Ιρλανδία: Ο Μάρτιν νέος πρωθυπουργός- Επικεφαλής ιστορικού κυβερνητικού συνασπισμού

Ιρλανδία: Ο Μάρτιν νέος πρωθυπουργός- Επικεφαλής ιστορικού κυβερνητικού συνασπισμού Facebook Twitter
ΕPA
0

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Fianna Fail, Μίχελ Μάρτιν έγινε ο νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, επικεφαλής του συνασπισμού στον οποίο μετέχουν το κόμμα του, το αντίπαλο κεντρώο Fine Gael και οι Πράσινοι.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα δύο κεντρώα κόμματα, ορκισμένοι εχθροί από τον εμφύλιο πόλεμο του 1922, συμμαχούν για να κυβερνήσουν. Στην ψηφοφορία που έγινε εκτάκτως σε συνεδριακό κέντρο του Δουβλίνου- προκειμένου να τηρηθούν οι αποστάσεις που είναι απαραίτητες στην εποχή του κορωνοϊού- 93 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Μάρτιν, 63 κατά ενώ υπήρχαν τρεις αποχές.

Στη συνέχεια ο 59χρονος μετέβη στην κατοικία του Ιρλανδού προέδρου Μάικλ Ντ. Χίγκινς, για να αναλάβει επισήμως πρωθυπουργικά καθήκοντα. Ο Μάρτιν διαδέχεται στον πρωθυπουργικό θώκο τον Λίο Βαράντκαρ, τον ηγέτη του Fine Gael.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που κράτησαν μήνες, έπειτα από τις εκλογές του Φεβρουαρίου στις οποίες κανένα κόμμα δεν είχε εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Το Fianna Fail, το Fine Gael και οι Πράσινοι κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς το Sinn Fein, που είχε επικρατήσει στις εκλογές. Τα μέλη των τριών κομμάτων έδωσαν χθες το πράσινο φως για τη συμφωνία.

Η κυβέρνηση συνασπισμού θα έχει εκ περιτροπής ηγέτη. Ο Μάρτιν, το κόμμα του οποίου διαθέτει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη με 38 εκ των 160 εδρών, θα είναι επικεφαλής της κυβέρνησης έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Στις πρώτες του δηλώσεις ως πρωθυπουργός, ο Μάρτιν δήλωσε ότι προτεραιότητά του θα είναι η μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. «2.278 άνθρωποι σε αυτή τη νήσο έχασαν τη ζωή τους. Παρά τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε από τον Μάρτιο, η μάχη εναντίον του ιού δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον περιορισμό της διασποράς του. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε νέο κύμα», τόνισε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ιρλανδία είναι αντιμέτωπη με την ταχύτερη ύφεση που έχει βιώσει ποτέ, τονίζοντας την ανάγκη έκτακτων μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας. «Υπάρχουν περιορισμοί που θα παραμείνουν σε ισχύ για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (...). Όμως, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για να βοηθήσουμε την κοινωνία και την οικονομία μας να ανακάμψουν», τόνισε.

Ενώπιον των βουλευτών, ο ηγέτης του Fine Gael Λίο Βαράντκαρ χαρακτήρισε ιστορική τη συμμαχία με το Fianna Fail και εξέφρασε την ανυπομονησία του να υπηρετήσει την κυβέρνηση. Θα επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο μετά τον Μάρτιν, βάσει του συστήματος της εκ περιτροπής πρωθυπουργίας που θα εφαρμοστεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντάνιελ Ντέι Λιούις: Τροχονόμοι έκοψαν κλήσεις σε οχήματα εν μέσω γυρίσματος της νέας του ταινίας

Πολιτισμός / Ντάνιελ Ντέι Λιούις: Τροχονόμοι έκοψαν κλήσεις σε οχήματα εν μέσω γυρίσματος της νέας του ταινίας

Τα οχήματα που ήταν παράνομα παρκαρισμένα ήταν όλα της δεκαετίας του 1980 και χρησιμοποιούνταν για τα γυρίσματα της νέας ταινίας του βραβευμένου με τρία Όσκαρ ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Διεθνή / Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Πολυτελή σκάφη που έκαναν κρουαζιέρες στον Λίβανο, τώρα χρησιμοποιούνται για τη διαφυγή των αμάχων - με πολύ υψηλό αντίτιμο - Ελάχιστες πλέον οι διαθέσιμες θέσεις σε πτήσεις
LIFO NEWSROOM
Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

Διεθνή / Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

«Δεν έχουμε επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν από χθες», είπε στο Reuters πηγή από τον Λίβανο - Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν αποδεκατίσει την ηγεσία της Χεζμπολάχ, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων
LIFO NEWSROOM