«Το πένθος είναι για τους ανθρώπους»

νεκροταφείο Facebook Twitter
«Ο χρόνος δεν γιατρεύει καμία πληγή. Απλώς σπρώχνει τις πληγές στην άκρη… Και κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να διδαχτεί κάτι από την απώλεια».
0



Η ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ
«λογοτεχνία του πένθους» αποτελεί εδώ και χρόνια ένα ανθηρό εκδοτικό υποείδος, στο αγγλόφωνο βιβλίο τουλάχιστον. «Η χρονιά της μαγικής σκέψης» (2005) και οι «Μπλε νύχτες» (2011) της Τζόαν Ντίντιον τοποθέτησαν τον πήχη πολύ ψηλά, και πολύ πρόσφατα όμως μπορεί να πετύχει κανείς κάποια εξαίσιες περιπτώσεις «απομνημονευμάτων της απώλειας», γραμμένες από σημαντικούς νέους (σχετικά) συγγραφείς που θέλησαν να δώσουν ένα σχήμα, μια μορφή, μια φόρμα στο πένθος τους, εξιλεώνοντάς το στην πορεία, καθένας με τον τρόπο του. Όπως το Stay True (2022) του Χουά Χσου, που κέρδισε το Πούλιτζερ και κυκλοφόρησε και σε ελληνική μετάφραση πριν από μερικούς μήνες («Μείνε αληθινός», εκδόσεις Οκτώ) και είχε να κάνει με την απώλεια ενός κολλητού φίλου του συγγραφέα όταν ήταν συμφοιτητές. «Ίσως το να παίρνουμε σοβαρά τις ιδέες των εκλιπόντων φίλων μας», γράφει ο Χσου στο βιβλίο, «αντιπροσωπεύει την απόλυτη έκφραση της φιλίας μας». 

«Οι άνθρωποι είναι τα μόνα ζώα που βιώνουν την άρνηση… Είμαστε τόσο αλλεργικοί στη θνητότητά μας. Η άρνηση είναι το πιο αλλόκοτο στάδιο της θλίψης, επειδή μιμείται τόσο στενά την ηλιθιότητα. Αλλά είναι αδύνατο να την αποφύγεις».  

Ακόμα καλύτερο, κατά τη γνώμη μου, είναι το περσινό Grief is for People («Το πένθος είναι για τους ανθρώπους»), έβδομο βιβλίο της εξαίρετης – και εξαιρετικά πνευματώδους– δοκιμιογράφου και λογοτέχνιδας Σλόαν Κρόσλεϊ. 190 σελίδες όλες κι όλες, περιλαμβάνουν όμως όλα τα στάδια του πένθους (άρνηση, διαπραγμάτευση, θυμός, κατάθλιψη, αποδοχή) όπως το βίωσε και εξακολουθεί να το βιώνει μετά την προ πενταετίας απώλεια ενός αγαπημένου της φίλου, μέντορα αλλά και για πολλά χρόνια συνεργάτη όταν ακόμα εργαζόταν και η ίδια στoν εκδοτικό οίκο Vintage Books (της Penguin Random House), o οποίος αυτοκτόνησε τον Ιούνιο 2019, στοιχείο που διαμορφώνει με τον δικό του ύπουλο τρόπο την ψυχογεωγραφία του πένθους.   

Grief is for People
Σλόαν Κρόσλεϊ

«Ο χρόνος δεν γιατρεύει όλες τις πληγές», γράφει. «Ο χρόνος δεν γιατρεύει καμία πληγή. Απλώς σπρώχνει τις πληγές στην άκρη… Και κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να διδαχτεί κάτι από την απώλεια. Είναι φρικτό αυτό το πράγμα που κάνουμε σ’ εκείνους που χτυπήθηκαν πρόσφατα, ενθαρρύνοντάς τους να θυμούνται τις καλές στιγμές, ενώ βρίσκονται ακόμα διπλωμένοι στα δύο. Είναι σα να ταΐζεις μπριζόλα σε ένα μωρό. Έχω διαβάσει τη λογοτεχνία του πένθους και τη φιλοσοφία του πένθους και, ήμαρτον Θεέ μου, έχω ακούσει και τα podcasts του πένθους, και το πιο πρακτικό πράγμα που έχω μάθει είναι η δύναμη του ενεστωτικού χρόνου. Το παρελθόν είναι μια κινούμενη άμμος και το μέλλον είναι αχαρτογράφητο, στο παρόν όμως μπορείς να επιπλεύσεις. Τίποτα δεν λείπει, τίποτα δεν είναι υποθετικό». 

«Οι άνθρωποι είναι τα μόνα ζώα που βιώνουν την άρνηση… Είμαστε τόσο αλλεργικοί στη θνητότητά μας. Η άρνηση είναι το πιο αλλόκοτο στάδιο της θλίψης, επειδή μιμείται τόσο στενά την ηλιθιότητα. Αλλά είναι αδύνατο να την αποφύγεις».  

Και δεν την αποφεύγει ούτε και η ίδια. Και κάποιες νύχτες μιλάει στον αγαπημένο της φίλο σα να την ακούει… 

Συνειδητοποιείς ότι όλοι θα γεράσουμε και θα πεθάνουμε χωρίς εσένα; Μια μέρα, σε μερικά χρόνια, εγώ θα είμαι πενήντα δύο και εσύ θα είσαι ακόμα πενήντα δύο. Τι μαλακία είναι αυτή, μου λες; Ο Καμύ είχε γράψει ότι δεν υπάρχει παρά μόνο ένα πραγματικά σοβαρό φιλοσοφικό πρόβλημα, και αυτό είναι η αυτοκτονία. Είναι η εξάλειψη, το να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα. Και ξέρεις τι είχε πει η Γεωργία Σάνδη; Η Γεωργία Σάνδη είχε πει ότι δεν μπορούμε να σκίσουμε ούτε μια σελίδα, αλλά μπορούμε να κάψουμε ολόκληρο το βιβλίο της ζωής μας. Σου άρεσε η Γεωργία Σάνδη; Θα έπρεπε να μπορώ να θυμηθώ, αφού ήσουν τύπος που είτε λάτρευε είτε μισούσε τα πάντα. Τίποτα δεν ήταν ποτέ απλά ΟΚ. Βλέπεις; Ήδη σε ξεχνάω.

Συχνά, ο πόνος της απώλειας δεν εκδηλώνεται ούτε με λυγμούς ούτε με κραυγές, αλλά με πνιχτές στριγκλιές:  

«Στα νορβηγικά, ο τίτλος του πιο διάσημου έργου του Μουνκ, μεταφράζεται ως "Η Στριγκλιά". Ίσως οι δύο λέξεις – η "κραυγή" και η "στριγκλιά" – να έχουν την ίδια ακριβώς σημασία στα νορβηγικά, αλλά στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες υπάρχει σημαντική διαφορά. Μια στριγκλιά είναι πολύ πιο ακούσια. Είναι πόνος που μπαίνει μέσα, όχι που βγαίνει έξω…»

Τα στάδια του πένθους υπάρχουν και στους τίτλους των κεφαλαίων του βιβλίου, εκτός από το τελευταίο. Το "acceptance" («αποδοχή») έχει αντικατασταθεί από την λέξη "Afterward" («Επίλογος»):   

«To πένθος μου για σένα θα παραμείνει πάντα ατίθασο, ακόμα κι αν ξέρω ότι εμπεριέχει τη λογική όλων όσων έχουν ποτέ πενθήσει. Μερικές φορές κλείνω τα μάτια μου για να μπορώ να το ακούσω να απλώνεται. Για να μπορώ να το κάνω να απλωθεί στους τοίχους του σπιτιού μου. Το ακούω να κάνει κύκλους στα κουφώματα και να βγαίνει από το παράθυρο. Το ακούω να πέφτει από τη σκάλα κινδύνου και να ραγίζει το τσιμέντο καθώς προσγειώνεται. Κάποιες φορές το ακούω στα ποτάμια, να παλεύει με τις πέτρες, ή να στριγγλίζει φρενάροντας, όπως τα τρένα στον υπόγειο. Και τότε, επειδή δεν μπορώ να σε καλέσω σπίτι σου, αποκαλώ εκείνο σπίτι μου. Ανοίγω τα μάτια μου και με μια φλασιά  επιστρέφει σε μένα… Έχει βολευτεί μια χαρά εδώ. Αγνοώντας την ίδια του τη δύναμη, ροχαλίζει τόσο γλυκά πάνω στο στήθος μου, πάνω στο περίγραμμα μιας γυναίκας που η ώρα της δεν έχει έρθει ακόμα».

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ