Φωτιά στη Μόρια: Στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καμένη γη το ΚΥΤ

Φωτιά στη Μόρια: Στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καμένη γη το ΚΥΤ Facebook Twitter
0

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λέσβος για τους επόμενους τέσσερις μήνες, μετά την φωτιά και τα επεισόδια, που οδήγησαν σε ολική καταστροφή στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, μητέρες, μωρά και μικρά παιδιά αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στους δρόμους, δίπλα στα καμένα, σε χωράφια, πάρκινγκ με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Μετά τη φωτιά της Τρίτης, που ξέσπασε μετά από επεισόδια, τα οποία προκλήθηκαν όταν αποφασίστηκε να γίνουν επιπλέον δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους μετανάστες που ζούσαν στο κέντρο, η κατάσταση παρέμενε έκρυθμη.

Μεγάλο μέρος του ΚΥΤ κάηκε ενώ μία δεύτερη φωτιά αργά το βράδυ της Τετάρτης αποτελείωσε ότι είχε απομείνει.

Φωτιά στη Μόρια: Στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καμένη γη το ΚΥΤ Facebook Twitter
Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κοιμήθηκαν στους δρόμους μετά τη φωτιά στη Μόρια

Στο δρόμο βρέθηκαν χιλιάδες αιτούντες άσυλο οι οποίοι επιχειρούσαν να φτάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Ωστόσο ισχυρές δυνάμεις που είχαν μεταβεί στο νησί εμπόδισαν την διέλευσή τους. Ακολούθησαν εντάσεις μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας με πετροπόλεμο και δακρυγόνα.

Όπως μετάδωσε η ΕΡΤ, υπάρχει μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή της Παναγιούδας, όπου μετανάστες ξάπλωναν να κοιμηθούν στο έδαφος, ενώ τρία συνολικά μπλόκα στήθηκαν στο δρόμο από το ΚΥΤ και προς το κέντρο της Μυτιλήνης. 

Οι περίπου 1.000 από τους μετανάστες και πρόσφυγες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες φιλοξενήθηκαν προσωρινά σε πλοίο που διέθεσε η Blue Star, ενώ για τον ίδιο λόγο αναμένεται να φτάσουν σήμερα στη Λέσβο δύο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Φωτιά στη Μόρια: Στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καμένη γη το ΚΥΤ Facebook Twitter
Μετανάστες φεύγουν από τη Μόρια

Σκηνές του στρατού έχουν ήδη σταλεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις για τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο. Την ίδια ώρα περίπου 408 ασυνόδευτοι ανήλικοι, μεταφέρθηκαν με πτήσεις τσάρτερ στην ενδοχώρα.

Όλες οι πτήσεις κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τα παιδιά θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.

Φωτιά στη Μόρια: Στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καμένη γη το ΚΥΤ Facebook Twitter
Περίπου 408 ασυνόδευτοι ανήλικοι, μεταφέρθηκαν με πτήσεις τσάρτερ στην ενδοχώρα

Οι αρμόδιες αρχές θεωρούν δεδομένο ότι η πυρκαγιά προέκυψε από εμπρησμό, αν και επίσημα αναμένουν το πόρισμα της σχετικής έρευνας. Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, μη αποκλείοντας και την περίπτωση έμμεσης εμπλοκής ξένων υπηρεσιών.

 

Φωτιά στη Μόρια: Στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καμένη γη το ΚΥΤ Facebook Twitter
Η επόμενη ημέρα στη Μόρια
 

Ωστόσο, η κατάσταση στη Μόρια γίνεται ακόμα πιο δραματική, καθώς ανάμεσα σ' αυτούς που εγκατέλειψαν τη Μόρια είναι και τα 35 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, τα οποία και αναμείχθηκαν με το πλήθος.

Οκτώ από αυτά έχουν εντοπιστεί.

Φωτιά στη Μόρια: Στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καμένη γη το ΚΥΤ Facebook Twitter
Ολική καταστροφή στη Μόρια

Ο απολογισμός 

 

Σχεδόν ολοσχερώς έχει καταστραφεί το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια, αλλά ο ελαιώνας και οι εγκαταστάσεις έξω από το ΚΥΤ έχουν υποστεί μικρές ζημιές, όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει ο διεθνής οργανισμός από το πεδίο, οι οικιστικές ζώνες 1-5 εντός του ΚΥΤ έχουν καταστραφεί πλήρως, εκτός από κάποια κοντέινερ στη ζώνη 2. Μεγάλες ζημιές, επίσης, υπέστη σε μεγάλο βαθμό ο χώρος που στεγάζονταν οι διοικητικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου.

Κατεστραμμένοι είναι επίσης η ασφαλής ζώνη για τους ασυνόδευτους και ο χώρος για τις γυναίκες που είναι μόνες τους. Αντίθετα, μικρές ζημιές έχει το προαναχωρησιακό κέντρο.

Στον ελαιώνα έξω από το ΚΥΤ, μόνο μία οικιστική ζώνη έχει καταστραφεί ολοσχερώς (η ζώνη 12) και άλλη μία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους αλλά υπέστη μικρές ζημιές. Οι ζώνες 7-11 φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση.

Φωτιά στη Μόρια: Στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καμένη γη το ΚΥΤ Facebook Twitter
Μετανάστες με ελάχιστα υπάρχοντα φεύγουν από την καμμένη Μόρια

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ιατρικό κέντρο της Ύπατης Αρμοστείας δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ το κέντρο υγείας που δώρισε η ολλανδική κυβέρνηση είχε μόνο μικρές ζημιές.

Οι ίδιες πηγές της Ύπατης Αρμοστείας επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχουν θέσει στη διάθεση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης σκηνές, που θα μεταφερθούν από άλλα νησιά, για να χρησιμοποιηθούν, όπου χρειαστεί, όπως και είδη πρώτης ανάγκης.

Επίσης, έχουν διαθέσει 51 κοντέινερ στο Καρά Τεπέ, που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 300 ευάλωτους.

Σε ανακοίνωσή της εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει «τη βαθιά της θλίψη για τη φωτιά» και ευχαριστεί τις τοπικές αρχές που προσπάθησαν να περιορίσουν τη φωτιά και βοήθησαν τους ανθρώπους εκεί.

Φωτιά στη Μόρια: Στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καμένη γη το ΚΥΤ Facebook Twitter
Οι μετανάστες προσπάθησαν να φτάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης αλλά δυνάμεις της αστυνομίας είχαν στήσει μπλόκα

Επίσης, σε σχέση με αναφερόμενες εντάσεις μεταξύ κατοίκων του νησιού και αιτούντων άσυλο που προσπαθούσαν να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης, ο διεθνής οργανισμός απευθύνει έκκληση σε όλους για αυτοσυγκράτηση και καλεί εξάλλου τους ανθρώπους που διέμεναν πριν στο ΚΥΤ, το οποίο βρισκόταν σε καραντίνα, και τους 35 που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν κοντά στο ΚΥΤ, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί προσωρινή λύση για τη στέγασή τους.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO) σε ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι πολλές από τις εγκαταστάσεις της στη Μόρια καταστράφηκαν και σημειώνει ότι ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης ζημιάς οι επιχειρησιακές της δραστηριότητες αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας. Ωστόσο, ο οργανισμός θα συνεχίσει μερικώς τις επιχειρησιακές του δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του στην Παγανή.

Φωτιά στη Μόρια: Στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καμένη γη το ΚΥΤ Facebook Twitter
Πρόσφυγες και μετανάστες στους δρόμους της Λέσβου

 

Τι ισχύει με τον αριθμό των αστέγων

 

Την ίδια ώρα διαφορετικοί είναι οι αριθμοί που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν χωρίς καταφύγιο λόγω της φωτιάς στη Μόρια.

Στις ανακοινώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μετά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στη Μόρια, ανέφερε ότι καταστράφηκαν οι χώροι διαβίωσης 3.500 αιτούντων άσυλο, για τους οποίους λαμβάνονται έκτακτα μέτρα. Ακόμη, σημείωσε ότι συνολικά στη Μόρια ζουν 12.700 άνθρωποι.

 

Άλλα είναι τα νούμερα που ανέφεραν τα Διεθνή ΜΜΕ, ωστόσο, όπως το BBC, που μετέδωσαν ότι η φωτιά κατέστρεψε τη Μόρια, αφήνοντας χωρίς καταφύγιο σχεδόν 13.000 ανθρώπους. Εξάλλου, η νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης- σε τμήματα του ΚΥΤ που δεν είχαν καεί από την πρώτη φωτιά- είχαν ως συνέπεια να τυλιχθούν στις φλόγες κι άλλες σκηνές και οικίσκοι.

Φωτιά στη Μόρια: Στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καμένη γη το ΚΥΤ Facebook Twitter
Η Μόρια μετά την καταστροφή

Στην Μόρια εκτάκτως ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Σήμερα μεταβαίνει εκτάκτως στο νησί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Την είδηση της άφιξής του ανακοίνωσε μέσω του Twitter η πρόεδρός της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Είμαι βαθιά λυπημένη από τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας. Ζήτησα από τον αντιπρόεδρο, Μαργαρίτη Σχοινά να ταξιδέψει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, μαζί με τα κράτη-μέλη. Προτεραιότητά μας είναι ασφάλεια όσων έμειναν χωρίς στέγη».

O Ευρωπαίος επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί και εξέφρασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μέσω μίας ανάρτησης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες», έγραψε στο Twitter ο κ. Σχοινάς.


Την ίδια ώρα, ο Σαρλ Μισέλ δηλώνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει μέσα για να στηρίξει το έργο των ελληνικών αρχών στη Μόρια και γι' αυτό τον λόγο βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους.

Αλληλεγγύη από τη Γαλλία - Αντιδράσεις στη Γερμανία

 

Την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια εκφράζει με ανάρτησή του στο Facebook ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Η πυρκαγιά ενός προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο αποτελεί ένα επιπλέον δράμα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση. Η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Αύριο θα δω τον Κυριάκο Μητσοτάκη», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρόεδρος Μακρόν.

Παράλληλα και η γερμανική κυβέρνηση θα προσφέρει άμεση και χωρίς διαδικασίες βοήθεια στην Ελλάδα μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο, ενώ ταυτόχρονα θα πιέσει για ευρωπαϊκή λύση.

«Εξετάζεται το πώς θα υποστηριχθεί τώρα η Ελλάδα. Θα παράσχουμε τη βοήθεια με έναν απλό τρόπο», τόνισε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ σήμερα στο Βερολίνο. Ο Ζέεχοφερ επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικά με τον Έλληνα συνάδελφό του.

«Η πυρκαγιά κατέστησε σαφές ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση στο θέμα των προσφύγων. Η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρτίνα Φιτς δήλωσε επίσης ότι «το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι πρέπει να βρεθεί μια συναινετική ευρωπαϊκή λύση για το τρέχον οξύ πρόβλημα».

Ο εκπρόσωπος της (κοινής) κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Ματίας Μίντελμπεργκ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι «η εξέλιξη στη Λέσβο καθιστά σαφές πόσο επείγουσα είναι μια ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα των προσφύγων. Μονομερείς δράσεις της Γερμανίας όμως δεν θα βοηθούσαν. Αυτό θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι η Γερμανία θέλει να τους δεχτεί μόνη της», είπε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός .

Η συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Σάσκια Έσκεν έγραψε στο Twitter: «Οι εικόνες από την Mόρια είναι συγκλονιστικές και αποτελούν ντροπή για την Ευρώπη. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα πρέπει να επεξεργαστούν έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής. Αυτός ο μηχανισμός κατανομής θα πρέπει να καθιστά δυνατή τη μη καθυστέρηση των προθύμων να δεχτούν πρόσφυγες και την υποχρέωση των μη προθύμων να συμμετάσχουν με άλλο τρόπο».

Ο Πράσινος ευρωβουλευτής Έρικ Μάρκβαρντ αναφερόμενος στην πυρκαγιά της Μόριας είπε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε τώρα να ελέγξει ποιες δυνατότητες εξακολουθούν να υπάρχουν ή ποιες νέες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Σε τελευταία ανάλυση αρκετά ομοσπονδιακά κρατίδια, δήμοι και κοινότητες έδειξαν προθυμία να δεχθούν πρόσφυγες από τη Μόρια. Αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί και να υποστηριχθεί οικονομικά αντί να εμποδίζεται από τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag), ο φιλελεύθερος (FDP) πολιτικός Γκίντε Γιένζεν, τόνισε επίσης στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι «ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δεν πρέπει πλέον να αποκλείει γενικώς την υποδοχή προσφύγων. Απαιτείται τώρα βοήθεια έκτακτης ανάγκης, ακόμη και αν επιδιώκεται από αυτόν ευρωπαϊκή λύση η οποία όμως εξακολουθεί να απέχει πολύ από το να βρεθεί».

Τέλος, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Ντίτμαρ Μπαρτς, ζήτησε έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Μόρια.

Κοινή επιστολή από ΜΚΟ

 

Μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν τη διασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης των περίπου 12.500 άστεγων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

Τριάντα μία οργανώσεις σε κοινό τους κείμενο καλούν να «επικρατήσει η λογική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναντι της βίας». Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη μεταφορά ευάλωτων ομάδων, μεταξύ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με ιατρικές και ψυχικές παθήσεις και οι ηλικιωμένοι, συνεχίζουν.

Ειδικότερα, στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με Covid-19, θα πρέπει να δοθεί ασφαλής στέγαση για το διάστημα της καραντίνας, όπως και πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία, εάν είναι απαραίτητο.

Οι Γιατροί του Κόσμου υπενθυμίζουν, πως η φωτιά που κατέκαψε την Μόρια χθες το βράδυ δεν είναι η πρώτη. Οι εγκαταστάσεις της Μόριας έχουν κατ' επανάληψη καεί μερικώς, «αποδεικνύοντας στην πράξη την ακαταλληλότητα της εγκατάστασης και των μέτρων ασφάλειας και προστασίας».

«Χωρίς συνεκτικές πολιτικές για την υποδοχή και το άσυλο, παρόμοιες τραγωδίες θα συνεχίσουν να συμβαίνουν επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών αποτροπής που εφαρμόζονται από την έναρξη της αυτής της κρίσης», υπογραμμίζει η οργάνωση, η κινητή ιατρική μονάδα της οποίας βρίσκεται έξω από το κέντρο της Μόριας αυτή την στιγμή, συντρέχοντας στις προσπάθειες εντοπισμού τυχόν θυμάτων και στην εκτίμηση των νέων αναγκών, ενώ οι Γιατροί του Κόσμου στην Αθήνα προετοιμάζουν έκτακτη αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικού υλικού στο νησί.

Επίσης, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (ΕΦΜ) αναφέρει, ότι για τη φωτιά στη Μόρια, «την ηθική ευθύνη φέρουν τόσο οι ελληνικές κυβερνήσεις όσο και σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν». Οι επανειλημμένες εκκλήσεις τα τελευταία χρόνια από την κοινωνία των πολιτών για αποσυμφόρηση της Μόριας πέφτουν στο κενό, σημειώνει το ΕΦΜ και προσθέτει, ότι «αντ' αυτού ακολουθείται μια αντιμεταναστευτική πολιτική με ακραίες φωνές».

Παράλληλα, επισημαίνει, όσοι έχουν καταφέρει να πάρουν άσυλο και διώχθηκαν από τις δομές ή τα διαμερίσματα όπου φιλοξενούνταν «συνωστίζονται" στην πλατεία Βικτωρίας, όπου τους περιμένουν αστυνομικές κλούβες και αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες οι οποίοι μεταφέρονται από την μία δομή/φυλακή στην άλλη».

Η Αντριάνα Τιντόνα (Adriana Tidona), ερευνήτρια Μετανάστευσης στη Διεθνή Αμνηστία, δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, «αυτή η τραγωδία έρχεται σε συνέχεια των ανησυχητικών ειδήσεων ότι τουλάχιστον 35 αιτούντες/ούσες άσυλο βρέθηκαν θετικοί/ές στον κορωνοϊό στη Μόρια, όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι αδύνατη και οι συνθήκες υγιεινής εξαιρετικά ακατάλληλες.

Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ολόκληρο τον καταυλισμό σε καραντίνα, αν και ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον καταυλισμό με πλήρη σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων των ανθρώπων, λόγω των συνθηκών διαβίωσης των χιλιάδων κατοίκων που είναι εκτεθειμένοι στο ξέσπασμα της πανδημίας».

Παράλληλα, υπογραμμίζει, ότι «οι επικίνδυνες πολιτικές της ΕΕ έχουν οδηγήσει σε απαράδεκτα υπερπλήρεις και άθλιες συνθήκες διαβίωσης», καθώς ο καταυλισμός στεγάζει τέσσερις φορές περισσότερους ανθρώπους από τη χωρητικότητα για την οποία είχε σχεδιαστεί.

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη

 

Τη λύπη του για τη φωτιά και την καταστροφή στη Μόρια εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε, ωστόσο, πως «τίποτα δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους».

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν».

Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε, επιπλέον, πως αύριο, Πέμπτη θα επισκεφθεί την Λέσβο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με τον οποίο και θα έχει συνάντηση την Παρασκευή.

Ως προς τις ενέργειες για τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές. Οι θετικοί στον ιό θα έχουν περίθαλψη. Και οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευτούν».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις αναλυτικές ανακοινώσεις στις έξι το απόγευμα, ενώ προανήγγειλε «κάποιους περιορισμούς στην κυκλοφορία και στις τοπικές δραστηριότητες. Είναι κάτι έκτακτο, αλλά απολύτως απαραίτητο», όπως είπε.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM