Νέα μελέτη: O κορωνοϊός μπορεί να περάσει από την έγκυο στο έμβρυο

Νέα μελέτη: O κορωνοϊός μπορεί να περάσει από την έγκυο στο έμβρυο Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Νέα μελέτη, που έγινε στην Ιταλία δείχνει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να περάσει, μέσω του πλακούντα, από την έγκυο στο έμβρυο.

Δύο γυναίκες, που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, γέννησαν μωρά που ήταν και τα ίδια θετικά, ανέφεραν ο Κλαούντιο Φενίτσια, του πανεπιστημίου του Μιλάνου και οι συνάδελφοί του. Οι Ιταλοί επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις 31 γυναικών με κορωνοϊό, που ήταν στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, στο αποκορύφωμα της πανδημίας στην Ιταλία. Έκαναν λεπτομερείς εξετάσεις στις γυναίκες, τα βρέφη όταν γεννήθηκαν, τον πλακούντα, τον ομφάλιο λώρο, τα κολπικά υγρά και το μητρικό γάλα.

Δύο από τα νεογέννητα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, σε τεστ που έγιναν στον τοκετό. «Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν ισχυρά ότι υπήρξε κάθετη μετάδοση σε δύο περιπτώσεις από τις 31 που μελετήσαμε», δήλωσε ο Φενίτσια σε συνέντευξη τύπου.

«Ο ιός βρέθηκε στον πλακούντα, στο αίμα του ομφάλιου λώρου, στον κόλπο της εγκύου και στο γάλα», αναφέρουν οι ερευνητές στη σύνοψη της μελέτη τους. Ο πλακούντας είχε φλεγμονή, κάτι που αποτελεί ένδειξη μόλυνσης. Το αίμα του ομφάλιου λώρου στη μία περίπτωση είχε αντισώματα, κάτι που επίσης δείχνει ότι υπήρξε πρόσφατη μόλυνση. Τέτοιου τύπου τα αντισώματα συνήθως δεν μεταδίδονται από τη μητέρα στο μωρό, οπότε η παρουσία τους δείχνει ότι το βρέφος είχε μολυνθεί, σημείωσε ο Φενίτσια

Ευτυχώς, οι γυναίκες είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, οπότε είναι απίθανο ο ιός να έχει επηρεάσει την ανάπτυξη των μωρών, τόνισε ακόμη ο Ιταλός επιστήμονας.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM