Αγία Σοφία: Μουσείο ή τζαμί; Σήμερα αποφασίζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας

Αγία Σοφία: Μουσείο ή τζαμί; Σήμερα αποφασίζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Συνεδριάζει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας προκειμένου να αποφασιστεί αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί ή όχι σε τέμενος, στον απόηχο της παρέμβασης Πομπέο περί διατήρησης του μνημείου ως μουσείου.

Το δικαστήριο καλείται να καταλήξει σε απόφαση, μετά την προσφυγή από δύο ΜΚΟ οι οποίες αιτήθηκαν την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η απόφαση είναι πιθανό να μην ληφθεί σήμερα.

Χτισμένη τον έκτο αιώνα από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό, αποτελούσε το μεγαλύτερο ναό στον κόσμο για περίπου μια χιλιετία.

Το μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco μετατράπηκε σε τζαμί το 1453, κατά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, ωστόσο ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο θεμελιωτής της σύγχρονης Τουρκίας, το μετέτρεψε σε μουσείο το 1934 - ως απόδειξη τόσο του κοσμικού χαρακτήρα της χώρας, όσο και ως δείγμα θέλησης να προσδεθεί στο δυτικό άρμα.

Παρόλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και καιρό επιμένει για τη μετατροπή του σε τζαμί, κάτι στο οποίο συμφωνοί οι ισλαμιστές της Τουρκίας και αντιτίθενται οι θιασώτες της κοσμικότητας του κράτους.

Κόντρα στα σχέδια Ερντογάν έχει παρέμβει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολοαμαίος. Στην τελευταία του παρέμβαση τόνισε πως «η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπος και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ. Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα. Έχουμε την προσδοκία ότι στο τέλος θα επικρατήσει η σύνεση και η λογική».

Παρέμβαση Πομπέο

Εν τω μεταξύ, χθες, μια μέρα πριν τη συνεδρίαση του Ανωτάτου δικαστηρίου, παρέμβαση για την Αγία Σοφία έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

«Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί ως μουσείο την Αγία Σοφία, ως παράδειγμα της δέσμευσής της στον σεβασμό των θρησκευτικών παραδόσεων και της ποικίλης ιστορίας που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη σε όλους», δήλωσε ο Μάικ Πομπέο.

Παράλληλα όμως ο Μάικ Πομπέο τόνισε ότι μια αλλαγή στον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας θα θεωρηθεί από τις ΗΠΑ ως «υποβάθμιση της κληρονομιάς αυτού του αξιοσημείωτου κτιρίου», αλλά και της «ανυπέρβλητης ικανότητάς του» να γεφυρώνει ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM