Δίκη Χρυσής Αυγής: Απόρριψη των ελαφρυντικών για την εγκληματική οργάνωση ζήτησε η εισαγγελέας

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απόρριψη των ελαφρυντικών για την εγκληματική οργάνωση ζήτησε η εισαγγελέας Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την απόρριψη των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών που κρίθηκαν ένοχοι για την εγκληματική οργάνωση, ζήτησε στην ολιγόπεπτη αγόρευσή της η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Αναλυτικά, η εισαγγελέας πρότεινε απόρριψη των ελαφρυντικών για επτά στελέχη που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Παράλληλα πρότεινε την απόρριψη των ελαφρυντικών για τους περισσότερους εκ των 11 Χρυσαυγιτών που κατηγορούνται ως απλά μέλη οργάνωσης.

«Θα ήταν αντιφατικό από τη μια να αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά. Προτείνω την απόρριψη όλων των αιτημάτων.»

Επιμέρους ελαφρυντικά πρότεινε μόνο για Μπουκουρα, Αλεξόπουλο, Κουκούτση, που κατηγορούνται για ως μέλη και όχι για διεύθυνση της οργάνωσης, σύμφωνα με παράγραφο του ποινικού κώδικα που αναφέρει πως αν κάποιος καταδικαστεί ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και δεν έχει τελέσει κακουργηματική πράξη στο παρελθόν, μπορεί να του αναγνωριστεί το συγκεκριμένο ελαφρυντικό.

Θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης και αφού αποσυρθεί το δικαστήριο θα ανακοινώσει στη συνέχεια την απόφαση σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν.

Αντίστοιχη διαδικασία, με πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις και απόφαση δικαστηρίου, θα ακολουθήσει και για τις ποινές που θα επιβάλλει το δικαστήριο.

Πιθανολογείται ότι σήμερα το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταχθεί η προσαγωγή στο δικαστήριο των κατηγορουμένων.

Η ελληνική Δικαιοσύνη ομόφωνα αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης. «Κρίνω ως πολύ σημαντικό κάποιοι εξ αυτών να οδηγηθούν στη φυλακή, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη» δηλώνει στη LiFO ο ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, και προσθέτει: «Το πλαίσιο ποινής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προβλέπει από 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη, εκτός κι αν αναγνωριστεί ελαφρυντικό».

Ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος εξηγεί αναλυτικά όλη την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθεί: «Μετά την κήρυξη της ενοχής έρχεται η συζήτηση για την επιμέτρηση της ποινής. Η εισαγγελέας, παρά το γεγονός ότι είχε προτείνει την απαλλαγή, οφείλει να λάβει τον λόγο και να προτείνει πλέον επί της ποινής. Έτσι, θα τεθεί το ζήτημα των ελαφρυντικών και οι συνήγοροι των όσων καταδικάστηκαν αναμένεται να λάβουν τον λόγο που θα εστιάζει στην αναγνώριση ελαφρυντικών. Στο σημείο αυτό θα πραγματοποιηθούν κάποιες μικρές αγορεύσεις των συνηγόρων κατά τη σειρά του κατηγορητηρίου, στις οποίες θα εξηγούν τους λόγους για τους οποίους ο εντολέας τους δικαιούται αναγνώριση ελαφρυντικών, όπως για παράδειγμα ο πρότερος έντιμος βίος, καλή συμπεριφορά κ.λπ. Ακολουθεί η αγόρευση της εισαγγελέως, το δικαστήριο θα διακόψει και θα διασκεφθεί επί των ελαφρυντικών και μετέπειτα θα ανακοινώσει την αναγνώριση ή την απόρριψη των ελαφρυντικών.

»Στη συνέχεια δίνεται ξανά ο λόγος στην εισαγγελέα ώστε να προτείνει εκ νέου συγκεκριμένες ποινές. Έπειτα, λαμβάνουν ξανά τον λόγο οι συνήγοροι, αλλά σε συντομότερο χρονικό διάστημα για να μιλήσουν επί της ποινής, στην περίπτωση που έχει ή όχι λάβει κάποιος κατηγορούμενος ελαφρυντικά. Έκτοτε, το δικαστήριο διακόπτει και ανακοινώνει πάλι συγκεκριμένες ποινές. Ακολούθως, σχηματίζονται οι συνολικές ποινές και έχουμε το τελικό στάδιο που παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αυτό του ανασταλτικού αποτελέσματος της εφέσεως. Όλοι οι κατηγορούμενοι θα υποβάλλουν εφέσεις. Η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, αλλά το δικαστήριο μπορεί να αιτιολογήσει πως δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι επειδή είναι πιθανόν να τελέσουν εκ νέου αξιόποινες πράξεις ή και να διαφύγουν, κι έτσι μπορεί να αποφασίσει ήδη από τον πρώτο βαθμό να εκτιθεί η ποινή και να οδηγηθούν στη φυλακή. Στο σημείο αυτό πάλι θα ακολουθήσει ο κύκλος συνηγόρων και εισαγγελέως περί του ανασταλτικού χαρακτήρα και το δικαστήριο αναμένεται να βγάλει την απόφαση.»

Πότε καθαρογράφεται η απόφαση; Ο κ. Βιτώρος επισημαίνει: «Η καθαρογραφή της συγκεκριμένης απόφασης προβλέπεται να είναι μια μακρά διαδικασία. Σας λέω συγκριτικά ότι για την απόφαση της δίκης της Siemens, η οποία είχε παραπλήσιο χρόνο διαρκείας, ακόμη δεν έχουμε καθαρογραφή.

»Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να καθαρογραφούν όλες οι καταθέσεις, το σκεπτικό της απόφασης και το τελικό πόρισμα, το διατακτικό, όπως λέμε, που αιτιολογεί γιατί καταδικάστηκαν. Όλο αυτό συντάσσεται από τον γραμματέα με βάση τα πρακτικά της δίκης που έχει κρατήσει και δίνεται στον πρόεδρο του δικαστηρίου, ο οποίος πρέπει να το θεωρήσει και να το μονογράψει σελίδα-σελίδα. Κρίνω ότι αποκλείεται γι' αυτήν τη δίκη η απόφαση να είναι λιγότερο από 10.000 με 15.000 σελίδες. Άρα, προβλέπω από την εμπειρία μου ότι η διαδικασία της καθαρογραφής δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα».

Τέλος, ο κ. Βιτώρος καταλήγει αναφερόμενος στο τι προβλέπει το πλαίσιο ποινής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. «Συγκεκριμένα, το συνολικό πλαίσιο κυμαίνεται από 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε το πλαίσιο ποινής αρχίζει από τα 2 έτη και φτάνει τα 8 έτη.

Όσον αφορά τις εξατομικευμένες ποινές, η μεν ισόβια κάθειρξη με ένα ελαφρυντικό μετατρέπεται σε κανονική κάθειρξη, δηλαδή από 5 έως 15 έτη, "σπάνε" ουσιαστικά τα ισόβια. Ταυτόχρονα, μια ποινή που θα εξαγγελθεί ως κάθειρξη με ένα ελαφρυντικό γίνεται φυλάκιση από δύο έως οκτώ έτη. Και από τα 5 έως 10 έτη με ένα ελαφρυντικό πάμε στο ένα έως έξι έτη. Άρα, υπό προϋποθέσεις και με τη χρήση ελαφρυντικών μπορεί να έχουμε ποινές που θα "πέσουν" ακόμη και το ένα έτος».

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας, επτά πρώην βουλευτείς της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ' ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Η ποινικολόγος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ειρήνη Μουρτζούκου ως «προβληματική προσωπικότητα», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για ορισμένα άτομα που έχουν μιλήσει δημόσια για την υπόθεση
LIFO NEWSROOM