πλειοψηφία τις αιτήσεις για άρση ασυλίας κατά του Αλέξη Τσίπρα και 53 εν ενεργεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στις 25 Ιανουαρίου 2019.
Το εισαγγελικό αίτημα για την άρση ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και άλλων 52 εν ενεργεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στάλθηκε στη Βουλή έπειτα από αναφορά πολίτη εναντίον όλων των επανεκλεγέντων βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι είχαν υπερψηφίσει τη Συμφωνία.
Σε σύνολο 219 βουλευτών, κατά της άρσης ασυλίας ψήφισαν 207, ενώ 11 τάχθηκαν υπέρ και ένας δήλωσε «παρών», σύμφωνα με το ΑΠΕ. Όλα τα κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης, συμφώνησαν ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν έπρεπε να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία, αλλά να τη θέσει στο αρχείο, καθώς το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό και αφορά την ελεύθερη γνώμη, έκφραση και ψήφο του βουλευτή, όπως προσδιορίζεται από το Σύνταγμα.
Οι εκπρόσωποι από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν, ενώ μόνο η Ελληνική Λύση είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το εισαγγελικό αίτημα. Η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας είχε απορρίψει σχεδόν ομόφωνα- πλην μίας ψήφου- την άρση ασυλίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπέρ της άρσης ασυλίας του Διονύση Χατζηδάκη
Στο μεταξύ, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Διονύση Χατζηδάκη.
Σε σύνολο 221 παρόντων βουλευτών, υπέρ του εισαγγελικού αιτήματος τάχθηκαν 214 βουλευτές και 7 καταψήφισαν. Η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας είχε αποφασίσει ομόφωνα και είχε εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση ασυλίας του κ. Χατζηδάκη, κάτι που ζήτησε και ο ίδιος. Η υπόθεση αφορά την περίοδο που ήταν δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου.