Ο ρυθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως αυξάνεται ταχύτερα από ποτέ, με περίπου 100.000 νέα περιστατικά την ημέρα, κατά μέσο όρο.
Τον Απρίλιο, τα νέα κρούσματα έσπασαν για πρώτη φορά τις 100.000. Από τις 21 Μαΐου μέχρι σήμερα - και με εξαίρεση μόνο πέντε ημέρες - καθημερινά καταγράφονται περισσότερα από 100.000 κρούσματα. Σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου Johns Hopkins στις 3 Ιουνίου σημειώθηκε νέο ρεκόρ, 130.400 κρουσμάτων σε μία ημέρα.
Η ραγδαία αύξηση οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των ημερήσιων τεστ, αλλά σε αρκετές χώρες θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η εικόνα που αποτυπώνεται στις κρατικές βάσεις δεδομένων απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.
Η καμπύλη μετάδοσης ακολουθεί διαφορετική πορεία ανά χώρα. Κράτη που δέχτηκαν ένα ισχυρό πρώτο κύμα, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, βλέπουν τώρα μείωση στον ρυθμό των κρουσμάτων. Αντίθετα χώρες στη νότια Αμερική, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική καταγράφουν κάθε μέρα όλο και περισσότερα νέα κρούσματα.
Σε Λιβύη, Ιράκ, Ουγκάντα, Μοζαμβίκη και Αϊτή, τα περιστατικά διπλασιάζονται κάθε εφτά ημέρες. Σε Βραζιλία, Ινδία, Χιλή, Κολομβία και Νότια Αφρική, τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δύο εβδομάδες.
Η αμερικανική ήπειρος συνεχίζει να καταγράφει τα περισσότερα νέα κρούσματα. Για εβδομάδες, τα ημερήσια περιστατικά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ξεπερνούσαν σε μέγεθος όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου μαζί, όπως παρατηρούσε την Τετάρτη και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κεντρική και νότια Αμερική, όπου αρκετές χώρες βλέπουν την πανδημία να επιταχύνεται».
Ο Δρ. Μάικ Ράιν, εκτελεστικός διευθυντής των Έκτακτων Προγραμμάτων Υγείας του ΠΟΥ, εκτιμά ότι αυτές οι χώρες δεν έχουν καν φτάσει στην κορύφωση της επιδημικής καμπύλης.
Ραγδαία κρίνεται και η αύξηση των θανατηφόρων περιστατικών στη νότια Αμερική και στην Καραϊβική. Η Βραζιλία κατέγραψε περισσότερα από 30.000 νέα κρούσματα την Πέμπτη, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό της χώρας στις 614.941. Την ίδια μέρα καταγράφηκαν 1.473 θάνατοι και τα θύματα ξεπέρασαν τις 34.000.
Η χώρα είναι πλέον δεύτερη πίσω από τις ΗΠΑ, όπου τα περιστατικά ξεπέρασαν τα 1,9 εκατομμύρια και 109.000 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας. Στην κορύφωση του «κύματος», οι ΗΠΑ είχαν περισσότερα από 30.000 νέα κρούσματα κάθε ημέρα και, κατά μέσο όρο, εξακολουθούν να καταγράφουν 21.000 νέους φορείς καθημερινά και 942 θανάτους.
Κράτη που ξεπέρασαν την πρώτη έξαρση της πανδημίας, όπως η Νότια Κορέα, η Γερμανία και η Κίνα, αντιμετωπίζουν τώρα νέα ξεσπάσματα καθώς τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν, εγείροντας φόβους για δεύτερο κύμα.
Από τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τον περασμένο Δεκέμβρη, σε όλο τον κόσμο έχουν διαγνωστεί με Covid-19, 6.777.896 περιστατικά και τουλάχιστον 395.812 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.
Με πληροφορίες από Johns Hopkins University και CNN
σχόλια