0
LIFO PICKS

Superfoods: Είναι πράγματι τόσο σούπερ;

Αυτό το ντοκιμαντέρ της Deutsche Welle εξετάζει ποια είναι τα οφέλη των υπερτροφών για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και πώς η παγκόσμια στροφή προς την υγιεινή διατροφή επηρεάζει τη γεωργία και τις επιχειρήσεις.

Υπάρχουν όλο και περισσότερα εστιατόρια που σερβίρουν υπερτροφές στη Γερμανία. Ο Florian Klar του εστιατορίου Bochum άνοιξε το πρώτο μπιστρό με υπερτροφές στην περιοχή Ρουρ περίπου πριν από έναν χρόνο. Αγοράζει όλων των ειδών τα τρόφιμα από τοπικούς προμηθευτές, όποτε αυτό είναι δυνατό, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί και εξωτικές υπερτροφές για την παρασκευή των γευμάτων που προσφέρει.

Κινόα, γκότζι μπέρι και σπόροι τσία βρίσκονται πλέον ακόμα και στα σούπερ μάρκετ, μια και η βιομηχανία τροφίμων ανακάλυψε ότι η πώληση αυτών των προϊόντων είναι προσοδοφόρα. «Κάθε χώρα έχει το δικό της superfood» λέει ο διατροφολόγος Matthias Riedl. Τα βατόμουρα, ο σπόρος λιναριού, τα φραγκοστάφυλα και το kale είναι όλα υπερτροφές που προέρχονται από τη Γερμανία. Μια τροφή αποκαλείται υπερτροφή όταν περιέχει υψηλή ποσότητα θρεπτικών συστατικών.

Το ντοκιμαντέρ όμως μας ταξιδεύει και στη Βολιβία, όπου συναντάμε έναν εξαγωγέα κινόα μέσα από την ιστορία του οποίου γνωρίζουμε πώς αυτή η παγκόσμια «τρέλα» με τις υπερτροφές έχει επηρεάσει τη γεωργία εκεί. Οι εξαγωγές του λεγόμενου «καλαμποκιού των Ίνκας» τετραπλασιάστηκαν από το 2007 έως το 2013. Η άνοδος της τιμής της κινόα στις παγκόσμιες αγορές έχει οδηγήσει τους αγρότες των Άνδεων να αυξήσουν το μέγεθος των χωραφιών τους. Ωστόσο, μετά από μόλις δύο συνεχόμενα χρόνια καλλιέργειας της κινόα, το έδαφος εξαντλείται και καθίσταται άγονο.

Πηγή: DW Documentary

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ