NASA: Τα επτά λεπτά τρόμου - Το τρέιλερ για την προσεδάφιση του Perseverance στον Άρη

NASA: Τα επτά λεπτά τρόμου - Το τρέιλερ για την προσεδάφιση του Perseverance στον Άρη Facebook Twitter
0

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει πώς το ρόβερ Perseverance θα προσεδαφιστεί στον Άρη, στις 18 Φεβρουαρίου.

Το βάρους ενός τόνου ρόβερ θα σταλεί στον κρατήρα Jezero, όπου θα κάνει έρευνα για ενδείξεις για το αν υπήρξε ζωή εκεί. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει πρώτα να προσεδαφιστεί ομαλά.

Η σειρά ελιγμών που απαιτούνται για την προσεδάφιση στον Άρη συχνά αναφέρεται ως «τα επτά λεπτά τρόμου» και υπάρχει λόγος. Τόσα πολλά πράγματα πρέπει να πάνε σωστά, σε ένα τρομακτικά μικρό χρονικό διάστημα, διαφορετικά η εισερχόμενη αποστολή θα δημιουργήσει μια... πολύ μεγάλη- και ακριβή- νέα τρύπα στον κόκκινο πλανήτη.

Επιπλέον, η αποστολή είναι αυτόνομη. Για κάθε κίνηση που καταγράφεται στο animation που δημοσίευσε η NASA, η εντολή θα πρέπει να δοθεί από τους υπολογιστές στο σκάφος.

 

Η περιπέτεια θα ξεκινήσει σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων πάνω από τον Άρη, όταν το ρόβερ θα αρχίσει να έρχεται αντιμέτωπο με την ατμόσφαιρα. Σε αυτό το σημείο, το όχημα- μέσα στην προστατευτική κάψουλα- θα ταξιδεύει με ταχύτητα 20.000 χλμ./ώρα.

Μέσα σε σχεδόν 300 δευτερόλεπτα το σύστημα καθόδου θα πρέπει να μειώσει την ταχύτητα αυτή σε λιγότερο από 1 μ./δευτερόλεπτο στην επιφάνεια. Η περισσότερη δουλειά γίνεται από μία θερμική ασπίδα.

Καθώς η κάψουλα βουτά βαθύτερα στον αέρα του Άρη, θερμαίνεται στους πάνω από 1.000 βαθμούς Κελσίου, αλλά την ίδια ώρα η αντίσταση επιβραδύνει δραματικά την πτώση. Μέχρι τη στιγμή που θα ανοίξει το υπερηχητικό αλεξίπτωτο στην πίσω πλευρά της κάψουλας, η ταχύτητα έχει ήδη μειωθεί σε 1.200 χλμ./ ώρα.

Το Perseverance θα κινείται με το πλάτους 21,5 μ. αλεξίπτωτο για λίγο περισσότερο από ένα λεπτό, μειώνοντας περαιτέρω την ταχύτητα εισόδου. Αλλά η πιο περίπλοκη φάση ακολουθεί.

Σε υψόμετρο 2 χιλιομέτρων- κι ενώ θα κινείται με 100 μ./ δευτερόλεπτο- το ρόβερ και το «Skycrane» του θα χωριστούν από την κάψουλα και θα πέσουν. Οχτώ πύραυλοι θα πυροδοτηθούν στη βάση του «γερανού», για να φέρουν το ρόβερ σε θέση αιώρησης λίγο πάνω από την επιφάνεια και νάιλον καλώδια θα χρησιμοποιηθούν για να κατέβει το αξίας δισεκατομμυρίων όχημα στο έδαφος.

Όταν το Perseverance ανιχνεύσει την επαφή, θα πρέπει αμέσως να κόψει τα καλώδια, διαφορετικά θα το σύρει πίσω του ο «γερανός» καθώς θα πετάξει μακριά για να «αχρηστευτεί» σε ασφαλή απόσταση.

Η ακολουθία αυτή φαίνεται σε μεγάλο βαθμό ίδια με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε για την προσεδάφιση του προηγούμενου ρόβερ της NASA, του Curiosity, στον Άρη, πριν από οχτώ χρόνια. Όμως, τα εργαλεία πλοήγησης έχουν βελτιωθεί, προκειμένου το Perseverance να κατέβει σε μία ζώνη προσεδάφισης που θα έχει προσδιοριστεί με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν γίνει αυτό, για να σταλεί το σήμα από τον Άρη στη Γη θα χρειαστούν περίπου 700 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι όταν η NASA λάβει το μήνυμα από το ρόβερ ότι μπήκε στην ατμόσφαιρα, η αποστολή θα είναι ήδη για αρκετά λεπτά στην επιφάνεια του πλανήτη- «νεκρή» ή «ζωντανή».

Το ρομπότ θα καταγράψει την κάθοδο με κάμερα και μικρόφωνα. Τα αρχεία θα σταλούν στη Γη μετά την προσεδάφιση, αν όλα πάνε καλά.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM