Η Αντζελίνα Τζολί πουλά σε δημοπρασία πίνακα του Τσόρτσιλ- Τον είχε κάνει δώρο στον Ρούσβελτ

Η Αντζελίνα Τζολί πουλά σε δημοπρασία πίνακα του Τσόρτσιλ- Τον είχε κάνει δώρο στον Ρούσβελτ Facebook Twitter
Αυτός είναι ο πίνακας του Τσόρτσιλ που πωλείται σε δημοπρασία (Πηγή φωτό EPA)
0

Η Αντζελίνα Τζολί βγάζει στο «σφυρί» πίνακα που είχε ζωγραφίσει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και στη συνέχεια τον έκανε δώρο στον Φραγκλίνο Ρούσβελτ.

Το έργο με τίτλο «Tower of the Koutoubia Mosque» θα πωληθεί σε δημοπρασία του Christie's την 1η Μαρτίου. Ο οίκος δημοπρασιών εκτιμά ότι ο πίνακας θα «πιάσει» από 2,1 εκατ. έως 3,4 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για πίνακα με το τζαμί Κουτούμπια στο Μαρακές και είναι ο μοναδικός που ολοκλήρωσε ο Τσόρτσιλ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με το Associated Press.

Τον ζωγράφισε μετά τη διάσκεψη της Καζαμπλάνκα, που έγινε τον Ιανουάριο του 1943. Μετά τις συνομιλίες, ο Τσόρτσιλ και ο Ρούσβελτ επισκέφθηκαν το Μαρακές, προκειμένου ο Βρετανός να δείξει στον Αμερικανό την ομορφιά της πόλης.

«Ο Ρούσβελτ εντυπωσιάστηκε», δήλωσε ο Νικ Όρτσαρντ, επικεφαλής για τη σύγχρονη βρετανική τέχνη στον Christie's. Στη συνέχεια, ο Τσόρτσιλ δώρισε στον Ρούσβελτ τον πίνακα, ως ενθύμιο αυτού του ταξιδιού τους.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ άρχισε να ζωγραφίζει μετά τα 40 του και ολοκλήρωσε περίπου 500 πίνακες. «Το φως στο Μαρόκο και το Μαρακές ήταν κάτι με το οποίο είχε πάθος» και το ζωγράφισε ξανά και ξανά, δήλωσε ο Όρτσαρντ.

Ο γιος του Ρούσβελτ πούλησε τον συγκεκριμένο πίνακα μετά τον θάνατο του προέδρου το 1945 και το έργο πέρασε από αρκετά χέρια, προτού τον αγοράσουν η Αντζελίνα Τζολί και ο Μπραντ Πιτ, το 2011.

Στη δημοπρασία ο πίνακας πωλείται από την Jolie Family Collection και ο Όρτσαρντ ελπίζει ότι θα καταγραφεί νέα τιμή- ρεκόρ για έργο του Τσόρτσιλ. «Το ρεκόρ σε δημοπρασία είναι περίπου 1,8 εκατομμύρια λίρες για έναν πίνακα που κατά την άποψή μου δεν είναι τόσο σημαντικός όσο αυτός. Πιστεύω ότι πιθανότατα είναι το πιο σημαντικό έργο του», δήλωσε ο ίδιος.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Πολιτισμός / «Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Ο Παντελής Κυραμαργιός, μέσω του τραγουδιού «Τα Μαύρα Ρούχα», ευαισθητοποιεί για την έμφυλη βία, τονίζοντας τη μνήμη, τη συλλογική δράση και τη δύναμη της μουσικής ως όχημα αλλαγής
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, περιλαμβάνει τρεις ταινίες από διαφορετικές χώρες που εξερευνούν queer θεματικές.
LIFO NEWSROOM
Το «γυναικείο ιδεώδες»: Πώς ένα γυμνό του Ραφαήλ αποκαλύπτει τον ρόλο της γυναίκας στην Αναγέννηση

Πολιτισμός / Γιατί στην Αναγέννηση ζωγράφιζαν κυρίως το γυμνό ανδρικό σώμα και πώς ο Ραφαήλ άλλαξε τα πάντα

Μία νέα έκθεση, με έργα του Ραφαήλ και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μεταξύ άλλων, εξερευνά τις ιδέες της Αναγέννησης για το γυμνό σώμα, τη σεμνότητα, την ντροπή, αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα για τα δύο φύλα
LIFO NEWSROOM
ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Πολιτισμός / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM