«Ένα θαύμα χωρίς πόδια και κεφάλι»: Το απολίθωμα - γρίφος 444 εκατ. ετών

«Ένα θαύμα χωρίς πόδια και κεφάλι»: Το απολίθωμα-γρίφος 444 εκατ. ετών Facebook Twitter
Το πρωτοφανές απολίθωμα που εντόπισαν οι ερευνητές / Φωτ: University of Leicester
0

Ένα εντυπωσιακά διατηρημένο απολίθωμα από θαλάσσιο οργανισμό που έζησε πριν από 444 εκατομμύρια χρόνια ενθουσίασε τους παλαιοντολόγους, ρίχνοντας φως σε μία γεωλογική περίοδο που προηγήθηκε ακόμη και των δεινοσαύρων.

Το εύρημα περιλαμβάνει ένα άγνωστο έως τώρα είδος αρθρόποδου, το οποίο απολιθώθηκε με έναν σπάνιο τρόπο: από μέσα προς τα έξω. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Palaeontology την περασμένη εβδομάδα.

Οι ερευνητές έχουν χαρακτηρίσει το απολίθωμα «Ένα θαύμα χωρίς πόδια και κεφάλι». Εντοπίστηκε σε μια περιοχή περίπου 400 χιλιόμετρα βόρεια του Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική.

Παρά την απουσία κεφαλιού και άκρων, τα εσωτερικά όργανα του οργανισμού, δηλαδή μύες, τένοντες και έντερα, διατηρήθηκαν με ασύλληπτη λεπτομέρεια. «Τα σωθικά του είναι μια μεταλλοποιημένη χρονοκάψουλα», δήλωσε η καθηγήτρια Σάρα Γκάμποτ από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, επικεφαλής της έρευνας.

Το νέο είδος ονομάστηκε Keurbos susanae ή αλλιώς «Sue», προς τιμήν της μητέρας της γυναίκας που έκανε την ανακάλυψη. Παρότι είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα πρωτόγονο θαλάσσιο αρθρόποδο, η ακριβής θέση του στο εξελικτικό δέντρο παραμένει άγνωστη.

Η περιοχή όπου εντοπίστηκε το απολίθωμα βρισκόταν στο παρελθόν στον βυθό μιας θάλασσας, την εποχή που ένας μαζικός παγετώνας εξαφάνισε περίπου το 85% των ειδών του πλανήτη. Ωστόσο, η συγκεκριμένη θαλάσσια λεκάνη φαίνεται πως προσέφερε καταφύγιο σε έναν πλούσιο και εντυπωσιακό μικρόκοσμο.

Η εξαιρετική διατήρηση του οργανισμού αποδίδεται σε έναν σπάνιο συνδυασμό συνθηκών: νερό χωρίς οξυγόνο, υψηλές συγκεντρώσεις υδρόθειου —μιας ιδιαίτερα τοξικής ουσίας— και μια μοναδική χημική ισορροπία που επέτρεψε τη μεταλλοποίηση των εσωτερικών οργάνων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο απολίθωμα είναι τόσο λεπτομερές και πολύπλοκο, ώστε κάθε στρώμα του απαιτεί ξεχωριστή ερμηνεία. Ωστόσο, η ίδια η μοναδικότητα της διατήρησής του καθιστά δύσκολη τη σύγκρισή του με άλλα γνωστά απολιθώματα της εποχής.

Τα αρθρόποδα σήμερα αντιστοιχούν στο 85% περίπου των ζώων στον πλανήτη, και περιλαμβάνουν είδη όπως οι γαρίδες, οι αράχνες, τα ακάρεα και οι σαρανταποδαρούσες. Παρ’ όλα αυτά, η «Sue» εξακολουθεί να αποτελεί έναν γρίφο για την επιστημονική κοινότητα, καθώς δεν έχει, ακόμη τουλάχιστον, ξεκάθαρη θέση στο παζλ της εξέλιξης.

Με πληροφορίες από ABC News

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM