Αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς θα ληφθούν «πιθανώς» τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση.
«Η κυβέρνηση οφείλει να έχει σχέδιο άμεσης εφαρμογής ώστε να ανταποκριθεί χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση στην ανάγκη της αγοράς για επαναλειτουργία», λέει ο κ. Παπαθανάσης, επισημαίνοντας πως το σχέδιο επανεκκίνησης της αγοράς θα ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα που επισήμως θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός, κατόπιν εισήγησης της επιστημονικής κοινότητας ότι λήγει η γενική απαγόρευση.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναγνωρίζει πως οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν περιορίζονται μόνο στο διάστημα κατά το οποίο ισχύει το lockdown, επισημαίνοντας πως η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε φάση ανάταξης έναντι του δευτέρου τριμήνου, μέχρι και τη δεύτερη φάση της πανδημίας, που «είναι εμφανώς σκληρότερη και πιο επώδυνη από την πρώτη»
40 δισ. ΕΣΠΑ
«Δουλεύουμε εντατικά και δημιουργούμε τους μηχανισμούς έτσι ώστε πολύ γρήγορα να απορροφηθούν εμπροσθοβαρώς τα απαιτούμενα χρήματα» λέει ο αναπληρωτής υπουργός υπενθυμίζοντας ότι, εκτός από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, η χώρα θα διαχειριστεί επιπλέον 40 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ '21 -'22 και άλλων ταμείων.
Για το ταμείο ανάκαμψης οι δεσμεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2023 και οι εκταμιεύσεις έως το 2026. «Στόχος μας είναι να μην υπάρχει ούτε η παραμικρή απώλεια πόρων. Δημιουργούμε τους μηχανισμούς έτσι ώστε πολύ γρήγορα να απορροφηθούν εμπροσθοβαρώς τα απαιτούμενα χρήματα.»
Επενδύσεις μεγάλων εταιρειών
Μιλώντας στον Αθηναϊκό Πρακτορείο μεταξύ άλλων για επενδυτικό τοπίο του τεχνολογικού κλάδου στην Ελλάδα, εκτιμά πως «η σημαντική επένδυση της Microsoft [...] καθιστά χωρίς αμφιβολία τη χώρα μας επενδυτικό προορισμό και στον τομέα των νέων τεχνολογιών.»
Στόχος της κυβέρνησης, δεν είναι μόνο η αύξηση του οικονομικού αποτυπώματος του τεχνολογικού κλάδου στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος πενταετίας αλλά να ανέλθει στο 10% σε ορίζοντα δεκαετίας. Σε αυτόν τον τομέα, προστίθενται και άλλες σημαντικότατες επενδύσεις. Πρόκειται για επενδύσεις μεγάλων εταιρειών, όπως η Cisco, η Pfizer, η TeamViewer, η P&I, η Beat, η Sparkle, η Profile Software. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες και ο αμερικανικός κολοσσός Digital Realty ανακοίνωσε την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας Lamda Hellix, εταιρείας που εξειδικεύεται στον τομέα των κέντρων αποθήκευσης δεδομένων.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν τη χώρα μας στρατηγικό κόμβο των πολυεθνικών εταιρειών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, τη μετατρέπουν σε διεθνές κέντρο αναφοράς R&D (Research & Development) για τις παραπάνω περιοχές.