«Σταματήστε τις προκλήσεις, ας αρχίσουμε να μιλάμε ως πολιτισμένοι γείτονες». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τουρκία, μέσω της συνέντευξής του στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αυξημένη προκλητικότητα από την Τουρκία, σε διάφορα μέτωπα. «Υπάρχει μια διαφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες. Έχουμε πει στην Τουρκία ότι πρέπει να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες και αν δεν μπορούμε να επιλύσουμε το ζήτημα, μπορούμε πάντα να πάμε στο διεθνές δικαστήριο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχθούμε είναι οι μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία», συνέχισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι η Άγκυρα έστειλε στην ελληνική ΑΟΖ «όχι μόνο ερευνητικό σκάφος, αλλά και σημαντικό αριθμό πολεμικών πλοίων. Το αποτέλεσμα ήταν η κλιμάκωση των εντάσεων».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο περιστατικό με τις φρεγάτες «Λήμνος» και «Κεμάλ Ρέις». «Είχαμε ένα συμβάν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν δύο πλοία συγκρούστηκαν. Και αυτό δεν είναι αυτό που θέλουμε να δούμε», ανέφερε σχετικά.
Η Ελλάδα πάντα θα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματά της «αλλά ποτέ δεν είμαστε αυτοί που επιζητούν την όποια κλιμάκωση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Το μήνυμα προς την Τουρκία είναι πολύ απλό: Σταματήστε τις προκλήσεις και ας αρχίσουμε να μιλάμε ως πολιτισμένοι γείτονες», πρόσθεσε.
«Απομονωμένη η Τουρκία»
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπογράφηκε με την Αίγυπτο, για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ και συμπλήρωσε ότι αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει προσχέδιο για άλλες συμφωνίες στην περιοχή. «Αλλά προφανώς αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν πρέπει κάθε τρεις και λίγο να αντιμετωπίσουμε τον μισό τουρκικό στόλο να πλέει στο Αιγαίο ή την ανατολική Μεσόγειο», ξεκαθάρισε.
Η συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο, είπε ο πρωθυπουργός και παρέπεμψε στις αντιδράσεις της Γαλλίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ. «Η Τουρκία είναι εξαιρετικά απομονωμένη επιδιώκοντας αυτές τις πολιτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας «δεν απειλεί μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά απειλεί τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο». Παράλληλα τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα και για το ΝΑΤΟ καθώς «η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται ως σύμμαχος».
Σε ερώτηση για το αν αυτό που επιθυμεί είναι να επιβληθούν κυρώσεις, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι στις ΗΠΑ γίνεται ήδη συζήτηση για τέτοια κίνηση σε βάρος της Τουρκίας, λόγω των ρωσικών S-400 που αγόρασε η Άγκυρα. Επιπλέον, σημείωσε ότι η ΕΕ θα παρουσιάσει μια γκάμα για πιθανές κυρώσεις.
«Αν η Τουρκία συνεχίσει, οι κυρώσεις θα είναι το μόνο όργανο για να την αποτρέψουμε να επιδιώξει τέτοιες πολιτικές. Οι προκλήσεις δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Όχι σε νέο lockdown»
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του κορωνοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου lockdown, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήταν αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων, με το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ένα πολύ «επιθετικό και έξυπνο» καθεστώς ελέγχων για όσους έρχονται και συμπλήρωσε ότι η χώρα μας «παραμένει ασφαλής». Σημειώνοντας τα μέτρα που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε πως θα κρατήσουμε τα κρούσματα σε έναν αριθμό εύκολα διαχειρίσιμο».
Η απάντηση στους ΝΥΤ
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το πρόσφατο ρεπορτάζ των NYT, σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές αρχές εγκαταλείπουν πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοιχτά των θαλάσσιων συνόρων. «Αυτό δεν έχει συμβεί», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε ότι αν διαπιστωθεί πως υπάρχει κάποια συμπεριφορά που παραβαίνει τις οδηγίες προς το λιμενικό τότε «θα είμαι ο πρώτος που θα το ερευνήσω».
Ακόμη, κατηγόρησε την Τουρκία ότι μετέτρεψε σε όπλο το προσφυγικό ζήτημα, όπως και ότι είναι πίσω από τέτοια δημοσιεύματα, κάνοντας λόγο για «καμπάνια παραπληροφόρησης» και προέτρεψε κάποιους δημοσιογράφους να ελέγχουν καλύτερα τις πηγές τους. Πάντως, η Κριστιάν Αμανπούρ του επεσήμανε ότι οι NYT στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ επικαλούνταν τρία ανεξάρτητα παρατηρητήρια και δύο ακαδημαϊκούς ερευνητές, πέρα από την τουρκική ακτοφυλακή.
σχόλια