Το Τίμπινγκεν, μια πόλη της νότιας Γερμανίας, έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση στον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να προστατεύσει τους ηλικιωμένους, μέσα από πολλά τεστ, φτηνές ταρίφες σε ταξί για υπερήλικες και δωρεάν μάσκες για όλους άνω των 65.
Όποιος θέλει να επισκεφθεί τον οίκο ευγηρίας Παουλίνε-Κρόνε στο Τίμπιγκεν, τον υποδέχεται στην εξωτερική πόρτα μια πινακίδα. «Επισκέπτεστε αγαπημένους σας; Με ασφάλεια». Ακριβώς δίπλα ένα μπουκάλι με απολυμαντικό και ένας κατάλογος με ονόματα επισκεπτών. Σχεδόν 100 απόμαχοι της ζωής περνούν εδώ τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Όλοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Από το τέλος Οκτωβρίου ισχύουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας. Όποιος θέλει, μπορεί να κάνει τεστ κορωνοϊού δωρεάν. 15 λεπτά αργότερα έχει το αποτέλεσμα. Έτσι περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους. 30 με 40 επισκέπτες κάνουν καθημερινά το τεστ και το ενδιαφέρον αυξάνεται καθημερινά.
Φτηνές ταρίφες ταξί
«Μέχρι τώρα είχαμε τύχη και δεν εμφανίστηκε κανένα κρούσμα Covid-19», λέει ο επικεφαλής των νοσοκόμων Χόλγκερ Μπάιντελ. Τα τεστ δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας και επιτρέπουν παρά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, τη συνέχιση των επισκέψεων. «Η διατήρηση των κοινωνικών επαφών για τους ηλικιωμένους είναι εξαιρετικά σημαντική» λέει ο Μπάιντελ. «Την άνοιξη, στη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν, ήταν διαφορετικά. Διαπιστώσαμε οι πολλοί κάτοικοι υπέφεραν ψυχολογικά». Όχι μόνο σε αυτόν τον οίκο ευγηρίας, αλλά και στην υπόλοιπη πόλη επικρατούν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας. Ειδικά καταστήματα για υπερήλικες εξασφαλίζουν αποστάσεις από άλλους αγοραστές. Όπως και φτηνές ταρίφες στα ταξί και δωρεάν μάσκες για ευπαθείς ομάδες. Η ιδέα ανήκει στον δήμαρχο της πόλης Μπόρις Πάλμερ.
«Ως μαθηματικός εξέτασα τους αριθμούς, από τον περασμένο Απρίλιο η τάση ήταν σαφής» λέει στη DW. «Το μεγαλύτερο ποσοστό θνηνότητας έχουν οι άνθρωποι άνω των 70, άρα θα πρέπει να τους προστατέψουμε με πιο εντατικό τρόπο. Έτσι αποφορτίζουμε την πίεση στις εντατικές». Η πόλη διέθεσε μισό εκ. ευρώ για τα μέτρα. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι λειτουργούν. Τις περασμένες εβδομάδες ο αριθμός κρουσμάτων ανάμεσα στους ηλικιωμένους στο Τίμπινγκεν ήταν σχετικά χαμηλός. Αναζητώντας τρόπους περιορισμού των νεκρών υπάρχουν κι άλλες πόλεις που βλέπουν πολύ θετικά αυτά τα μέτρα. Ο δήμαρχος Μπόρις Πάλμερ χαίρεται φυσικά. Στην αρχή τη πανδημίας δήλωσή του εξελήφθη ως μεροληπτική σε βάρος υπερήλικων και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. «Περιέγραψα τότε αυτό που ήθελα να κάνω με λάθος τρόπο» εξηγεί σήμερα.
Ενθουσιασμός για τα μέτρα
Αλλά και οι κάτοικοι του Τίμπινγκεν μιλούν επαινετικά για το δήμαρχό τους. «Τη μάσκα που φορώ, την πήρα από τον κύριο Πάλμερ με το ταχυδρομείο και την έχω πάντα μαζί μου στο αυτοκίνητο για να μην τη ξεχνώ» λέει με θαυμασμό μια περαστική. «Ένα ωραίο δώρο για ηλικιωμένους πάνω από τα 65, όπως εγώ». Παράλληλα κάνει έκκληση στους νεώτερους να μην πηγαίνουν για ψώνια ανάμεσα στις 09.30 και στις 11.00, αλλά να αφήνουν αυτό το διάστημα ελεύθερο για ομάδες υψηλού κινδύνου. Ένας υπερήλικας κύριος πηγαίνει με τη φτηνή ταρίφα ενός ταξί στην αγορά για να αγοράσει τρόφιμα. «Βρίσκω την ιδέα εξαιρετική, χρησιμοποιώ την ευκαιρία πάντα όταν θέλω να πάω κάπου» λέει. «Φυσικά ο καθένας πρέπει να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη» προσθέτει μια άλλη κυρία. «Παρόλα αυτά βρίσκω τα μέτρα που πήρε το Τίμπινγκεν πολύ σωστά». Αλλά προστασία 100% και αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν. Μερικοί ηλικιωμένοι μολύνθηκαν με τον ιό μετά από νοσηλεία τους σε νοσοκομείο. Προφανώς κόλλησαν εκεί. Ο δήμαρχος Πάλμερ ελπίζει ότι χάρη στα πολλά τεστ, μπορεί να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Χωρίς τα συγκεκριμένα μέτρα θα είχαμε εντοπίσει τα κρούσματα πολύ αργότερα».
Αλλά ας μην έχουμε αυταπάτες. Όσο αυξάνονται τα κρούσματα σε ολόκληρη τη Γερμανία, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος ακόμη και στο Τίμπινγκεν. Για τις γιορτινές ημέρες και για να διασφαλίσει ότι οι επαφές στα σπίτια θα είναι όσο γίνεται πιο ακίνδυνες, στήθηκε ένα κέντρο τεστ στην κεντρική πλατεία. Εκεί ο καθένας μπορεί να κάνει το τεστ για να είναι σίγουρος ότι δεν θα είναι φορέας του ιού στα αγαπημένα του πρόσωπα.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle