Εβδομήντα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου της Κορέας, η προοπτική για μια ειρηνευτική συνθήκη, που θα σημάνει τον επίσημο τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, μοιάζει πιο μακρινή από ποτέ.
Βόρειος και Νότιος Κορέα πραγματοποίησαν «ήπιες» εκδηλώσεις λόγω της ημέρας σήμερα εν μέσω αυξημένης έντασης στη χερσόνησο.
Ο πόλεμος της Κορέας του 1950-1953 έληξε με μια ανακωχή και όχι μία επίσημη συνθήκη ειρήνης, αφήνοντας τις δυνάμεις των Η.Π.Α., υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, επί της ουσίας σε έναν «αέναο» πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα.
Οι ηγέτες της Νότιας Κορέας το 1953 αντιτάχθηκαν στην ιδέα μιας εκεχειρίας που άφησε τη χερσόνησο διχασμένη και έτσι δεν υπέγραψαν ποτέ την ανακωχή.
Με τις εντάσεις να αυξάνονται και πάλι, βετεράνοι του πολέμου της Νότιας Κορέας συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την επέτειο.
Πολλοί από αυτούς που συγκεντρώθηκαν στη συνοριακή πόλη Cheorwon της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι ελπίζουν για πιο ειρηνικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, αλλά δεν ήταν αισιόδοξοι ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, καθώς οι πολιτικές της Πιονγκγιάνγκ δεν έχουν αλλάξει.
«Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ειρήνη όσο ζω», δήλωσε ο 89χρονος Kim Yeong-ho.
«Έχω καθημερινούς εφιάλτες από τότε. Η Βόρεια Κορέα δεν έχει αλλάξει καθόλου».
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Κορέας δημοσίευσε ένα πρωτοσέλιδο άρθρο που καλούσε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τα βήματα εκείνων που αγωνίστηκαν για να υπερασπιστούν το έθνος.
«Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες, αλλά ο κίνδυνος πολέμου δεν έχει αφήσει ποτέ αυτό το έδαφος», ανέφερε η εφημερίδα, κατηγορώντας «εχθρικές δυνάμεις» που επιδιώκουν να συντρίψουν τη Βόρεια Κορέα.
Πέρυσι, μετά από συναντήσεις αξιωματούχων της Βόρειας με τη Νότια Κορέα αλλά και την συνάντηση Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν, υπήρξαν κάποιες ελπίδες για υπογραφή ειρήνης αλλά αυτές πλέον έχουν εξανεμιστεί.
Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα ότι ακολουθούν εχθρικές πολιτικές, και η Ουάσιγκτον πιέζει την Πιονγκγιάνγκ για αποπυρηνικόποίηση.
Μια σειρά συσκέψεων και συνομιλιών σε επίπεδο εργασίας απέτυχε να καλύψει το χάσμα μεταξύ των δύο παλαιών εχθρών, με την Βόρεια Κορέα να συνεχίζει τις εκτοξεύσεις πυραύλων μικρής εμβέλειας ενώ και πιο πρόσφατα ανατίναξε τη λειτουργία του διακορεατικού γραφείου, διακόπτοντας τις ανοικτές γραμμές επικοινωνίας με τη Νότια Κορέα.
Την Τετάρτη, η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι αποφάσισε να αναστείλει σχέδια για απροσδιόριστη στρατιωτική δράση εναντίον της Νότιας Κορέας, αλλά προειδοποίησε τη γείτονα χώρα να «σκεφτεί και να συμπεριφερθεί με σύνεση».
Οι ιστορικοί υπολόγισαν ότι ο πόλεμος μπορεί να έχει προκαλέσει έως και 1 εκατομμύριο θανάτους στρατιωτικών και αρκετών άλλων εκατομμυρίων πολιτών. Χιλιάδες οικογένειες χωρίστηκαν καθώς η βαριά οχυρωμένη αποστρατικοποιημένη ζώνη (DMZ) έκοψε τη χερσόνησο στα δύο.
«Η ανεπίλυτη κατάσταση του Πολέμου της Κορέας είχε καταστροφικές συνέπειες για τους Κορεάτες, από το χωρισμό χιλιάδων οικογενειών έως την ακραία στρατιωτικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», δήλωσε η Christine Ahn, διεθνής συντονίστρια για το WomenCrossDMZ, μια ομάδα που υποστηρίζει την ειρήνη στην Κορέα.
«Είναι καιρός η Κορέα να αναλάβει το επίκεντρο της διατήρησης της δικής της ειρήνης και ασφάλειας, τερματίζοντας την τρέχουσα κατάσταση της ανακωχής και θεσπίζοντας ένα μόνιμο καθεστώς ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο», δήλωσε την Τετάρτη ο Αντιπρόεδρος της ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας Cho Sei-young.
Με πληροφορίες του Reuters
σχόλια