Στην Κένυα, οι αγρότες αξιοποιούν μια απλή αλλά αποτελεσματική λύση για να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους από τους ελέφαντες: φράχτες από κυψέλες μελισσών.
Για τους περισσότερους, οι καλλιέργειες αποτελούν το μόνο μέσο επιβίωσης και η απομάκρυνση των ελεφάντων από τα αγαθά τους, είναι κρίσιμη.
Πλέον έχουν βρει τη λύση. Επιστρατεύουν τις μέλισσες για να τους διώξουν. Η ιδέα προέκυψε από την παρατήρηση, ότι οι ελέφαντες αποφεύγουν τα δέντρα που φιλοξενούν μέλισσες. Οι επιστήμονες Fritz Vollrath, Iain Douglas-Hamilton και Lucy King απέδειξαν ότι οι ελέφαντες όχι μόνο τρομάζουν από τις μέλισσες, αλλά και επικοινωνούν μεταξύ τους για να προειδοποιήσουν τους υπόλοιπους να μείνουν μακριά.
Μέχρι το 2007 η έρευνά τους, τους οδήγησε στο συμπέρασμα, ότι οι ελέφαντες όχι μόνο μένουν μακριά από τα δέντρα που περιέχουν κυψέλες άγριων αφρικανικών μελισσών, αλλά «επίσης βροντοφωνάζουν μεταξύ τους για να πουν ο ένας στον άλλον να μείνουν μακριά. Ξέρουμε ότι μπορούν να τσιμπηθούν και ξέρουμε ότι δεν ξεχνούν ποτέ» εξηγούν.
Αν και οι ελέφαντες έχουν παχύ δέρμα, τα τσιμπήματα μπορούν να τους χτυπήσουν σε ευαίσθητα σημεία, όπως γύρω από τα μάτια, τον κορμό και τα αυτιά. Δεδομένου του ότι έχουν πολύ ισχυρή μνήμη, αν κάποτε έχουν δεχτεί επίθεση από μέλισσες, θυμούνται τον κίνδυνο και αποφεύγουν τις κυψέλες στο μέλλον. Τέλος, όταν αντιλαμβάνονται την παρουσία μελισσών, οι ελέφαντες επικοινωνούν μεταξύ τους με βρυχηθμούς για να προειδοποιήσουν την αγέλη να μείνει μακριά.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2008 και από τότε έχει επεκταθεί, με εκατοντάδες κυψέλες να τοποθετούνται γύρω από καλλιέργειες. Εκτός από την αποτροπή των επιθέσεων των ελεφάντων, οι φράχτες αυτοί προσφέρουν στους αγρότες επιπλέον εισόδημα από την παραγωγή μελιού, ενισχύοντας την οικονομική τους βιωσιμότητα.
Με πληροφορίες από BBC