Ειδική πτέρυγα στις φυλακές Κορυδαλλού ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο που το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να φυλακιστεί η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες, προκειμένου ο χώρος να είναι έτοιμος για τους επτά της ηγετικής ομάδας.
Οι σχέσεις των πρώην συντρόφων της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής έχουν διαρραγεί και αυτό λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν, δηλώνουν πηγές στο Πρώτο Θέμα.
Οι ποινές αναμένονται το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ενώ πληροφορίες από την αστυνομία, αναφέρουν ότι οι αρχές είναι έτοιμες να κινηθούν άμεσα για τις συλλήψεις, στην περίπτωση που εκδοθούν εντάλματα για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι ποινές για εγκληματική οργάνωση
Το πλαίσιο ποινών, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:
- Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5)
- Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8)
Το κρίσιμο ζήτημα της αναστολής
Μετά την ανακοίνωση των ποινών η διαδικασία μπαίνει στο πλέον κρίσιμο θέμα, σε κάθε δίκη, που αφορά την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής. Αν δηλαδή οι δικαστές θα κρίνουν πως οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους.
Τον λόγο λαμβάνει πρώτη η εισαγγελέας η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους κατηγορούμενους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Το δικαστήριο αφού ακούσει την υπεράσπιση και συσκεφθεί θα ανακοινώσει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.
Η τελική φάση της διαδικασίας θα αφορά τις αποφάσεις του δικαστηρίου για άλλα θέματα, όπως η απόδοση ή όχι κατασχεθέντων υλικών, η επιστροφή ή όχι χρηματικών εγγυήσεων κ.ά.
Το δικαστήριο με τον ισχύοντα Κώδικα, δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή.
Σημειώνεται πως σε περίπτωση ομόφωνης αθώωσης από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, η απόφαση θα θεωρούταν τελεσίδικη και δεν θα ήταν εύκολο να προσβληθεί. Αν η αθώωση ήταν κατά πλειοψηφία δικαίωμα άσκησης έφεσης έχει ο προϊστάμενος της Εισαγγελέας εντός 10ημέρου είτε αυτεπάγγελτα (υπέρ του νόμου), είτε και μετά από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.
Με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος
σχόλια