S&P: Στο 9% η ύφεση στην Ελλάδα φέτος- Το αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒ-

S&P: Στο 9% η ύφεση στην Ελλάδα φέτος- Το αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒ- Facebook Twitter
EPA
0

Ο οίκος αξιολόγησης S&P εκτιμά ότι η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 9% και επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της χώρας στη βαθμίδα ΒΒ- και τη σταθερή προοπτική του.

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στο ΒΒ (χαμηλό), και τη σταθερή προοπτική του.

Ο S&P στην ανακοίνωσή του εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 9% το 2020, λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει σημαντικά δημοσιονομικά «μαξιλάρια» που στηρίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, τα οποία ενισχύθηκαν πρόσφατα από τη συμφωνία του Ιουλίου 2020 για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η σταθερή προοπτική αντανακλά την άποψή μας ότι τα σημαντικά μαξιλάρια δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας αντισταθμίζουν τους κινδύνους για την πιστοληπτική ικανότητά της που προέρχονται από τις δυσμενείς οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες της πανδημίας», επισημαίνει ο οίκος.

Ένα εμβόλιο ή μία αποτελεσματική θεραπεία για τον κορωνοϊό θα είναι ευρέως διαθέσιμα έως τα μέσα του 2021, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης και προβλέπει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 θα συνοδευτεί από τη σταθερή ενίσχυση της δημοσιονομικής θέσης και τη μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ έως το 2022, που είναι ο ορίζοντας της ανάλυσής του.

Η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας ενισχύθηκε σημαντικά στη διάρκεια του 2020 λόγω της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών τίτλων από την ΕΚΤ και της αποδοχής τους ως ενεχύρων, καθώς και λόγω της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, βάσει της οποίας η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 19,3 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις, αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

Κατά την εκτίμηση του S&P, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν και θα επιταχύνουν την οικονομική ανάκαμψη και, αν χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για περαιτέρω διαρθρωτικές βελτιώσεις της ελληνικής οικονομίας.

Το αξιόχρεο της Ελλάδας περιορίζεται από το πολύ υψηλό εξωτερικό και δημόσιο χρέος της καθώς και από τη δύσκολη νομισματική μετάδοση, δεδομένων των υψηλών μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, σημειώνει ο οίκος.

Η αξιολόγηση του DBRS

O DBRS επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας ΒΒ (χαμηλό) και τη σταθερή προοπτική του.

Η επιβεβαίωση της σταθερής προοπτικής αντανακλά την άποψη του οίκου αξιολόγησης ότι η Ελλάδα εισήλθε στην πανδημία του κορωνοϊού μετά από χρόνια ισχυρών δημοσιονομικών επιδόσεων και με τη συσσώρευση σημαντικών ταμειακών διαθεσίμων, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Αυτό, συνεχίζει ο οίκος αξιολόγησης, δίνει στη χώρα κάποιο δημοσιονομικό χώρο για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Ο DBRS αναφέρει επίσης ότι οι ελληνικές αρχές εφάρμοσαν έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα για να περιορίσουν τον αντίκτυπο του οικονομικού σοκ, «αποτρέποντας έως τώρα το κλείσιμο επιχειρήσεων και μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας».

Ωστόσο, σημειώνει, η έξαρση του κορωνοϊού είχε βαριά επίπτωση στην ελληνική οικονομία, οδηγώντας σε μείωση του ΑΕΠ κατά 15,2% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, μετά από μία ηπιότερη συρρίκνωση 0,5% στο πρώτο τρίμηνο.

«Η αυτοδύναμη κυβέρνηση έχει ισχυρή δέσμευση και δυναμική στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα διατήρησε μία συνετή δημοσιονομική στάση που οδήγησε στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων επί πέντε χρόνια, στην υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους και την πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους.

Παρά το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών τίτλων λόγω της πανδημίας από την ΕΚΤ διασφαλίζει την πρόσβασή της στις αγορές με ιστορικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης, σημειώνει ο DBRS, τονίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα θα λάβει επιχορηγήσεις από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που αντιστοιχούν στο 8,9% του ΑΕΠ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Οικονομία / Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ρυθμίσεων των συσσωρευμένων οφειλών που έχουν συγκεντρωθεί από τις αναστολές σε 72 άτοκες δόσεις με την εκκίνηση πληρωμής πρώτης δόσης τον Ιούνιο του 2025
LIFO NEWSROOM
Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM