Υπό άλλες συνθήκες, ο Τζόναθαν Τέιλορ θα ζούσε το όνειρο. Ποιος θα έλεγε όχι σε παρατεταμένες διακοπές στο Ντουμπρόβνικ; Μόνο που για αυτό τον Βρετανό, η παραμονή στην Κροατία έχει γίνει εφιάλτης.
Ο Τζόναθαν Τέιλορ συνελήφθη όταν έφτασε εκεί τον Ιούλιο και έχει παγιδευτεί στο Ντουμπρόβνικ από τότε. Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτή η ακούσια παραμονή του εκεί είναι το τίμημα που πληρώνει επειδή αποκάλυψε τη διαφθορά στη διεθνή βιομηχανία πετρελαίου.
Ο Βρετανός δικηγόρος δούλευε για εννιά χρόνια στο Μονακό για την SBM Offshore, μια ολλανδική πολυεθνική που παρέχει υπηρεσίες στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το 2012 αποκάλυψε τις πρακτικές διαφθοράς, παρέχοντας πληροφορίες για δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων με αντάλλαγμα προσοδοφόρα συμβόλαια.
Η SBM Offshore τελικά έκανε διακανονισμό με τις ολλανδικές αρχές με το ποσό- ρεκόρ για την εποχή των 240 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρόμοιο ποσό πλήρωσε για διακανονισμό υπόθεσης στις ΗΠΑ, ενώ στη Βραζιλία οι αποδείξεις του Τέιλορ συνέβαλαν στην αποκάλυψη τεράστιου σκανδάλου με την Petrobras.
Ο Τζόναθαν Τέιλορ επέστρεψε στη Βρετανία και το Σαουθάμπτον, όπου ζούσε με τη σύζυγό του, Σίντι και τα τρία παιδιά τους. Αλλά η οικογενειακή ζωή ανετράπη όταν η αστυνομία τον συνέλαβε μόλις έφτασαν στο Ντουμπρόβνικ για διακοπές, λόγω «κόκκινου σήματος» της Interpol.
Την προηγούμενη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο της Κροατίας απέρριψε το αίτημα που έκανε το Μονακό για έκδοση του Τζόναθαν Τέιλορ, με βάση ισχυρισμούς για δωροδοκία και διαφθορά. Η απόφαση προέβλεπε να ζητηθεί από τις βρετανικές αρχές ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, που θα είχε προτεραιότητα έναντι του αιτήματος του Μονακό.
Ο Τέιλορ δεν αντιμετωπίζει καμία κατηγορία στη Βρετανία. Μάλιστα, λέει ότι παρέχει αποδείξεις για συνεχιζόμενες έρευνες της υπηρεσίας που ασχολείται με σοβαρές περιπτώσεις απάτης. Ελπίζει όμως ότι θα υπάρξει βρετανική παρέμβαση για την περίπτωσή του.
«Θα μπορούσαν να ενημερώσουν τις αρχές εδώ ότι θα έπρεπε να επιστρέψω σπίτι καθώς είμαι προστατευόμενος μάρτυρας και πληροφοριοδότης και υπάρχουν νόμοι της ΕΕ που προστατεύουν τέτοιους ανθρώπους», είπε.
Προς το παρόν, περνά τις μέρες του περπατώντας έως και 10 χιλιόμετρα την ημέρα στο έρημο Ντουμπρόβνικ. Τουλάχιστον η σύζυγος του κατάφερε να βρεθεί στο πλευρό του αυτή την εβδομάδα, αλλά δηλώνει ότι η οικογένεια θέλει απελπισμένα να τον δει να επιστρέφει στο σπίτι.
«Είναι υπερήφανοι για εκείνον. Αλλά η ζωή μας έγινε κομμάτια. Τα παιδιά ανησυχούν και δεν καταλαβαίνουν γιατί μας συμβαίνει αυτό, αφού έκανε το σωστό. Απλά τον θέλουμε σπίτι», δήλωσε.
Σύγχυση στην οικογένεια προκαλεί και το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το Μονακό επιδιώκει τώρα την έκδοση του Τέιλορ. Οι ισχυρισμοί των αρχών του Μονακό για απόπειρα εκβιασμού χρονολογούνται από το 2013 και απορρίφθηκαν πριν από δύο χρόνια, λέει ο δικηγόρος του Τέιλορ, Τόμπι Κάντμαν. Όμως, η εξήγηση που του δόθηκε για τη σύλληψη στο Ντουμπρόβνικ ήταν οι ισχυρισμοί του Μονακό για δωροδοκία και διαφθορά.
Εισαγγελείς από το Μόντε Κάρλο παρέπεμψαν το BBC στην αστυνομία, η οποία δεν δέχθηκε να σχολιάσει. Η SBM Offshore επίσης δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του BBC για σχόλιο, αν και στο παρελθόν η εταιρεία έχει δηλώσει ότι είχε επιρροή στο αίτημα έκδοσης.
Πάντως, ο δικηγόρος του Τζόναθαν Τέιλορ τόνισε ότι αυτή η υπόθεση στέλνει ένα ανατριχιαστικό μήνυμα στους πληροφοριοδότες. «Θέσε τη ζωή σου σε κίνδυνο για να κάνεις αυτό που θεωρείς σωστό και αυτές είναι οι συνέπειες. Θα ρισκάρεις τη ζωή σου και θα σε ρίξουν στους λύκους. Αυτό θα αποτρέψει τους πληροφοριοδότες και τους δημοσιογράφους- ερευνητές σε όλο τον κόσμο», τόνισε.
Οργανισμοί κατά της διαφθοράς, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Διαφάνεια, αλλά και Βρετανοί βουλευτές έχουν κάνει έκκληση στην κυβέρνηση να παρέμβει. Αλλά το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στον Τέιλορ ότι δεν παρεμβαίνει στη δικαστική διαδικασία στην Κροατία.
Με πληροφορίες από BBC