Νέα απάτη με δήθεν email γνωστής εταιρίας courier - Οδηγίες από την ΕΛ.ΑΣ.

Νέα απάτη με δήθεν email γνωστής εταιρίας courier - Οδηγίες από την ΕΛ.ΑΣ. Facebook Twitter
0

Προσοχή συνιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε όσους λάβουν e-mail που προέρχεται δήθεν από την εταιρεία ταχυμεταφορών DHL.

Το μέιλ ενημερώνει τους παραλήπτες του ότι για να παραλάβουν ένα δέμα που τους έχει σταλεί θα πρέπει να πληρώσουν 2,99 ευρώ.

Οι επιτήδειοι παραθέτοντας έναν «αριθμό κυκλοφορίας» και με γλώσσα που παραπέμπει σε αυτόματο μεταφραστή κειμένου, ζητούν χρήματα για να στείλουν ένα «φορτίο». Υποστηρίζουν δε πως για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ο χρήστης θα πρέπει να πατήσει πάνω σε έναν ενεργό σύνδεσμο μέσα στο κείμενο.

«Είναι ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο που συμβαίνει», λέει στο LiFO.gr η Ζωή Πέτρου από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ της εταιρείας DHL, που διαβεβαιώνει πως εφαρμόζει μια πάγια, anti-fishing πολιτική για τους επιτήδειους. 

«Όταν πελάτες επικοινωνούν και μας το λένε, ενημερώνουμε μία βάση δεδομένων στο εξωτερικό, ώστε να μπλοκάρονται αυτές οι διευθύνσεις - μιλάμε ακόμα και για εκατομμύρια διευθύνσεις σε έναν μήνα», προσθέτει η κα Πέτρου, επισημαίνοντας πως η δράση των επιτήδειων είναι κυκλική: είτε σε περίοδο αιχμής - όπως τα Χριστούγεννα και οι λοιπές γιορτές - είτε μετά από παρατεταμένο διάστημα διακοπών, όπως το καλοκαίρι, που αυξήθηκαν οι αποστολές ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Όπως λέει η κα Πέτρου, οι καταναλωτές θα πρέπει πάντα να προσέχουν στα mail που λαμβάνουν από την DHL, η διεύθυνση να τελειώνει σε @dhl.com. Παράλληλα, συμβουλεύει τους πελάτες να μην ανοίγουν κανέναν συνημμένο αρχείο από ύποπτα και κακόβουλα μηνύματα που ενδέχεται να μεταφέρει ιούς. «Είναι ενήμερη η Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος» καταλήγει. 

Στην περίπτωση που οι παραλήπτες ανοίξουν τα συνημμένα, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα των απατεώνων. Αν πατήσουν πάνω σε προτεινόμενους συνδέσμους κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε μια νέα σελίδα η οποία μπορεί να εγκαταστήσει κάποιο κακόβουλο λογισμικό ή να προσιδιάζει σε κανονική σελίδα πληρωμής. Αυτό που κάνει στην πραγματικότητα είναι να συλλέγει τα στοιχεία τραπεζικών, πιστωτικών καρτών.

Με ανακοίνωση της, η DHL επισημαίνει πως έχουν γίνει απόπειρες εξαπάτησης με μη εξουσιοδοτημένη χρήση του ονόματος, του λογοτύπου και των εμπορικών σημάτων της DHL. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για επικοινωνία που αφορά σε δήθεν πώληση καταναλωτικών αγαθών μέσω του διαδικτύου όπου μπορεί να ζητηθεί πληρωμή πριν από την παράδοση των αγαθών.

Οδηγίες από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος


Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά καιρούς, έχουν περιέλθει σε γνώση της, καταγγελίες που αφορούν τέτοιες απάτες και για αυτό ζητάει από το κοινό να ενημερώνεται μέσα από τις σχετικές της ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στους ιστοτόπους και στις εφαρμογές που διαχειρίζεται.

Τι πρέπει να προσέχουμε:


- Προσέχουμε μήπως αυτά που μας υπόσχονται είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά.

- Εάν λάβουμε ύποπτο email, δεν απαντάμε και δεν ακολουθούμε τυχόν υποδεικνυόμενο σύνδεσμο (link).

- Δεν απαντάμε σε email και δεν συμπληρώνουμε φόρμες που μας ζητούν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού και προσωπικές πληροφορίες όταν αποστέλλονται από άγνωστες-αναξιόπιστες διευθύνσεις email.

- ∆εν εμπιστευόμαστε όσους μας υπόσχονται μεγάλα χρηματικά ποσά σε περίπτωση συνεργασίας.

- Επικοινωνούμε άμεσα με το αρμόδιο -κατά περίπτωση-τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών – μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζουμε.

- ∆εν εμπιστευόμαστε όσους, μέσω διαδικτύου, μας ζητούν χρήματα εκ των προτέρων για να μας βρουν εργασία ή να μας προσφέρουν μια θέση εργασίας.

- ∆εν δεχόμαστε να πληρώσουμε για «αποκλειστικές» πληροφορίες για θέσεις εργασίας.

- Προσέχουμε τη σύνταξη του κειμένου σε ένα email. Εάν υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη και άλλες ανακρίβειες, αυτό αποτελεί συνηθισμένη ένδειξη που παραπέμπει σε ψεύτικη αγγελία εργασίας.

- Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν απευθυνόμαστε σε εταιρείες που βρίσκονται στο εξωτερικό ή γινόμαστε αποδέκτης μηνυμάτων από φερόμενες εταιρείες του εξωτερικού.

- Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με αυτόκλητα emails ή διαφημίσεις που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφορούν θέσεις εργασίας που προσφέρουν μεγάλες οικονομικές απολαβές.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ