Πακιστάν: Υπεγράφη ο νόμος κατά των βιασμών - Χημικοί ευνουχισμοί και μητρώο δραστών

Πακιστάν: Υπεγράφη ο νόμος κατά των βιασμών - Χημικοί ευνουχισμοί και μητρώο δραστών Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρόεδρος του Πακιστάν υπέγραψε ένα νέο μέτρο για τους βιασμούς με το οποίο προβλέπονται αυστηρότερες ποινές και επιτάχυνση των καταδικών. 

Πιο συγκεκριμένα, το διάταγμα προβλέπει τη δημιουργία εθνικού μητρώου για τους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων, την προστασία της ταυτότητας των θυμάτων, ενώ επιτρέπει τον χημικό ευνουχισμό κάποιων από τους δράστες. Παράλληλα οι υποθέσεις θα εκδικάζονται σε ειδικά δικαστήρια τα οποία θα μπορούν να αποφασίζουν μέσα στο διάστημα των τεσσάρων μηνών. 

Το διάταγμα έρχεται μετά από δημόσια κατακραυγή κατά της σεξουαλικής βίας που πυροδοτήθηκε από τον ομαδικό βιασμό μίας γυναίκας έξω από την πόλη της Λαχόρης. Οι δράστες έβγαλαν τη γυναίκα από το αυτοκίνητό της και της επιτέθηκαν σεξουαλικά, μπροστά στα δύο παιδιά της. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης υπαινίχθηκε, την επόμενη ημέρα, πως το θύμα ευθυνόταν μερικώς για το περιστατικό. 

Τα σχόλιά του και η βίαια επίθεση προκάλεσαν ένα κύμα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα και αναγκάσαν τη κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν και το υπουργικό συμβούλιο ενέκριναν τα μέτρα τον περασμένο μήνα και ο πρόεδρος Αρίφ Αλβί υπέγραψε το διάταγμα την Τρίτη. Η κυβέρνηση έχει πλέον 120 ημέρες για να τον φέρει στη βουλή και να καταστεί επίσημα νόμος του κράτους. Έως τότε θα βρίσκεται σε ισχύ. 

Ορισμένοι ωστόσο έχουν επικρίνει το διάταγμα, λέγοντας ότι οι ποινές είναι πολύ αυστηρές. Παράλληλα υποστηρίζουν πως δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαβούλευση. 

Άλλες χώρες στις οποίες προβλέπεται ο χημικός ευνουχισμός, φάρμακα για τη μείωση της τεστοστερόνης, είναι η Ινδονησία, υπερψήφισε σχετικό νόμο για παιδόφιλους το 2016, και η Πολωνία, που τον καθιστά υποχρεωτικό για ενήλικες που βιάζουν παιδιά από το 2009. 

Τα τελευταία χρόνια, στο Πακιστάν, αυξάνεται η ευαισθητοποίηση για τη σεξουαλική βία. Το 2015, μια γυναίκα βιάστηκε ομαδικά σε ένα απομακρυσμένο χωριό και το βίντεο του περιστατικού διέρρευσε στα μέσα κοινωνική δικτύωσης. Το Πακιστάν δεν διέθετε νόμους για να εμποδίσει την κοινοποίηση του βίντεο.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Ζούκερμπεργκ λέει ψέματα για το fact checking»: Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο στην απόφαση της Meta να το καταργήσει

Διεθνή / «Ο Ζούκερμπεργκ λέει ψέματα για το fact checking»: Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο στην απόφαση να το καταργήσει

Το Διεθνές Δίκτυο Fact Checking απορρίπτει το «επιχείρημα» περί λογοκρισίας - Ηνωμένα Έθνη και Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποιούν για αρνητικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα
LIFO NEWSROOM
Γάλλία: Καταδικάστηκε φοιτητής που έφαγε ζωντανό ποντίκι για να δημοσιεύσει τα αποκρουστικά πλάνα

Διεθνή / Γαλλία: Καταδικάστηκε φοιτητής που έφαγε ζωντανό ποντίκι για να δημοσιεύσει τα αποκρουστικά πλάνα

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο φίλος του που τον βιντεοσκοπούσε καταδικάστηκαν με ανασταλτικού χαρακτήρα ποινές κάτι που έφερε «κύμα» αντιδράσεων για το πώς η πολιτεία τιμωρεί τέτοιου είδους συμπεριφορές
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Πουλήθηκε σε δημοπρασία επιστολή της στην οποία αποκαλύπτει την αγάπη του Ουίλιαμ για τον Χάρι

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Πουλήθηκε σε δημοπρασία επιστολή της στην οποία αποκαλύπτει την αγάπη του Ουίλιαμ για τον Χάρι

Η επιστολή πουλήθηκε δέκα φορές πάνω από την αναμενόμενη τιμή - Πώς δημιουργήθηκε το αγεφύρωτο χάσμα στις σχέσεις των Ουίλιαμ και Χάρι
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ