Οι Κόνδορες των Άνδεων φτερουγίζουν τα φτερά τους μόλις το 1% του χρόνου, σύμφωνα με μελέτη.
Το ογκοδέστερο πουλί στον κόσμο χτυπά τα φτερά του μόλις κατά το 1% του χρόνου πτήσης, σύμφωνα με ερευνητές. Ο κόνδορας των Άνδεων, που μπορεί να ζυγίζει έως και 15 κιλά, χρησιμοποιεί ρεύματα αέρα για να παραμείνει σε «πτήση» για ώρες κάθε φορά.
Ερευνητές παρατήρησαν ότι ένας Κόνδορας Άνδεων πέταξε για πέντε ώρες χωρίς να φτερουγίσει καλύπτοντας περίπου 172 χιλιόμετρα.
Η μελέτη αποτελεί μέρος μιας συνεργασίας του καθηγητή Emily Shepard και του Δρ. Sergio Lambertucci του Πανεπιστημίου Swansea στην Αργεντινή. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το πώς οι προσπάθειες πτήσης των πτηνών ποικίλλουν ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 75% των φτερουγισμάτων συσχετίστηκε κυρίως με την απογείωση.
Ο καθηγητής Shepard είπε ότι η έρευνα έδειξε «πόσο ευέλικτες είναι οι αναπτυσσόμενες στρατηγικές των συγκεκριμένων πουλιών». «Οι πιλότοι ενός αεροπλάνου μπορούν να απογειωθούν όλη την ημέρα, αν οι συνθήκες είναι σωστές, οπότε υπό ορισμένες απόψεις η απόδοση του Κόνδορα μπορεί να μην φαίνεται εκπληκτική. Επίσης, οι πιλότοι αεροπλάνων βλέπουν τον καιρό και αποφασίζουν αν είναι καλός για πτήσεις. Οι Κόνδορες το κάνουν αυτό σε μικρότερο βαθμό, γιατί αν πεινάσουν πρέπει να πετάξουν για να βρουν φαγητό. Περιμέναμε λοιπόν ότι θα μπορούσαν να συναντήσουν κάποιες δύσκολες συνθήκες».
Ο Δρ Lambertucci από την πλευρά του τόνισε ότι τα πουλιά χρειάζονται να βρουν δυνατό αέρα για να «αποφύγουν μια μη προγραμματισμένη προσγείωση».
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια