Αιθιοπία: Σμήνη ακρίδων καταστρέφουν τη χώρα - Η μεγαλύτερη εισβολή τα τελευταία 25 χρόνια

Αιθιοπία: Σμήνη ακρίδων καταστρέφουν τη χώρα - Η μεγαλύτερη εισβολή τα τελευταία 25 χρόνια Facebook Twitter
Αιθιοπία: Σμήνη ακρίδων καταστρέφουν τη χώρα - Η μεγαλύτερη εισβολή τα τελευταία 25 χρόνια (EPA)
0

Η εισβολή ακρίδων είναι η χειρότερη στην Αιθιοπία τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με τον οργανισμό τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Η εισβολή αυτή έχει καταστρέψει περίπου 200.000 εκτάρια γης από τον Ιανουάριο, απειλώντας την προμήθεια τροφίμων και αυτό γιατί ένα σμήνος ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου μπορεί να τρώει τόση τροφή σε μια μέρα, όσο 35.000 άτομα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το φαινόμενο αυτό με τα σμήνη των ακρίδων αποτελεί μέρος μιας διαδοχικής σειράς από εισβολές, που μαστίζουν την περιοχή της Ανατολικής Αφρικής και της Ερυθράς Θάλασσας από τα τέλη του 2019.

Ωστόσο η πανδημία έχει επιδεινώσει την κατάσταση φέτος, διακόπτοντας την αλυσίδα εφοδιασμού με φυτοφάρμακα και άλλο εξοπλισμό για την καταπολέμησή των ακρίδων.

Η Marima Wadisha, χήρα η ίδια με 10 παιδιά, φώναξε, πέταξε βράχους και στην απελπισία της έριξε ακόμη και σφαίρες στις ακρίδες που κατέβαιναν στα χωράφια της στη βορειοανατολική Αιθιοπία, όπως αναφέρει το Reuters.

Αλλά τα σμήνη των εντόμων ήταν τόσο αδυσώπητα που ολόκληρη η σοδειά της, η μόνη πηγή εισοδήματος της οικογένειάς της, καταστράφηκε.

«Δεν έφυγαν καθόλου, επί μια εβδομάδα. Δεν έχουμε συγκομιδή και φωνάζουμε μέρα και νύχτα. Πώς μπορώ (εγώ) να ταΐσω έτσι τα παιδιά μου», είπε η Wadisha.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα είναι εδώ, στην Αιθιοπία και το δουλεύουμε μαζί με τους συνεργάτες μας όπως το FAO», δήλωσε ο διευθυντής του Ανατολικού Αφρικανικού Οργανισμού για την περιοχή Stephen Njoka.

Οι συγκρούσεις και το χάος στην Υεμένη, όπου προέρχονται μερικά από τα σμήνη, κατέστησαν αδύνατο τον ψεκασμό φυτοφαρμάκων με αεροπλάνο.

Αυτό σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα δυνατές βροχές έχουν διογκώσει τα σμήνη, που εξαπλώνονται σε όλη την Αιθιοπία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ό,τι τα έντομα θα μπορούσαν να κοστίσουν στην Ανατολική Αφρική και την Υεμένη 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Η εκπρόσωπος του FAO στην Αιθιοπία, Fatouma Seidσ φοβάται ωστόσο, ό,τι το ίδιο καταστροφικό σχέδιο θα επαναληφθεί και το επόμενο έτος.

«Η ενοχλητική αυτή συνθήκη θα συνεχιστεί έως το 2021. Θα υπάρξει ξανά ανάλογη εισβολή και τα σμήνη των ακρίδων θα κατευθυνθούν στην Κένυα», είπε.

Με πληροφορίες του Reuters

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM