Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας σήμερα, 6 Απριλίου, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής», παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας για την άσκηση των εφήβων.
Όπως προκύπτει, ένας στους τέσσερις εφήβους (24,1%) περνά μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του είτε καθιστός, είτε ξαπλωμένος. Η σωματική αδράνεια εντείνεται με την ηλικία, από 14,9% στους 11χρονους σε 30,1% στους 15χρονους.
Ποσοστά αναφορικά με τη διατροφή, την παχυσαρκία και την αυξημένη χρήση της οθόνης συνδυαστικά με τη μειωμένη αύξηση, έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της σωματικής και ψυχοκοινωνικής υγεία των εφήβων, που παρατηρείται μάλιστα, σε μεγάλο βαθμό.
Μόνο το 13,6% των εφήβων ηλικίας 11-15 ετών στην Ελλάδα πληροί τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τουλάχιστον 60 λεπτά φυσικής δραστηριότητας καθημερινά. Αυτό είναι ένα αρκετά χαμηλότερο από το διεθνή μέσο όρο ποσοστό, με τη χώρα μας να κατατάσσεται στην 40ή θέση μεταξύ 43 χωρών.
Τα κορίτσια σημειώνουν υποδιπλάσιο ποσοστό επαρκούς άσκησης από τα αγόρια (9,5% και 18,1% αντίστοιχα).
Εκτός από το φύλο, διαφορές παρατηρούνται και ως προς την ηλικία. Οι 15χρονοι καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά επαρκούς φυσικής δραστηριότητας (11,9%) από τους 11χρονους (16,3%).
Ένας στους τρεις εφήβους είναι σωματικά ανενεργός
Ένας στους τρεις εφήβους (30,4%) κατηγοριοποιείται ως σωματικά αδρανής και το ποσοστό της Ελλάδας σε αυτόν το δείκτη είναι υψηλότερο από το διεθνή μέσο όρο (24%). Η ανάγκη για περισσότερες και πιο αποτελεσματικές των παρεμβάσεις αναφορικά με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας στον πληθυσμό αυτόν, κρίνεται σημαντική.
Τα κορίτσια (37,1%) είναι πιο πιθανό να είναι σωματικά ανενεργά σε σύγκριση με τα αγόρια (22,9%), ενώ η σωματική αδράνεια αυξάνεται με την ηλικία, φτάνοντας το 36,5% στους 15χρονους.
Όπως κάθε μελέτη, έτσι και αυτή εστίασε στην αιτία που οδηγεί στα χαμηλά ποσοστά και ο οικονομικός παράγοντας, διαδραματίζει βασικό ρόλο. Έφηβοι από οικογένειες χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά σωματικής αδράνειας (41,0%).
Αναγκαία η παρέμβαση της Πολιτείας
Όπως αναφέρει η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας ομ. καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Άννα Κοκκέβη, «τα παραπάνω ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για την υποστήριξη από την Πολιτεία και την άμεση εφαρμογή τεκμηριωμένα αποτελεσματικών παρεμβάσεων που ενθαρρύνουν τη φυσική δραστηριότητα στα παιδιά σχολικής ηλικίας, με έμφαση στους μεγαλύτερους εφήβους, στα κορίτσια και στους εφήβους από χαμηλότερα οικονομικά στρώματα».
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως- απαραιτήτως- σε αυτό εμπλέκονται τα σχολεία, οι κατά τόπους επαγγελματίες προαγωγής της υγείας και οι δήμοι, μέσω της ενίσχυσης των αθλητικών προγραμμάτων, τη βελτίωση των υποδομών για ασφαλή φυσική δραστηριότητα και άθληση σε δημόσιους χώρους (π.χ., πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι και επαρκής φωτισμός σε πάρκα) και την ευαισθητοποίηση των γονέων και της κοινότητας συνολικά.