Εισήγηση Δένδια στο ΚΥΣΕΑ για τέταρτη φρεγάτα Belharra

Εισήγηση Δένδια στο ΚΥΣΕΑ για τέταρτη φρεγάτα Belharra Facebook Twitter
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας/ Eurokinissi
0

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί πραγματοποίησαν, σήμερα το απόγευμα, Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου, επίσκεψη στη γαλλική φρεγάτα Alsace στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «μεγάλη χαρά και τιμή» την επίσκεψη στη φρεγάτα, ενώ ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Λεκορνί για την παρουσία του στον Πειραιά «και για ό,τι αυτή συμβολίζει».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε για τον ρόλο της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες».

Όπως είπε, «αυτή η επιχείρηση διεξάγεται υπό ελληνική διοίκηση» και στάθηκε στο γεγονός ότι υπό ελληνική διοίκηση η γαλλική φρεγάτα έχει επιτύχει να καταρρίψει πυραύλους και ντρόουνς των Χούθι «κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας».

«Για την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τη Γαλλία, μια μεγάλη ναυτική χώρα, η επιχείρηση "Ασπίδες" έχει τεράστια σημασία. Επηρεάζει το επίπεδο ζωής των πολιτών μας. Και είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα, η Γαλλία αλλά και άλλες χώρες όπως η Κύπρος και η Ιταλία, συνεισφέρουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Εισήγηση Δένδια στο ΚΥΣΕΑ για τέταρτη φρεγάτα Belharra

«Η προμήθεια των τριών φρεγατών Belharra και της τέταρτης που ελπίζω ότι θα αποδεχθεί με πρότασή μου το ΚΥΣΕΑ, θα δώσει ακόμη περισσότερο βάθος στη συνεργασία ανάμεσα στο ελληνικό και το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, ανάμεσα στις ελληνικές και τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.

«Και μαζί με τα Rafale μπορούμε με τη Γαλλία να έχουμε ένα μεγάλο εύρος συστημάτων που μοιραζόμαστε και που μπορούμε να χρησιμοποιούμε από κοινού για την ασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τόνισε, δε, ότι η Γαλλία σέβεται το διεθνές δίκαιο και η στήριξή της απέναντι «σε οποιαδήποτε απειλή αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι για εμάς πολύ σημαντικό στοιχείο».

Από την πλευρά του, ο κ. Λεκορνί χαρακτήρισε πολύ σημαντική στιγμή την επίσκεψη του κ. Δένδια στη γαλλική φρεγάτα Alsace, ενώ ξεκαθάρισε ότι η στρατηγική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας δεν περιορίζεται στην πώληση εξοπλιστικών συστημάτων αλλά επεκτείνεται στο πλαίσιο της διαλειτουργικότητας.

«Η Ελλάδα είναι για εμάς ένας από τους πιο σημαντικούς ναυτικούς μας εταίρους σε όλες μας τις επιχειρήσεις» υπογράμμισε ο κ. Λεκορνί. «Πολύ συχνά, το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, συνοδεύεται από ελληνικά πλοία» πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων.

Για το ζήτημα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, ο κ. Λεκορνί σημείωσε ότι «το ευρωπαϊκό επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ασπίδες" είναι μια επιχείρηση ευρωπαϊκής εμβέλειας που βασίζεται κυρίως σε ιταλικά, γαλλικά και ελληνικά πλοία για να διασφαλιστεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα».

«Ελλάδα και Γαλλία είναι μεγάλα έθνη με παράδοση στο ναυτικό εμπόριο» πρόσθεσε και επισήμανε: «Επομένως είναι πασιφανές ότι η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μια από τις κύριες ανησυχίες μας και αυτό συνδέεται με την ασφάλεια στη διώρυγα του Σουέζ».

«Μιλάμε συχνά για τα πλοία μας αλλά δεν μιλάμε αρκετά για τους ναύτες μας. Τα στελέχη των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών μας έχουν μια πάρα πολύ στενή σχέση στον τρόπο που προγραμματίζουν τις επιχειρήσεις και με τη γενικότερη συνεργασία τους. Η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες των Ιταλών, των Κυπρίων, των Ελλήνων και των Γάλλων. Το ίδιο επίσης ισχύει και για τους αεροπόρους που πετούν με τα Rafale» υπογράμμισε ο κ. Λεκορνί. 

Σε τελετή στο κατάστρωμα της φρεγάτας Alsace, ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων επέδωσε το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ και στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη.

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας και ο κ. Λεκορνί είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Στις συνομιλίες παρευρέθησαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Θανάσης Δαβάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δημήτριος - Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

 
 
Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ