FT: Γιατί η παγκόσμια οικονομία φαίνεται τόσο εύθραυστη

FT: Γιατί η παγκόσμια οικονομία φαίνεται τόσο εύθραυστη Facebook Twitter
EPA
0

Στις πολιτικές επιπτώσεις από τις πρόσφατες εξελίξεις και στην ήπια «κυκλική επιβράδυνση» της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρονται σήμερα σε άρθρο τους οι Financial Times.

Το 2018, οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Η κινεζική οικονομία κατέγραψε σημαντική πτώση, χώρες όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία αντιμετώπισαν τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης και οι χρηματαγορές κλυδωνίστηκαν.

Παράλληλα, έγιναν διαρθρωτικές αλλαγές στις διαφοροποιημένες τάσεις παραγωγικότητας, με κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ενώ ο κύκλος του μακροπρόθεσμου χρέους (που παλιότερα αποτελούσε εργαλείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων) έχει επιταχυνθεί από την δεκαετία του 1980. 

Οι εν λόγω αλλαγές έχουν σημαντικές πολιτικές συνέπειες: άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού, το Brexit, την εκλογή του Trump, τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο κυριότερων οικονομιών του κόσμου και μια διάβρωση της φιλελεύθερης παγκόσμιας οικονομικής τάξης, τονίζουν οι FT.

Ο μετασχηματισμός του παγκόσμιου περιβάλλοντος εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους όπως είναι η αδυναμία διαμόρφωσης μιας συντονισμένης και αποτελεσματικής αντίδρασης σε μια σοβαρή παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση καθώς και η αδυναμία διαχείρισης των συγκεντρώσεων χρέους - ιδιωτικού και δημόσιου - του παρελθόντος.


«Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί δεν είναι η κατάσταση σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο καθώς είναι απολύτως πιθανό να υπάρξει μια ήπια και διαχειρίσιμη επιβράδυνσης με λίγες ζημίες. Η μεγάλη ανησυχία θα πρέπει να αφορά στο πλαίσιο στο οποίο μπορεί να συμβεί μια τέτοια επιβράδυνση», γράφουν οι FT.

Η πολιτική αστάθεια σε συνδυασμό με την εξάντληση των ασφαλών επιλογών για πιστωτική επέκταση θα καταστήσει δύσκολη τη διαχείριση ακόμα και μιας σύντομης και περιορισμένης επιβράδυνσης, εκτιμούν στο δημοσίευμά τους οι FT, προειδοποιώντας πως δεν υπάρχουν «απλοί μηχανισμοί» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων για αυξημένη επιδότηση

Οικονομία / Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων για αυξημένη επιδότηση

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, επιδοτεί την επισκευή και ανακαίνιση κατοικιών για εκμίσθωση, με δικαιούχους ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
LIFO NEWSROOM
Airbnb: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ - Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με τις νέες προδιαγραφές

Οικονομία / Airbnb: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ - Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με τις νέες προδιαγραφές

Όταν οι έλεγχοι διενεργούνται από μικτά κλιμάκια υπαλλήλων του υπουργείου Τουρισμού με τη συμμετοχή και ελεγκτών της ΑΑΔΕ, εκτός από τον έλεγχο προδιαγραφών βραχυχρόνιας μίσθωσης θα γίνεται και επιτόπιος φορολογικός έλεγχος
LIFO NEWSROOM
Σκυλακάκης: Προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός για «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα»

Οικονομία / Σκυλακάκης: Προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός για «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα»

Σε σχέση δε με τις καθυστερήσεις στα προηγούμενα «Εξοικονομώ», είπε ότι δεν οφείλονται στην έλλειψη των πόρων αλλά στις διαδικασίες και τους ελέγχους που εφαρμόζονται από την ΕΕ, παράγοντες που έχουν εξαλειφθεί στα νέα προγράμματα
LIFO NEWSROOM