«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει» σχολίασε σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων παραμένει υψηλός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και σήμερα, με πρώτη τη Θεσσαλονίκη με 545 νέα κρούσματα. Ακολουθούν η Αττική με 319 και η Λάρισα με 106, ενώ «αξιοσημείωτος», όπως είπε, είναι πάλι αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σε Σέρρες (93) και σε Μαγνησία (80).
Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων πέφτει αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε σταθερά υψηλό επίπεδο, ενώ σήμερα υπολογίζεται πως στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 25.000 ενεργά κρούσματα (από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί πάνω από 100.000 αλλά οι ειδικοί εκτιμούν πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος).
Η μείωση του ρυθμού νέων κρουσμάτων είναι πιο αργή από το επιθυμητό, επισήμανε η δρ. Παπαευαγγέλου, με τον ημερήσιο μέσο όρο στην επικράτεια να είναι κοντά στις 2.000, στην Αττική στα 400 και στη Θεσσαλονίκη κάτω από 600 (σ.σ με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας).
Τρεις εβδομάδες μετά το lockdown υπάρχουν μάλιστα περιοχές όπου τα κρούσματα αυξάνονται, πιθανόν από συρροές κρουσμάτων σε κλειστές δομές. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 48 έτη και έχει τάσεις αύξησης. Την τελευταία εβδομάδα πάνω από 3.200 πολίτες άνω των 65 ετών νόσησαν και η Επιτροπή εκτιμά πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται για τις επόμενες 7 έως 14 ημέρες.
Η πίεση παραμένει κρίσιμη και θα παραμείνει καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας. Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς με το 25% αυτών να βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.
«Όλοι γνωρίζετε την πληρότητα των ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα», σχολίασε με νόημα η καθηγήτρια, ενώ έχουν ήδη αρχίσει οι αεροδιακομιδές ασθενών σε άλλες περιοχές. Σε όλη την επικράτεια, η πληρότητα των ΜΕΘ ανέρχεται στο 88%, από 86% που ήταν στις αρχές της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα και τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας, στις επόμενες δύο εβδομάδες υπολογίζεται πως θα χρειαστούν νοσηλεία επιπλέον 1.600 άτομα και περίπου 250 θα διασωληνωθούν σε ΜΕΘ.
Κατά μέσο όρο, η Ελλάδα κατέγραφε 85 θανάτους καθημερινά την τελευταία εβδομάδα. «Το πανδημικό κύμα δεν λέει να μας αφήσει», παρατήρησε η κα Παπαευαγγέλου. .
«Η σταδιακή άρση μέτρων δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην Επιτροπή μας», διευκρίνισε η καθηγήτρια λέγοντας πως η προοπτική θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα με βάση τα νέα δεδομένα. Όπως είπε , η πίεση στις ΜΕΘ είναι σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις.
Το ευρωπαϊκό κέντρο λοιμώξεων, προέβλεπε ότι η βεβιασμένη άρση των μέτρων θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση των κρουσμάτων, και κατ' επέκταση των νοσηλειών και των θανάτων, εξαιτίας του μεγάλου επιδημικού φορτίου «εκεί έξω».
«Όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση, θα δούμε αναζωπύρωση της επιδημίας». Αν η άρση γίνει σταδιακά, αφού μειωθεί η διασπορά στην κοινότητα, η όποια αύξηση θα καθυστερήσει και θα γίνει με χαμηλότερο ρυθμό. «Δυστυχώς, η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων είναι απαραίτητη. Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας, χωρίς όμως να μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα της πανδημίας».
Στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί 12 εκατομμύρια κρούσματα και 307.000 θάνατοι. Σε βάθος των τελευταίων 14 ημερών, η Ελλάδα είναι 17η σε κρούσματα και 16η σε θνητότητα.