Κορωνοϊός: Απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων- Μαγιορκίνης: Πιστεύω ότι είναι το δεύτερο κύμα

Κορωνοϊός: Απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων- Μαγιορκίνης: Πιστεύω ότι είναι το δεύτερο κύμα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Για κρίσιμη κατάσταση- ακόμη και το δεύτερο κύμα κορωνοϊού- μιλούν οι ειδικοί, αναφορικά με τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, μεγαλώνει η λίστα των περιοχών στις οποίες εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα, ενώ υπάρχει ανησυχία για την επιστροφή των αδειούχων. 

Την Κυριακή ανακοινώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα μας, καθώς μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 284 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει καταγραφεί τρεις φορές ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα μας.

Στις 12 Αυγούστου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 262 κρούσματα, αρνητικό ρεκόρ που ξεπεράστηκε στις 19 Αυγούστου με 269 νέες μολύνσεις, όσες ανακοινώθηκαν και δύο ημέρες αργότερα, ενώ την Κυριακή ανακοινώθηκαν 284 νέες περιπτώσεις του ιού, οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί μέσα σε ένα 24ωρο στην Ελλάδα.

Ενώ οι ειδικοί περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα, η προσοχή πλέον στρέφεται και στην επιστροφή των αδειούχων στα μεγάλα αστικά κέντρα, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες και στον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτό στα επιδημιολογικά δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι η Αττική είναι ήδη στο «κόκκινο», καθώς το ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων εκτοξεύθηκε στις 141 νέες μολύνσεις την Κυριακή.

«Δεύτερο κύμα κορωνοϊού»

«Η άποψή μου είναι πως αυτό είναι το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, κάποιοι λένε ότι είναι μια αυξημένη κινητικότητα του πρώτου κύματος», δήλωσε στο Mega ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Είναι ήπιο σε σχέση με το πρώτο, διότι δεν βλέπουμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων. Αλλά είναι ήπιο έχουν ληφθεί στοχευμένα μέτρα σε διάφορα μέρη και πρέπει να δούμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας πόσο αποτελεσματικά είναι», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Το θέμα είναι πόσο σταθερή είναι η κατάσταση που βρισκόμαστε. Θα θέλαμε να μην είναι αυξητικές οι τάσεις (των κρουσμάτων) και να συρρικνώνονται. Προς το παρόν δεν το βλέπουμε αυτό», συμπλήρωσε.

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο καθηγητής ανέφερε ότι μπορεί να επιβληθεί αν χρειαστεί η γενικευμένη χρήση μάσκας. «Η επιβολή γενικευμένης χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, θα ήταν όχι γιατί μεταδίδεται πολύ ο ιός στους εξωτερικούς χώρους, αλλά για να αυξήσουμε την προσήλωση στη χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους», εξήγησε.


Σύσκεψη στο Μαξίμου

Η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα συζητηθεί σήμερα το πρωί (10:30), στη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την επιτροπή των ειδικών. Ήδη, από σήμερα η Λέσβος εντάσσεται στις περιοχές που ισχύουν έκτακτα μέτρα, λόγω της επιδημιολογικής εικόνας.

Και σε αυτή την περίπτωση, απαγορεύεται η λειτουργία των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί της επομένης. Παράλληλα, θεσπίζεται ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές για τις οποίες υπάρχουν ειδικοί κανόνες, για παράδειγμα τα εστιατόρια, τα θέατρα και τα σινεμά. Τα μέτρα στη Λέσβο θα ισχύσουν έως την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα εφαρμοστούν έως τις 31 Αυγούστου.

«Κρίσιμη κατάσταση»

«Η κατάσταση ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού, είναι κρίσιμη αυτή τη στιγμή, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά παγκοσμίως», τόνισε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έξαρση και πρέπει να την ελέγξουμε», συμπλήρωσε και σημείωσε την αύξηση των νοσηλευομένων. «31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι και διαμορφώνεται μια κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Η διασπορά που έχουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κανονικότητα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

«Έχουμε χρόνο για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Ο δείκτης R είναι πάνω από το 1, χτυπάει το καμπανάκι από πολλές πλευρές, πρέπει να το ακούσουμε όλοι πριν αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα που θα είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν», προειδοποίησε ο καθηγητής.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμαρχος Αράχωβας για μποτιλιάρισμα: Μεγάλο αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες και έκλεισε τις δύο λωρίδες

Ελλάδα / Δήμαρχος Αράχωβας για μποτιλιάρισμα: Μεγάλο αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες και έκλεισε τις δύο λωρίδες

«Η Τροχαία έκανε ελέγχους αλλά αν κλείσουν και τα δύο τα ρεύματα, θα μπλοκαριστεί και η Τροχαία και τα εκχιονιστικά μέσα στις ουρές» εξήγησε
LIFO NEWSROOM