Ξέχνα τους στόχους της νέας χρονιάς. Θέσε "προθέσεις"!

Ξέχνα τους στόχους της νέας χρονιάς. Θέσε "προθέσεις"!

Γιατί, αντί να βάλεις νέους στόχους για το 2019, μια ψυχολόγος προτείνει να θέσεις προθέσεις.

Είτε ανήκεις σε εκείνους που κάθε Πρωτοχρονιά, γράφουν τους στόχους τους έναν έναν είτε σε εκείνους που το αποφεύγουν, ένα είναι σίγουρο: η αρχή του νέου χρόνου σε προκαλεί να κάνεις μια φρέσκια αρχή και να (ξανα)πάρεις αποφάσεις.

 

Αν όμως αυτή η παράδοση ξεκινάει με τόση ορμή τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου και καταλήγει ως αίτιο άγχους και αυτοτιμωρίας τον Δεκέμβρη, ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις τη σχέση σου με αυτή. Άλλωστε, η πρώτη ημέρα του χρόνου, όσο φορτωμένη με συμβολισμούς κι αν είναι, δεν είναι παρά μία ακόμα ημέρα. Κάτι σαν τη "μυθική" Δευτέρα που πάντα ξεκινάμε δίαιτα.

 

Αντί, λοιπόν, να βάλεις νέους στόχους για το 2019, μια ψυχολόγος προτείνει να θέσεις προθέσεις. Σύμφωνα με έρευνες το 80% των στόχων που θέτουμε την Πρωτοχρονιά, έχουν ξεχαστεί μέχρι να μπει ο Φεβρουάριος. Η ψυχολόγος Heather Silvestri ισχυρίζεται πως αυτό συμβαίνει απλά επειδή έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό μας.

 

"Το άγχος που συνοδεύει κάθε Πρωτοχρονιά, λόγω των τύψεων από όλα όσα νιώθουμε πως δεν καταφέραμε, μας ακολουθεί και στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Βιώνοντας λοιπόν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, βάζουμε περαιτέρω στόχους για να "γίνουμε καλύτεροι" εξηγεί η ίδια. Φυσικά αυτό είναι ακατάλληλο έδαφος για να θέσει κανείς ουσιαστικούς στόχους.

 

"Σαν ψυχολόγος και μελετητής της ανθρώπινης συμπεριφοράς, [πιστεύω πως] οι στόχοι αποτυγχάνουν όχι λόγω έλλειψης αυτοπειθαρχίας αλλά λόγω ελλιπών κινήτρων" λέει η Silvestri. "Όταν αποφασίζεις να αλλάξεις κάτω από πίεση και άγχος, και αυτή η επιλογή γίνεται επειδή νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου, είναι δύσκολο να νιώσεις πως έχεις έλεγχο στις συνθήκες της ζωής σου. Το να νιώθεις άσχημα απλά δεν παρέχει καλό κίνητρο για να φτάσεις την επιτυχία" εξηγεί. 

 

Αν απλά δεχτείς πως η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα, θα ανακαλύψεις πως γρήγορα μπορείς να μετατρέψεις τις προθέσεις σου σε καθημερινές συνήθειες.

 

Αντί λοιπόν για "αποφάσεις" ή "στόχους", επιχείρησε να θέσεις προθέσεις για τη νέα χρονιά. Η διαφορά ανάμεσα στον στόχο και την πρόθεση είναι πως η δεύτερη επικεντρώνεται στη διαδικασία και όχι στον στόχο. "Η 'απόφαση' μοιάζει να υπονοεί πως κάτι πάει στραβά τώρα και πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα μόνο αν κάτι αλλάξει, όταν θα έχεις φτάσει στον στόχο σου" εξηγεί η Jamie Price, ιδρύτρια του app διαλογισμού Stop, Breathe & Think. 

 

Η πρόθεση, από την άλλη, πηγάζει από την παρούσα κατάσταση και επηρεάζει επίσης το παρόν και όχι ένα αόριστο μέλλον. Μας υπενθυμίζουν πως όλη μας η δύναμη βρίσκεται στο Τώρα χωρίς να μας γεμίζει άγχος για ένα φανταστικό στόχο στο απώτερο μέλλον. 

 

Αν, παραδείγματος χάρη, στοχεύεις στο να βρεις τη φόρμα σου, μπορείς να δηλώσεις την πρόθεσή σου να κινείσαι περισσότερο και να τρέφεσαι πιο θρεπτικά και καλά. Ξαφνικά, ο μακρινός στόχος ενός φανταστικού σώματος, μετατρέπεται σε ρεαλιστικές καθημερινές αποφάσεις που μπορείς εύκολα να πάρεις. "Το μυστικό της αλλαγής δεν είναι κάποια μεγάλη και θεαματική απόφαση ή χειρονομία. Η αλλαγή συμβαίνει όταν είμαστε παρόντες σε κάθε στιγμή της ζωής μας και ανοιχτοί σε όλες τις ευκαιρίες που μας παρέχονται για νέα ξεκινήματα στο συναισθηματικό, το ψυχολογικό αλλά και το σωματικό πεδίο. Είναι οι πιο μικρές στιγμές, στο Εδώ και το Τώρα, που μπορούν να επιφέρουν πραγματική αλλαγή.

 

Αν όλα αυτά σου ακούγονται αρκετά για να κάνεις φέτος το πείραμα και να θέσεις προθέσεις, να τι πρέπει να γνωρίζεις για να το κάνεις "σωστά". "Το κλειδί είναι να μένεις στο παρόν και να θέσεις τις προθέσεις σου από μια θέση διαύγειας και σιγουριάς" λέει η Silvestri. "Με άλλα λόγια, έσω ρεαλιστής και μετάτρεψε την έμπνευσή σου σε ένα πρακτικό σχέδιο με καθαρά βήματα. Όσο πιο ταπεινές προθέσεις βάζεις στον εαυτό σου, τόσο πιο εύκολο θα είναι να τις διαχειριστείς και να τις φέρεις σε πέρας" λέει η Silvestri. 

 

Θυμήσου πως οι προθέσεις είναι στην πραγματικότητα πρακτικές οδηγίες που έχουν εφαρμογή στην καθημερινή μας ζωή, γι'αυτό θα είναι καλύτερα να τις σχεδιάσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείς να τις ακολουθήσεις. Αντί, πχ, να θέσεις την πρόθεση να πηγαίνεις 5 φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο, επιχείρησε να κινείς το σώμα σου για μία ώρα κάθε μέρα με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα και περπατώντας προς τη δουλειά ή κάνοντας βόλτα στην πόλη. Αντί να γράφεις ημερολόγιο κάθε μέρα, θέσε την πρόθεση να βρίσκεις καθημερινά λίγο χρόνο για έναν ενδοσκόπηση, με όποιον τρόπο κι αν το εννοείς. Αν απλά δεχτείς πως η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα, θα ανακαλύψεις πως γρήγορα μπορείς να μετατρέψεις τις προθέσεις σου σε καθημερινές συνήθειες.

 

Η Silvestri συστήνει έναν ακόμα τρόπο να πετύχεις: να πλαισιώσεις κάθε σου πρόθεση με συναίσθημα. "Αυτό βοηθά στο να κρατάς τους στόχους σου ενεργούς καθώς το συναίσθημα είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από τις περισσότερες επιλογές μας. Φαντάσου τι συναίσθημα εγείρει κάθε σου πρόθεση και θυμήσου αυτή τη στιγμή κάθε φορά που καλείσαι να πάρεις μια απόφαση σχετικά με αυτή". 

 

Το τελευταίο αλλά και καθοριστικό βήμα είναι να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για όλα όσα έχεις ήδη καταφέρει καθώς και για την ενέργεια που αφιερώνεις στην προσωπική σου εξέλιξη. Αυτό θα κάνει τη διατήρηση των προθέσεών σου πολύ πιο εύκολη και επιβραβευτική υπόθεση ενώ θα σε προετοιμάσει θετικά για ακόμα περισσότερες αλλαγές!

 

Με στοιχεία από το thethirty.byrdie.com

Well Being
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon