Έτοιμη να λάβει νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση, αποκλείοντας επισκέπτες από βεβαρημένες περιοχές.
Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την αύξηση από εισαγόμενα κρούσματα «ήπια και ελεγχόμενη» προς το παρόν, αναγνωρίζοντας πως τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισαγωγή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα «ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κορωνοϊού στις χώρες των Βαλκανίων».
«Αναδιατάξαμε τα δειγματοληπτικά στοχευμένα τεστ για τον κορωνοϊό δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοινώνοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να «αναπροσαρμόσει τις αποφάσεις» της, αποκλείοντας επισκέπτες από βεβαρημένες περιοχές -όπως έγινε με τη Σερβία- αλλά και επιτρέποντας πιο γρήγορα πτήσεις από άλλες χώρες, «όπως θα γίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου».
Όπως ανακοινώθηκε, από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή νέο σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων από τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες. «Τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι αυστηρά. Σε μια περίοδο δυσπραγίας, μάλιστα, γίνονται πιο αυστηρά [...] Βαριά είναι τα πρόστιμα και για τους επιβάτες στα μέσα μεταφοράς, όχι μόνο στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και στις λοιπές χερσαίες, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές. Θα είναι, όμως, πολλαπλάσιο το οικονομικό κόστος αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού, να γεμίσουν τα νοσοκομεία και να κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες που αναμένεται να δώσουν ανάσα στις τουριστικές περιοχές. Και θα είναι εγκληματικό».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας από 1 έως 6 Ιουλίου 2020, εντοπίστηκαν 100 θετικά κρούσματα (ποσοστό 0,3%). «Παρακολουθούμε στενά την πορεία της επιδημίας στα Βαλκάνια, είναι δυστυχώς ανοδική η τάση». Ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, δεν είναι από το εξωτερικό. Είναι στο εσωτερικό. Είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης».
«Όταν ανοίγαμε τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο ξέραμε ότι θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού» και για αυτό τον λόγο αποφασίστηκαν οι στοχευμένοι έλεγχοι, πρόσθεσε, λέγοντας πως πέρυσι η Ελλάδα είχε 18 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσες εισπράξεις από τον τουρισμό. «Μέχρι τη Δευτέρα θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων και μετά θα πάρουμε όσα μέτρα χρεισατεί».
Κοτανίδου: Νοέμβριο με Δεκέμβριο το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου εκτίμησε σήμερα πως στην Ελλάδα θα σημειωθεί δεύτερο «κύμα» κορωνοϊό τον ερχόμενο «Νοέμβριο προς Δεκέμβριο».
«Έχουμε την τύχη στην Ελλάδα να έχουμε καλό κλίμα που μας βοηθάει να είμαστε για μεγαλύτερο διάστημα έξω, ώστε να μη συνωστιζόμαστε και να έχουμε αποστάσεις», δήλωσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα». Ερωτηθείσα για τα πανηγύρια, προειδοποίησε ότι ενέχουν κινδύνους καθώς πρόκειται για συνθήκες «τεράστιου συνωστισμού».
«Όταν συνωστίζονται 200, 300, 1.000 άτομα σε έναν χώρο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπάρχει ένας φορέας του ιού όπως αγκαλιάζονται θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα» σχολίασε, κάνοντας έκκληση στους πολίτες τηρούν τις αποστάσεις ακόμα και με «φίλους ή την παρέα τους». «Κρατήστε αποστάσεις, αργότερα τα φιλιά και οι αγκαλιές. Όταν έρθει το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κοτανίδου.
σχόλια