Πώς προκλήθηκε το μπλακ άουτ στην Ισπανία: «Μην κάνετε εικασίες» ζητά ο Σάντσεθ

Πώς προκλήθηκε το μπλακ άουτ στην Ισπανία: «Μην κάνετε εικασίες» ζητά ο Σάντσεθ Facebook Twitter
Μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία/ Getty Images
0

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες των αρχών για να εξακριβώσουν τι συνέβη με το μαζικό μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Οι αρχές της Ισπανίας δεν διαθέτουν προς το παρόν πληροφορίες που να εξηγούν μετά βεβαιότητας την αιτία του γενικευμένου μπλακάουτ στην ιβηρική χερσόνησο, ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σημειώνοντας ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχει αποκλειστεί «καμία θεωρία».

Μπλακ άουτ στην Ισπανία: «Μην κάνετε εικασίες» ζητά ο Σάντσεθ

«Δεν έχουμε ακόμη συμπερασματικές πληροφορίες για τα αίτια» της διακοπής, είπε ο Σάντσεθ στο σύντομο μήνυμά του προς τον ισπανικό λαό. «Για αυτό ζητώ από τους πολίτες, όπως το κάναμε και σε παλαιότερες κρίσεις, να ενημερώνονται από επίσημες πηγές» και να μην ακούν «εικασίες», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ελπίζει να αποκατασταθεί γρήγορα η βλάβη και διαβεβαίωσε ότι το κράτος είναι «επί ποδός». Υπενθύμισε ότι έχει ήδη επανέλθει το ηλεκτρικό σε ορισμένες περιοχές στα βόρεια και στα νότια, χάρη στις διασυνδέσεις του δικτύου με τη Γαλλία και το Μαρόκο. Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο επαναλειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Ο Σάντσεθ σημείωσε επίσης ότι τα συστήματα πληρωμών και ψηφιακών συναλλαγών λειτουργούν κανονικά και δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα δημόσιας ασφάλειας. Οι τηλεπικοινωνίες όμως είναι «σε κρίσιμο σημείο» και για αυτό οι πολίτες θα πρέπει «να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους με υπευθυνότητα και μόνο για σύντομες κλήσεις».

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ξανασυνεδριάζει σήμερα το βράδυ για να εκτιμήσει εάν χρειάζεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, κατέληξε.

Το μπλακ άουτ έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε όλες τις συγκοινωνίες σε Ισπανία και σε Πορτογαλία.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε πως η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών στο ισπανικό σιδηροδρομικό δίκτυο, που έχει διακοπεί λόγω του μπλακ άουτ σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο, δεν θα αποκατασταθεί πλήρως σήμερα.

«Εργαζόμαστε για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε αυτές τις υπηρεσίες μόλις αποκατασταθεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος», αλλά «δεν αναμένεται να αποκατασταθεί σήμερα η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων», διαβεβαίωσε ο Όσκαρ Πουέντε στο X.

Νωρίτερα, η διαχειρίστρια εταιρεία του σιδηροδρομικού δικτύου της Ισπανίας ανέφερε ότι λόγω της διακοπής στην ηλεκτροδότηση σταμάτησε εντελώς η κυκλοφορία των τρένων.

Μπλακ άουτ στην Ισπανία: «Υποφέραμε από μια πανδημία, δεν νομίζω ότι αυτό είναι χειρότερο»

Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σε «πολυάριθμες περιοχές στο βόρειο, νότιο και δυτικό τμήμα» της Ισπανίας, ανακοίνωσε ο ισπανικός διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Red Electrica λίγο πριν τις 17:00, ώρα Ισπανίας (18:00 ώρα Ελλάδας), μετά το μαζικό μπλακ άουτ.

«Η ηλεκτροδότηση έχει επιστρέψει σε υποσταθμούς σε πολυάριθμες περιοχές στο βόρειο, νότιο και δυτικό τμήμα της χερσονήσου, επιτρέποντας την παροχή ρεύματος σε καταναλωτές σε αυτές τις περιοχές», ανακοίνωσε ο ισπανικός φορέας, τονίζοντας ότι εργάζεται για τη «σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα».

Νωρίτερα, πολλοί έσπευσαν σε ΑΤΜ για να κάνουν ανάληψη μετρητών και οι δρόμοι γέμισαν με κόσμο ενώ σειρήνες και κόρνες ήχησαν. Στην πλατεία Θιμπέλες, μία από τις μεγαλύτερες διασταυρώσεις της ισπανικής πρωτεύουσας, οι φωτεινοί σηματοδότες ήταν εκτός λειτουργίας. Σαστισμένοι υπάλληλοι γραφείου συγκεντρώθηκαν σε δρόμους καθώς δεν δούλευαν οι υπολογιστές τους, και μεγάλες ουρές σχηματίζονταν έξω από τράπεζες, με ορισμένους να εκφράζουν την ανακούφισή τους που δεν παγιδεύτηκαν σε ανελκυστήρες. Στη Βαρκελώνη, κάτοικοι και τουρίστες κατέκλυσαν τους δρόμους, αποπροσανατολισμένοι.

Ο Κάρλος Κοντόρι βρισκόταν στο μετρό της Μαδρίτης όταν έγινε το μαζικό μπλακ άουτ. «Τα φώτα έσβησαν και το μετρό σταμάτησε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 19χρονος εργαζόμενος. «Ευτυχώς, το βαγόνι μπόρεσε να κυλήσει μέχρι την αποβάθρα», είπε. «Οι άνθρωποι σοκαρίστηκαν επειδή αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην Ισπανία... Δεν υπάρχει δίκτυο, δεν μπορώ να επικοινωνήσω με την οικογένειά μου, τους γονείς μου, τίποτα. Δεν μπορώ καν να πάω στη δουλειά».

Η 16χρονη Μαρίνα Σιέρα ήταν αποπροσανατολισμένη, προσπαθώντας να επικοινωνήσει με τον πατέρα της και να αυτοσχεδιάσει μια διαδρομή για το σπίτι της στα προάστια της Μαδρίτης μετά το κλείσιμο του σχολείου της. «Το κτίριο στο οποίο βρισκόμασταν έβγαζε καπνό, έπρεπε να μας βγάλουν έξω γρήγορα... Είμαι σοκαρισμένη γιατί όλα είναι εντελώς εκτός ελέγχου», είπε ανήσυχη η μαθήτρια λυκείου.

Η Λάια Μονσεράτ, η οποία ζει σε απόσταση μιας ώρας από τη Βαρκελώνη, έκανε μια παρουσίαση όταν σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στο σχολείο της. «Καθώς το ίντερνετ δεν επέστρεφε, μας είπαν να πάμε σπίτια μας... Δεν υπήρχε ούτε τρένο», τόνισε η νεαρή Λάια.

Η Λεονόρ Αμπεκάσις, τουρίστρια από τη γειτονική Πορτογαλία, βρισκόταν σε ένα κατάστημα όταν αυτό βυθίστηκε στο σκοτάδι. «Περιμένουμε να επανέλθει το ηλεκτρικό ρεύμα», είπε η 27χρονη, λέγοντας ότι ανησυχεί για την πτήση της επιστροφής της στη Λισαβόνα καθώς το μπλακ άουτ έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και στις αερομεταφορές.

Άλλοι ανησυχούν για ευπαθή αγαθά που έχουν αφήσει στα ψυγεία τους. «Υποφέραμε από μια πανδημία, δεν νομίζω ότι αυτό είναι χειρότερο», δήλωσε ένας 53χρονος διοικητικός υπάλληλος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Είναι όπως όλα τ' άλλα, το συνηθίζεις και αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Στους 65 οι νεκροί από την έκρηξη στο λιμάνι - Για «αμέλεια» μιλά η κυβέρνηση

Διεθνή / Ιράν: Στους 65 οι νεκροί από την έκρηξη στο λιμάνι - Για «αμέλεια» μιλά η κυβέρνηση

Η έκρηξη στο μεγαλύτερο λιμάνι του Ιράν προκάλεσε 65 θανάτους – Φωτιά από χημικά υλικά, αμέλεια και πολιτική αναταραχή στο φόντο των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα
LIFO NEWSROOM