Ο Ναθάνιελ «Κογιότ» Πίτερσον ή αλλιώς «βασιλιάς του τσιμπήματος» έγινε παγκοσμίως διάσημος έχοντας δεχθεί τσιμπήματα στο χέρι από δεκάδες δηλητηριώδη έντομα, τα οποία παρουσιάζει περήφανος στο κανάλι του στο YouTube.
Το «Brave Wilderness» ξεκίνησε το 2014 αλλά εν μέσω πανδημίας κατάφερε να γίνει πιο δημοφιλής από ποτέ, μετρώντας σχεδόν 2 εκατομμύρια επιπλέον συνδρομητές στο κανάλι του, από τον περασμένο Μάρτιο.
Με συνολικά 17.5 εκατομμύρια συνδρομητές, το «Brave Wilderness» βρίσκεται στην 234η θέση μιας λίστας από 31 εκατομμύρια κανάλια στο YouTube, με το Social Blade να εκτιμά πως ο Πίτερσον κερδίσει περίπου 294.000 δολάρια μηνιαίως από online διαφημίσεις.
«Για άτομα όπως η κόρη μου, που πηγαίνει στο δημοτικό, και τους φίλους της που παρακολουθούν YouTube, είμαι μεγαλύτερος σταρ από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο», δήλωσε ο 38χρονος.
Τα πιο δημοφιλή του βίντεο, όπως το «Stung by a bullet ant» (σχεδόν 50 εκατομμύρια views), αποτελούν απλώς παραλλαγές της ίδιας «συνταγής»- ένα τροπικό σκηνικό, μουσική για περισσότερο σασπένς, μετά το τσίμπημα, ο ίδιος να σφαδάζει στον πόνο, μερικά φλας μπακ για να πει διάφορα για το έντομο, και τέλος κοντινό πλάνο στο κεντρί ενώ βυθίζεται στη σάρκα του.
Στην ερώτηση γιατί το κάνει, εξηγεί πως οι λόγοι είναι «εκπαιδευτικοί και ψυχαγωγικοί», με στόχο ένα κοινό ηλικίας 5 έως 15 ετών. Όσο δυνατός και αν είναι ο πόνος, ποτέ δεν προβαίνει σε βωμολοχίες, ενώ κάθε βίντεο περιλαμβάνει προειδοποίηση: «Ποτέ μην πλησιάζετε ή προσπαθείτε να διαχειριστείτε είδη άγιας ζωής μόνοι σας».
«Θέλω κάποιος θεατής να πει: "Αυτό ήταν λίγο τρελό, ήταν λίγο ακραίο, αλλά πλέον γνωρίζω γι' αυτό το πλάσμα και το φοβάμαι λιγότερο», είναι η φράση που επαναλαμβάνει σε κάθε επεισόδιο.
Φέτος ο Πίτερσον απέκτησε δική του εκπομπή στο Animal Planet του Discovery Channel, φιλοδοξώντας να γίνει «ο μεγαλύτερος εξερευνητής άγριας ζωής στον πλανήτη», ωστόσο το σόου τελείωσε τον Απρίλιο χωρίς προοπτικές ανανέωσης. Το γιατί παραμένει ασαφές, αλλά ένα πράγμα έλειπε σίγουρα: ούτε μία φορά στα 18 επεισόδια δεν τον τσίμπησε κάτι.
Μετά την τελευταία του συνάντηση -με μια γιγάντια σφήκα στην Ιαπωνία- ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αλλάξει γραμμή, όχι επειδή δεν αντέχει άλλο πόνο, όπως επέμεινε, αλλά επειδή απλώς εξάντλησε τη λίστα με τα πιο επικίνδυνα έντομα και κινδυνεύει να γίνει γραφικός.
Το ψευδώνυμο «κογιότ» τού έδωσε η μητέρα του, σε κάποια από τα ταξίδια τους στην Αριζόνα, όταν τον είδε να κυνηγά πουλιά όπως στο κινούμενο σχέδιο Looney Tunes, ενώ ήταν ακόμη παιδί. Αν και το ενδιαφέρον του Πίτερσον δεν ήταν τόσο τα πουλιά, όσο οι σαύρες.
Σπούδασε παραγωγή ταινιών στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, εργάστηκε ως τεχνικός σε εκτυπωτήριο για 11 χρόνια και μέχρι το 2009 ταξίδευε σε διάφορα μέρη με τον συνεργάτη του, γυρίζοντας βίντεο. Επενδύοντας τις οικονομίες τους, άρχισαν να φτιάχνουν βίντεο με διάφορα ερπετά και θηλαστικά και έξι χρόνια αργότερα ήρθε το «Brave Wilderness», όπου δημοσίευαν δυο βίντεο την εβδομάδα, διάρκειας περίπου 20 λεπτών.
Το 2015, ο Πίτερσον απέσπασε βραβείο Emmy για ένα βίντεο όπου συναντούσε μια αρκούδα γκρίζλι, δείχνοντας οδηγίες τι να κάνει κανείς σε μια τέτοια περίπτωση. Χρειάστηκε ένας ακόμη χρόνος πριν κατακτήσουν το YouTube, κερδίζοντας το ενδιαφέρον εκατομμυρίων συνδρομητών στους οποίους διαφήμιζαν από τροφές για κατοικίδια μέχρι έργα τέχνης και φάρμακα για την καρδιά.
Η απόλυτη δόξα ήρθε εντελώς ξαφνικά. Σε ένα επαγγελματικό ταξίδι, ο Πίτερσον επισκέφτηκε την μητέρα του, που τον προειδοποίησε για τα μυρμήγκια στην αυλή της. «Σκεφτήκαμε, τι θα γινόταν αν έβαζα τα χέρια μου εκεί;», εξηγεί ο ίδιος.
Ο συνεργάτης του τον προκάλεσε να τα αφήσει για 60 δευτερόλεπτα και το αποτέλεσμα είναι ένα βίντεο όπου τα μυρμήγκια σκαρφαλώνουν στα χέρια και τα πόδια του, τσιμπώντας τον παντού με τον ίδιο να ουρλιάζει από τον πόνο.
Η επιτυχία του «Ant attack», που πλέον μετρά πάνω από 8 εκατ. views, τον ενέπνευσε να πάρει την απόφαση να δέχεται οικειοθελώς το τσίμπημα διάφορων εντόμων για τα επόμενα δυο χρόνια, ενώ μόνο μια φορά χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη μετά την συνάντηση με μια γιγάντια σαρανταποδαρούσα.
Με πληροφορίες από Washington Post
σχόλια