Η Ν. Ζηλανδία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή

Η Ν. Ζηλανδία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
EPA
0

Η Νέα Ζηλανδία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή, καθώς η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν έκανε λόγο για «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας».

Η πρόταση που παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο της χώρας αναγνώρισε «τον καταστροφικό αντίκτυπο που θα έχει ο ασταθής και ακραίος καιρός στη Νέα Ζηλανδία και την ευημερία των Νεοζηλανδών, τις βασικές βιομηχανίες, τη διαθεσιμότητα νερού και τη δημόσια υγεία, μέσω των πλημμυρών, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των πυρκαγιών». 

  

Η χώρα πρέπει να δράσει επειγόντως, τόνισε η Άρντερν, μιλώντας στο κοινοβούλιο, συμπληρώνοντας ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης αποτελεί μια «αναγνώριση του βάρους που θα έχει η επόμενη γενιά, αν δεν αναλάβουμε δράση τώρα. Εμείς έχουμε την ευθύνη να παρουσιάσουμε ένα πλάνο δράσης και έναν λόγο για ελπίδα», συμπλήρωσε.

Στην πρόταση που πέρασε περιλαμβάνεται και η δέσμευση για διακυβέρνηση με ουδετερότητα άνθρακα ως το 2025. Το δημόσιο θα απαιτείται να αγοράζει μόνο ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα, ο στόλος θα μειωθεί σταδιακά κατά 20%, ενώ και τα 200 μπόιλερ που χρησιμοποιούν άνθρακα στα κτίρια δημοσίων υπηρεσιών θα καταργηθούν. 

Έως τώρα 32 χώρες έχουν αναγνωρίσει επίσημα αυτή την παγκόσμια κρίση, κηρύσσοντας κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, η Ν. Ζηλανδία αναγνώρισε την «ανησυχητική τάση σε ό,τι αφορά στη μείωση των ειδών και την παγκόσμια βιοποικιλότητα». Η πρόταση για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης πέρασε με 76 ψήφους υπέρ και 43 κατά.

Η Νέα Ζηλανδία έχει υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ενώ πέρυσι πέρασε σε νόμο τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, μια από τις λίγες χώρες που έχουν κάνει κάτι τέτοιο.

Όμως, επιστήμονες τονίζουν ότι η χώρα έχει μείνει πίσω σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Μάλιστα, η Μπράουνιν Χέιγουαρντ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο University of Canterbury την προηγούμενη εβδομάδα έκανε λόγο για ντροπιαστική έλλειψη δράσης. «Η ειρωνεία είναι ότι υπό τον Τραμπ οι ΗΠΑ θα έχουν κάνει μεγαλύτερες κατά κεφαλήν μειώσεις σε σύγκριση με εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Ρόμπερτ ΜακΛάλαν, καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών στο Massey University, ανέφερε ότι η Ν. Ζηλανδία ακόμη δεν έχει μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά αντίθετα αυτές έχουν αυξηθεί από το 1990 έως το 2018.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι πλούσιοι πρέπει να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση», δηλώνει ηγέτης της ΕΕ

Περιβάλλον / «Οι πλούσιοι πρέπει να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση», δηλώνει ηγέτης της ΕΕ

«Τα δημόσια χρήματα πήγαν σε ανθρώπους που δεν τα είχαν πραγματικά ανάγκη», τόνισε, προσθέτοντας ότι τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στην υποστήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων
LIFO NEWSROOM
Η «πενθούσα» όρκα θρηνεί και πάλι, κουβαλώντας νεκρό και το νέο μωρό της

Περιβάλλον / Η «πενθούσα» όρκα θρηνεί και πάλι, κουβαλώντας νεκρό και το νέο μωρό της

Η φάλαινα δολοφόνος εντοπίστηκε να σπρώχνει το νεκρό μωρό της ανοιχτά του Σιάτλ - Έχει χάσει δύο από τα τέσσερα μωρά της και αυτό σχετίζεται με την κακή διατροφή, πιστεύουν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM