Τις τεράστιες, πολικές καταιγίδες στον πλανήτη Δία, καταγράφει το διαστημικό σκάφος Juno της NASA.
Η αποστολή έχει ήδη φτάσει στα μισά της και το Juno ολοκληρώνει μία περιστροφή γύρω από τον Δία κάθε 53 ημέρες, παρακολουθώντας τους κυκλώνες στους πόλους του πλανήτη.
Οι αισθητήρες του διαστημικού σκάφους αναλύουν την σύνθεση της ατμόσφαιρας, αποκρυπτογραφώντας τους κρυφούς μηχανισμούς, στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.
Η δρ. Κάντις Χάνσεν, του Ινστιτούτου Πλανητικής Επιστήμης στην Αριζόνα, παρουσίασε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες της αποστολής στην Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση στην Ουάσιγκτον.
«Όταν κάναμε το πρώτο μας πέρασμα πάνω από τους πόλους, ξέραμε ότι θα βλέπαμε μια περιοχή του Δία που δεν είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν», λέει η Χάνσεν. «Όμως δεν περιμέναμε να δούμε πολυγωνικούς κυκλώνες - τεράστιες καταιγίδες, διπλάσιες σε μέγεθος από ολόκληρο το Τέξας».
Δεκαέξι περάσματα του Juno αργότερα, οι καταιγίδες είναι ακόμα εκεί, με ανέμους που ξεπερνούν τα 618 χιλιόμετρα ανά ώρα (στην γη, η κλίμακα Σαφίρ Σίμσον, η ανώτατη βαθμίδα 5 είναι για κυκλώνες με ταχύτητες πάνω από 250 χιλιόμετρα ανά ώρα).
Το Juno εκτοξεύτηκε από την πολεμική αεροπορική βάση του Κανάβεραλ, στις 5 Αυγούστου του 2011, και εισήλθε σε τροχιά γύρω από τον Δία στις 4 Ιουλίου 2016, μελετώντας την σύνθεση, το βαρυτικό πεδίο και την πολική μαγνητόσφαιρα του Δία.
Πρόκειται για το δεύτερο διαστημόπλοιο που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον Δία, μετά το Galileo, που ήταν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη από το 1995 έως το 2003.
σχόλια