Επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι, ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.
Περίπου 20.000 άνθρωποι αψήφισαν την απαγόρευση συναθροίσεων- λόγω κορωνοϊού- και διαδήλωσαν την Τρίτη για τον θάνατο μαύρου άνδρα υπό αστυνομική κράτηση, το 2016, με αφορμή τις μαζικές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Αντλώντας συνθήματα από το αμερικανικό κίνημα- «Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»- οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν δικαιοσύνη για τον Ανταμά Τραορέ, ο θάνατος του οποίου πριν από τέσσερα χρόνια είχε προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων ενάντια στην αστυνομική βία στη Γαλλία. Η κινητοποίηση ξεκίνησε έξω από δικαστήριο, έπειτα από έκθεση που απαλλάσσει τους τρεις αστυνομικούς που συνέλαβαν τον Τραορέ.
Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών, για να διαλύσει το πλήθος, ενώ ξέσπασαν συγκρούσεις. Συγκεντρωμένοι πετούσαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις, που «απάντησαν» με χρήση πλαστικών σφαιρών. Κάποιοι από τους διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους, ποδήλατα και μηχανές, για να δημιουργήσουν φλεγόμενα οδοφράγματα.
1) Paris law enforcement blocked public transportation to this area so thousands walked
— Get her, Jade! (@keatingssixth) June 2, 2020
2) Paris banned this protest hours before & thousands said fuck that
3) They eventually did tear gas and pepper spray crowds several times & ppl rinsed their eyes and came right back https://t.co/NUava3QF9Y
«Η βία δεν έχει καμία θέση σε μια δημοκρατία», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ. «Τίποτα δεν δικαιολογεί τη συμπεριφορά που έλαβε χώρα στο Παρίσι απόψε, καθώς απαγορεύονται οι διαδηλώσεις για την προστασία της υγείας όλων», συμπλήρωσε.
Νωρίτερα, στους συγκεντρωμένους είχε μιλήσει η αδελφή του Τραορέ, Άσα. «Σήμερα δεν μιλάμε για τη μάχη της οικογένειας Τραορέ. Είναι η μάχη για όλους. Όταν μαχόμαστε για τον Τζορτζ Φλόιντ, μαχόμαστε για τον Ανταμά Τραορέ. Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ είναι επανάληψη αυτού που συμβαίνει στη Γαλλία», είπε.
Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στη Λιλ έκαναν πορεία 2.500 άνθρωποι, στη Μασσαλία βγήκαν στους δρόμους 1.800 πολίτες και στη Λιόν 1.200.
Η υπόθεση Τραορέ
Το 2016 ο 24χρονος Ανταμά Τραορέ, έπειτα από μια αντιπαράθεση σε διαδικασία εξακρίβωσης στοιχείων, συνελήφθη σε σπίτι που είχε κρυφτεί, έπειτα από κυνηγητό 15 λεπτών με την αστυνομία.
Ένας από τους τρεις αστυνομικούς κατέθεσε ότι ακινητοποίησαν στο έδαφος τον Τραορέ με το σωματικό βάρος τους. Ο 24χρονος έχασε τις αισθήσεις του στο περιπολικό και πέθανε σε κοντινό αστυνομικό τμήμα. Φορούσε ακόμη χειροπέδες όταν έφτασε εκεί το ασθενοφόρο.
Την Παρασκευή, ιατρική επιτροπή απάλλαξε τους τρεις αστυνομικούς, λέγοντας ότι ο Τραορέ δεν πέθανε από «ασφυξία λόγω της θέσης του σώματός του», αποκλείοντας το ενδεχόμενο να προκλήθηκε ο θάνατος επειδή τον ακινητοποίησαν στο έδαφος.
Αντί για αυτό, έκριναν ότι ο θάνατος του Τραορέ πιθανότατα προκλήθηκε από καρδιακή ανεπάρκεια εξαιτίας υποκείμενων ζητημάτων υγείας, στο πλαίσιο «έντονου στρες» και σωματικής κόπωσης, σε συνδυασμό με την παρουσία κάνναβης στον οργανισμό του. Αυτή είναι η τρίτη επίσημη έκθεση που απαλλάσσει τους αστυνομικούς και ανατρέπει προηγούμενη ιατρική έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της οικογένειας Τραορέ, σύμφωνα με την οποία ο 24χρονος πέθανε από ασφυξία.
Όμως, την Τρίτη, νέα έρευνα που διέταξε η οικογένεια κατέληξε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από την τεχνική σύλληψης που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια