Ο πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε το πρώτο βήμα για να γίνει άγιος ο αρχιτέκτονας της Σαγράδα Φαμίλια, ο Ισπανός Αντόνι Γκαουντί.
Το πρώτο βήμα προς την αγιοποίηση του Αντόνι Γκαουντί, του μοντερνιστή αρχιτέκτονα του ναού Σαγράδα Φαμίλια (Sagrada Familia) της Βαρκελώνης, (Templo Expiatorio de la Sagrada Familia -Εξαγνιστικός Ναός της Αγίας Οικογένειας είναι το πλήρες όνομα της) ανακοινώθηκε από το Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζονται οι «ηρωικές αρετές» του Γκαουντί, όπως αναφέρει το Βατικανό σε ανακοίνωσή του.
Ο Γκαουντί ήταν ένας θρησκευόμενος άνθρωπος που εργάστηκε για περισσότερα από 40 χρόνια για τη Sagrada Familia, τη μεγαλύτερη ημιτελή ρωμαιοκαθολική εκκλησία στον κόσμο, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της Ευρώπης.
Μετά τις «ηρωικές αρετές» του Γκαουντί, για να οσιοποιηθεί, που αποτελεί το επόμενο στάδιο στη διαδικασία για να γίνει άγιος. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να του αποδοθεί ένα θαύμα. Και από όσιος, για να γίνει άγιος, θα χρειαζόταν ένα δεύτερο θαύμα.
Η Σαγράδα Φαμίλια του Γκαουντί
Η κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια ξεκίνησε το 1882 στη Βαρκελώνη, αλλά το έργο, γνωστό για τις πανύψηλες γοτθικές του κορυφές, παραμένει ημιτελές ακόμη και αφού ο Γκαουντί αφιέρωσε τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του αποκλειστικά σε αυτό.
Επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως το 2026, την εκατονταετηρίδα από τον θάνατο του Γκαουντί, τον οποίο το μέσο ενημέρωσης του Βατικανού, Vatican News, αποκάλεσε «αρχιτέκτονα του Θεού».
Ωστόσο η ημερομηνία αυτή ως στόχος, αναβλήθηκε επ' αόριστον μετά την πανδημία COVID-19, η οποία μείωσε τα τουριστικά έσοδα που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση της κατασκευής.
Σχετικά με το θέμα της μακροχρόνιας κατασκευής, ο Γκαουντί λέγεται ότι είπε «Ο πελάτης μου δεν βιάζεται». Όταν ο Γκαουντί απεβίωσε το 1926, η βασιλική είχε ολοκληρωθεί κατά 15 - 25%.
Τμήματα της ημιτελούς βασιλικής και οι μακέτες του Γκαουντί καθώς και το εργαστήριό του καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ισπανία από Καταλανούς αναρχικούς.
Το σημερινό σχέδιο είναι βασισμένο σε ανακατασκευασμένες εκδοχές των χαμένων σχεδίων καθώς και σε μοντέρνες προσαρμογές.
Το κεντρικό κλίτος θολωτής κατασκευής ολοκληρώθηκε το 2000 και τα κύρια καθήκοντα από τότε είναι η κατασκευή του εγκάρσιου θολωτού κλίτους και η αψίδα.
Από το 2006, οι εργασίες εστιάστηκαν στη διέλευση και στην υποστηρικτική δομή του κεντρικού πύργου του Ιησού Χριστού καθώς και στο νότιο περίβολο του κεντρικού κλίτους, το οποίο θα γίνει η πρόσοψη της Δόξας. Η οροφή του κυρίου κλίτους ολοκληρώθηκε και ένα εκκλησιαστικό όργανο εγκαταστάθηκε στα μέσα του 2010, επιτρέποντας τη χρήση του ακόμη ανολοκλήρωτου κτιρίου για θρησκευτικούς σκοπούς.
Η εκκλησία καθαγιάστηκε από τον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ τις 7 Νοεμβρίου 2010 μπροστά σε 6.500 άτομα.
Το αρχικό σχέδιο του Γκαουντί περιλάμβανε 18 κωδωνοστάσια, που αντιπροσώπευαν τους Δώδεκα Αποστόλους, τους Τέσσερις Ευαγγελιστές, την Παναγία και τον Ιησού Χριστό. Οκτώ κωδωνοστάσια έχουν κατασκευαστεί από το 2010, που αντιστοιχούν στους τέσσερις αποστόλους στην πρόσοψη της Γέννησης και τέσσερις αποστόλους στην πρόσοψη των Παθών.