Γώγος: Δύο καλά και ένα κακό σενάριο για την εξέλιξη του κορωνοϊού

Γώγος: Δύο καλά και ένα κακό σενάριο για την εξέλιξη του κορωνοϊού Facebook Twitter
0

Ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος ανέλυσε τα τρία πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο - από το πιο ευνοϊκό έως το χειρότερο. 

Μιλώντας για την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας, ο καθηγητής εξήγησε πως το πρώτο σενάριο είναι η συνέχιση της παρουσίας του ιού με μικρά «κύματα», τα οποία θα είναι λίγο μεγαλύτερα το τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια τα κύματα και πάλι θα υποχωρήσουν όπως συμβαίνει τώρα και ο ιός θα συνεχίσει συνολικά για 2 με 4 χρόνια με παρόμοια συμπεριφορά, πριν μετατραπεί σε έναν απλό ιό του αναπνευστικού, μιας και θα προσαρμοστεί γενετικά. «Έτσι φαίνεται και από τη μορφή του νέου ιού, οι μεταλλάξεις που θα κάνει δεν θα είναι κακές, θα είναι προσαρμοστικές για τον ίδιο και καλύτερες για τον άνθρωπο.» 

Στο δεύτερο σενάριο, το νέο κύμα θα αποδειχθεί πολύ μικρό και θα αρχίσει να σβήνει με την βοήθεια των μέτρων που λαμβάνονται. Όπως είπε ο κ. Γώγος και τα δύο αυτά σενάρια είναι «τα καλά» και το πρώτο μάλιστα είναι και το πιθανότερο, όπως εκτίμησε. 


«Υπάρχει όμως πάντα και το σενάριο του δεύτερου, μεγαλύτερου κύματος το κακό σενάριο» - αλλά σε αυτή την περίπτωση ο κόσμος θα είναι σε παγκόσμιο κλίμακα καλύτερα προετοιμασμένος. Κατά τον ίδιο η κοινωνία και η κοινότητα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη.

Πρόσθεσε δε πως αυτή την περίοδο εμφανίζονται ολοένα και περισσότερες δημοσιεύσεις που μιλούν για πολλά ασυμπτωματικά κρούσματα. Ακόμα και στο «λίκνο» της τότε επιδημίας, την Γουχάν, σχεδόν όλοι είναι ασυμπτωματικοί και όχι πάσχοντες. 

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί ποτέ στην Ξάνθη όπου παραμένει σε διάφορες δομές της περιοχής, με αποτέλεσμα την συνεχόμενη, μικρή ροή κρουσμάτων. Όπως είπε με την δυνατότητα για πολλά τεστ, στόχος είναι να ελεγχθεί σχεδόν αντιπροσωπευτικά όλος ο πληθυσμός, και ιδιαίτερα σε δομές.

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες

 

Ερωτηθείς για το κατά πόσο πρέπει να προκαλεί ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες, ο ίδιος παραδέχεται ότι «φυσικά και πρέπει να μας ανησυχεί η εν γένει δραστηριότητα παγκοσμίως. Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, εκεί που ξεκίνησε, έχουμε σαφώς μια γενικότερη μείωση κρουσμάτων. Στις ΗΠΑ παραμένει η κατάσταση. Αλλά έχουμε όλη την Λατινική Αμερική που αρχίζει και φουντώνει, είχαμε κρούσματα στο Περού, στην Τουρκία μπήκαν σε καραντίνα πόλεις, στην Αίγυπτο εμφανίζονται καινούργιες εστίες. Στην Ινδία. Στις χώρες της Μέσης Ανατολής Επομένως, είναι μια νόσος που υπάρχει».

«Είμαστε επιφυλακτικοί, και το καλοκαίρι με τον τουρισμό δημιουργεί ανησυχίες. Για αυτό τον λόγο γίνονται συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων», ώστε να εξευρεθεί ο ασφαλέστερος τρόπος αντιμετώπισης χωρίς να ανακοπή η ροή των τουριστών.

Ο καθηγητής τονίζει ότι η απόσταση ασφαλείας είναι το πιο σημαντικό μέτρο: «Τώρα είμαστε στην εποχή των συστάσεων, από όλα τα μέτρα η φυσική αποστασιοποίηση είναι το πιο σημαντικό με μεγάλη επίδραση στην μετάδοση της νόσου ειδικά πάνω από 1,5 – 2 μέτρα.»

Να προλάβουμε το κακό σενάριο 

Προειδοποίησε ότι το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, θα είναι όχι μόνο να διακοπούν πτήσεις αλλά να κλείσουν και ξενοδοχειακές δομές. «Αν υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική βαρύτητα σε κάποιες χώρες μπορεί να καθυστερήσουμε τις πτήσεις από αυτές.»

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM