Επί ποδός βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Θεσσαλονίκης, καθώς εννέα εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παπαγεωργίου βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι τους είχαν επιστρέψει πρόσφατα από άδεια και η εξέταση έδειξε πως ήταν φορείς του SARS-COV-2. Όπως μεταδίδει το seleo.gr και οι εννέα εργαζόμενοι τέθηκαν αμέσως σε καραντίνα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Αυγούστου, πενήντα υγειονομικοί υπάλληλοι σε όλη τη χώρα διαγνώστηκαν με τον ιό ενώ οι εργαζόμενοι στο Παπαγεωργίου εργάζονταν κανονικά μέχρι τη διάγνωση.
Ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε την ανάγκη να γίνονται τακτικά τεστ σε όλους τους υγειονομικούς υπαλλήλους, κάτι που, όπως είπε, γίνεται σε άλλες χώρες. «Δεν νοείται να μη κάνουμε προληπτικά τεστ. Αν κάναμε σήμερα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, τα κρούσματα θα ήταν πολλά περισσότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Βατόπουλος: Πιο επικίνδυνη κατάσταση από τον Μάρτιο
Νωρίτερα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος, προειδοποιούσε για την επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές τους. Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως η χώρα διανύει μια διαφορετική και πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση από το Μάρτιο.
«Τότε ο καθένας ήταν σπίτι, τώρα η παράμετρος είναι άλλη, καθώς υπάρχει μεγάλη μετακίνηση ανθρώπων και γίνεται μεταφορά του ιού από τη μια περιοχή στην άλλη. Κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση, η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες».
Πότε πρέπει να γίνεται εξέταση
«Και οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον επικίνδυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους, ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, για αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν» σημείωσε, προσθέτοντας πως, αν θέλουν να κάνουν τεστ, πρέπει να το κάνουν έπειτα από πέντε μέρες από την επιστροφή τους, ώστε να μεσολαβεί ο χρόνος επωάσεως σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κάτι στο πλοίο ή οπουδήποτε.
«Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ένα κρούσμα και αλλόφρονες πάνε την άλλη μέρα για τεστ. Υπάρχει ένας χρόνος επώασης μιας εβδομάδας, μπορεί και περισσότερο. Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί έως και 2-3 μέρες πριν την επώαση, συνεπώς ο κατάλληλος χρόνος για το τεστ είναι 5 με 7 μέρες. Αλλά ας μην βασιζόμαστε στο τεστ. Εάν κάποιος έχει υποψία ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή, καλό είναι να κρατήσει αυτοπεριορισμό 7-10 ημερών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης».
950 κρούσματα σε 4 ημέρες
Το όριο των 200 ξεπερνά, εδώ και τέσσερις ημέρες, ο αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα μας, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς.
Χθες, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 230 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Η χθεσινή ήταν η τέταρτη διαδοχική ημέρα που η χώρα καταγράφει περισσότερα από 200 κρούσματα. Στις 12 Αυγούστου η χώρα είχε σημειωθεί νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων με 262 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Στις 13 Αυγούστου καταγράφηκαν 204, στις 14 επιβεβαιώθηκαν 254.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εν μέσω lockdown, ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων που είχε καταγράψει η Ελλάδα είναι 156, στις 21 Απριλίου.
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ μία ανήλικη βρίσκεται μεταξύ των διασωληνωμένων ασθενών στην Ελλάδα.
σχόλια