Τα χαμηλά ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων για τον μήνα Ιούλιο, θεωρούνται κακός οιωνός για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, εν μέσω νέων εξάρσεων του κορωνοϊού σε χώρες από τις οποίες έρχονταν παραδοσιακά πολλοί τουρίστες στην Ελλάδα.
Παρά την ελπίδα πως ο εσωτερικός τουρισμός θα αναπλήρωνε κάποια από τα κενά και τις πρωτοφανείς απώλειες, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος εκτιμά πως οι φετινές εισπράξεις θα φτάσουν τελικά «το πολύ» τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 18 δισ. ευρώ πέρυσι.
Με το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων για τις διεθνείς πτήσεις υπήρχε ελπίδα για μεγαλύτερη κινητικότητα, όμως το «απαγορευτικό» σε ΗΠΑ και Ρωσία φαίνεται πως αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. «Ο Ιούλιος φεύγει με μέση πληρότητα της τάξης του 25% πανελλαδικά, παρά το άνοιγμα των χωρών» δήλωσε ο κ. Τάσιος στον ιστότοπο iefimerida, εκτιμώντας πως ο ρυθμός αφίξεων θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.
Μεγάλη διστακτικότητα εντοπίζεται και στον εσωτερικό τουρισμό αφού σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, προς το παρόν διαψεύδονται οι προσδοκίες για υψηλή πληρότητα σε προορισμούς που θα μπορούσε να ταξιδέψει κανείς οδικώς, χωρίς να περάσει τα σύνορα, αποφεύγοντας τα αεροπλάνα ή τα πλοία.
Οι ξενοδόχοι διατηρούν την αισιοδοξία τους για την περίοδο 7 έως 20 Αυγούστου που παραδοσιακά παίρνουν την άδειά τους οι περισσότεροι εργαζόμενοι. Σε μικρά νησιά η πληρότητα αναμένεται πιο υψηλή ενώ σε μεγαλύτερους νησιωτικούς και χερσαίους προορισμούς ίσως κυμανθεί γύρω από το 50%.
Από την αρχή της χρονιάς, ο ξενοδοχειακός κλάδος αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη κρίση σε παγκόσμια κλίμακα. Ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα κλείνουν ή λειτουργούν με πολύ περιορισμένη δυναμικότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις επιπτώσεις της πανδημίας, το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου καταγράφηκε μείωση 78,5 στις εισπράξεις από τον τουρισμό, ενώ τον Μάιο οι τουριστικές αφίξεις κατέγραψαν πτώση 97,7% και τα τουριστικά έσοδα 99,2%.
Σε έκθεσή της, η εταιρεία αναλύσεων Grant Thornton τονίζει πως η άμεση πρόκληση για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ήταν η διαχείριση των ταμειακών ροών.
Στην Ελλάδα, πάρα πολλές επιχειρήσεις υποστηρίζονται για την ώρα από την κρατική ενίσχυση για τους μισθούς και τις ανελαστικές δαπάνες, αλλά το τοπίο παραμένει αβέβαιο και άγνωστο είναι για πόσο καιρό ακόμα θα είναι διαθέσιμη αυτή η βοήθεια σε αυτή την κλίμακα.
σχόλια