Το αβέβαιο μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και την σημασία ενός μόνιμου Ταμείου Ανάκαμψης επισημαίνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ,
Σε ομιλία της χτες στο Ευρωκοινοβούλιο για την ετήσια έκθεση του Σώματος για τα πεπραγμένα της ΕΚΤ το 2020, η κυρία Λαγκάρντ σημείωσε ότι η Ευρώπη «θα χρειαστεί περισσότερη, συντονισμένη δημοσιονομική τόνωση στους επόμενους μήνες», ενώ η πανδημία θα συνεχίσει να πλήττει το ΑΕΠ.
«Είναι ζωτικό να συνεχιστεί η χαλαρή νομισματική πολιτική, με τη στήριξη μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής για την τόνωση της εμπιστοσύνης στην προσέγγιση του στόχου της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό». Η ίδια τόνισε ότι, το επίπεδο της παραγωγής «παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα» και η αβεβαιότητα είναι αρκετά μεγάλη.
Όσον αφορά στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, δήλωσε ότι αυτό «θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της μεγέθυνσης του ευρωπαϊκού ΑΕΠ ακόμα και φέτος».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει εξάλλου από την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο το νέο ταμείο ανάκαμψης που συστάθηκε για την κρίση της πανδημίας να έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επανέλαβε ότι η ρήτρα γενικής εξαίρεσης με την οποία αναστέλλονται οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. θα παραμείνει ενεργή και το 2021, ενώ για το 2022 «θα αξιολογήσουμε την κατάσταση την άνοιξη». Ο δημοσιονομικά συντηρητικός κ. Ντομπρόβσκις έδωσε και αυτός έμφαση στην ανάγκη να αποτραπεί «η πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας».