Αμέτρητοι πολιτιστικοί θησαυροί της Αφρικής καταλήφθηκαν βάναυσα από τις αποικιοκρατικές εκστρατείες. Θα έλεγε κανείς ότι κυριολεκτικά εκλάπησαν μετά από βίαιες επιδρομές. Τώρα η τύχη αυτών των αντικειμένων συζητείται έντονα και στην Ευρώπη αλλά και την Αφρική. Μερικοί λένε ότι τα αντικείμενα αυτά θα πρέπει να επιστραφούν ενώ άλλοι θέτουν αντιρρήσεις πάνω σε αυτό.
Τα ευρωπαϊκά μουσεία παρουσιάζουν περήφανα έργα τέχνης και πολιτιστικά αντικείμενα από όλο τον κόσμο. Όμως μέχρι πρόσφατα, πολλά από αυτά δεν είχαν καν ποτέ σκεφτεί τη συνενοχή τους στον βάναυσο τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκαν αυτά τα αντικείμενα.
Ωστόσο το ζήτημα του πολιτιστικού επαναπατρισμού έχει αρχίσει να γίνεται επείγον στη Γερμανία, κυρίως λόγω της διαμάχης σχετικά με το φόρουμ Humboldt του Βερολίνου, το οποίο φιλοξενεί μη ευρωπαϊκές συλλογές. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια αντικείμενα από όλο τον κόσμο αποθηκεύονται σε εθνολογικά μουσεία της Γερμανίας.
Το Μουσείο Linden μόνο στη Στουτγάρδη έχει στην συλλογή του 60 χιλιάδες κομμάτια από την Αφρική. Πόσα από αυτά έχουν κλαπεί; Και πώς αντιμετωπίζουν τα μουσεία το γεγονός ότι οι αποικιοκράτες συλλέκτες τους είχαν αίμα στα χέρια τους;
Αυτό το ντοκιμαντέρ της Deutsche Welle εξετάζει την υπόθεση διαφόρων αντικειμένων τέχνης, όπως τα πολύτιμα χάλκινα από τη Νιγηρία, μια διακοσμητική πλώρη μιας βάρκας από το Καμερούν και αυτό που είναι γνωστό ως Βίβλος Witbooi από τη Ναμίμπια.
Ποια είναι η γνώμη των ανθρώπων στις αφρικανικές χώρες από τις οποίες προέρχονται τα αντικείμενα αυτά; Ποιες είναι οι απόψεις ερευνητών, διευθυντών μουσείων, καλλιτεχνών και επιμελητών; Ποια συναισθήματα προκύπτουν όταν το συχνά επώδυνο παρελθόν που αναδεύεται και εξετάζεται; Και πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα στο πλαίσιο προβλημάτων όπως η φτώχεια, η πείνα και η διαφθορά στις πρώην αποικίες;
Πηγή: DW Documentary