Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός κινείται με πολύ υψηλές «ταχύτητες» - Εκθετική αύξηση της καμπύλης

Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός κινείται με πολύ υψηλές «ταχύτητες» - Εκθετική αύξηση της καμπύλης Facebook Twitter
0

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέλυσε την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα, που οδήγησε στην επιβολή καθολικού lockdown. 

Η επιδημική καμπύλη για το σύνολο των κρουσμάτων, παρουσιάζει πλέον μέσο όρο εφτά ημερών που έχει ξεπεράσει τα 1.600 κρούσματα ανά ημέρα. Πρόκειται για εκθετική αύξηση της καμπύλης, καθώς ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες και με πολύ σημαντική μεταδοτικότητα, ιδίως από το τέλος Οκτωβρίου και μετά. 

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, πρόκειται για έναν πολύ πιο επικίνδυνο ιό από αυτόν της γρίπης καθώς δεν έχουμε ανοσία, που προκαλεί  συμπτώματα πνευμονίας από τον Οκτώβριο. «Ποτέ ξανά στην σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους - 1.600 χθες - από έναν ιό που κάνει πνευμονία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός κινείται με πολύ υψηλές «ταχύτητες» - Εκθετική αύξηση της καμπύλης Facebook Twitter

Για την ηλικία διάγνωσης, τόνισε πως στην ηλικία άνω των 65 ετών που αυξάνεται ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο και υποκείμενα νοσήματα, τις τελευταίες ημέρες έχουν διαγνωστεί πάνω από 1.000 άτομα. 

Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός κινείται με πολύ υψηλές «ταχύτητες» - Εκθετική αύξηση της καμπύλης Facebook Twitter

Μάλιστα για τους άνδρες άνω των 75 ετών, η πιθανότητα να νοσηλευτούν με Covid-19 είναι 42%. Τα τεστ έχουν 20πλασιαστεί πλέον στην Ελλάδα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, κάποιος που παρουσιάζει αυτή την περίοδο ύποπτα συμπτώματα, έχει 10% πιθανότητες να είναι μολυσμένος με τον ιό Sars-Cov-2.

Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός κινείται με πολύ υψηλές «ταχύτητες» - Εκθετική αύξηση της καμπύλης Facebook Twitter
Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός κινείται με πολύ υψηλές «ταχύτητες» - Εκθετική αύξηση της καμπύλης Facebook Twitter

Από τις 10 Σεπτεμβρίου και έπειτα έχουν εικοσαπλασιαστεί τα τεστ που διενεργούνται, με μέσο όρο πάνω από 19.000 μοριακά τεστ ενώ γίνονται 3.000 τεστ αντιγόνων την ημέρα και για την ίδια περίοδο έχει διαπιστωθεί άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνά το 9%.

Ο μέσος όρος νέων εισαγωγών ξεπερνά τις 170 την ημέρα. Από τις 26 Οκτωβρίου απομακρύνεται η καμπύλη εξιτηρίων έναντι εισαγωγών και αυτοί που εισάγονται είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που παίρνουν εξιτήριο, επεσήμανε ο καθηγητής τονίζοντας πως στην έξαρση της επιδημίας, δεν νοσηλεύονται μόνο ασθενείς άνω των 75 ετών αλλά συχνά και άτομα άνω των 45 ετών.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε ξανά στη χρήση μάσκας, τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι η χρήση της «θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο μέχρι να έχουμε το εμβόλιο», ενώ υπογράμμισε ότι είναι πιθανό ο ιός να εξελιχθεί σε εποχικός, όπως αυτός της γρίπης.

«Διαπιστώνουμε τη σημαντική ταχύτητα του ιού και ζητήσαμε από τα ερευνητικά εργαστήρια να δουν αν έχει κάτι αλλάξει στον ιό. Ήδη οι επιστήμονες στο Παστέρ, στη Θεσσαλονίκη και άλλοι καθηγητές κάνουν βαθιά μοριακή ανάλυση του ιού για να δουν αν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή». 

«Μας εκπλήσσει η ταχύτητα μετάδοσης του ιού που οδηγεί μαθηματικά στην πίεση του συστήματος υγείας»,

«Πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη ο κόσμος να ενημερώνεται από τους ειδικούς. Δεν ενημερωνόμαστε δίκην αστεϊσμού αλλά από τους ανθρώπους που έχουν τα δεδομένα. Δεν θέλω να σας φοβίσω. Υπάρχουν δεδομένα οτι σε 7 προηγούμενους πολέμους στους οποίους ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ είχαν λιγότερους θανάτους από ό,τι με τον κορωνοϊο.

»Φυσικά και η δημόσια υγεία σκέφτεται τις βάρβαρες συνέπειες ενός απαγορευτικου αλλά αυτή τη στιγμή προέχει το άμεσο της προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεν είχαμε ξανακούσει στην ιστορία διακομιδές από κράτη πέραν της γρίπης το 2009-2010. Το βλέπουν και οι γιατροί μας που είναι κουρασμένοι αλλά ήρωες και είμαστε δίπλα τους.

»Είναι μια πανδημία, συμπεριφέρεται έτσι γιατί δεν υπάρχει ανοσία, τα πράγματα θα αλλάξουν όταν θα υπάρχουν. Το εμβολιο δεν έχει μικροτσίπ αλλά στις ΗΠΑ το 28% αυτό πίστευε. Τέτοιου είδους ψευδείς θεωριές οδηγούν τους ανθρώπους να μην πιστεύουν την επιστήμη. Η πανδημία δεν είναι ψέμα, εχει ευτυχώς μικρότερη θνητότητα για τις μικρότερες ηλικίες. Εχει πολύ μεγαλύτερη για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Κλείνοντας, εκτίμησε πως η πανδημία θα τελειώσει με το εμβόλιο, «του οποίου τα αποτελέσματα θα έχουμε στο τέλος του χρόνου και τις αρχές του επόμενου».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ