Το 10% των ημερήσιων κρουσμάτων είναι παιδιά ως 12 ετών ανέφερε σήμερα, επικαλούμενος στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Η πόλη μας δοκιμάστηκε. Τα πράγματα δείχνουν να είναι καλύτερα απ' ότι στην Αττική και σαφέστατα καλύτερα από τον Οκτώβριο και Νοέμβριο το κακό όμως παραμονεύει και δεν θέλει και πολύ. Τρεις τέσσερις μέρες να εκτεθούμε μπορεί να επιστρέψουμε πάλι στις άσχημες εικόνες στα νοσοκομεία ακόμα και στα κοιμητήρια. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Ζέρβας ανέφερε πως πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνει ο καθένας από εμάς αλλά και η κοινωνία λέγοντας πως ο «χάρτης υπάρχει είναι σαφέστατος».
«Υπάρχουν ειδικοί και συγκεκριμένα νούμερα. Υπάρχει μια καθημερινή ακτινογραφία. Καθημερινά γίνονται 50 χιλιάδες τεστ. Άρα ξέρουμε πόσο συμβάλει ο κάθε κλάδος της ζωής στην κινητικότητα. Έχουμε πει πόσο συμβάλει το εμπόριο, τα σχολεία. Πρέπει να τα σταθμίσουμε όλα αυτά».
Σε σχέση με τα σχολεία ο κ. Ζέρβας ανέφερε πως έχουμε 2 εκατ. μετακινήσεις το πρωί και άλλα δυο εκατ. το μεσημέρι όταν είναι ανοιχτά όλα τα σχολεία.
«Σύμφωνα με στοιχεία που έχω μπροστά μου από τον ΕΟΔΥ. Από 0 έως 12 ετών παιδιά ήταν από 8,5 έως 11% δηλαδή συν πλην το 10% των ημερήσιων κρουσμάτων. Ένα στα οκτώ κρούσματα που είχαμε πρόσφατα είναι κάτω των 17 ετών. Αυτός ο πληθυσμός είναι κατά κανόνα ασυμπτωματικός και πιο επικίνδυνος. Το πρόβλημα στην χώρα δημιουργήθηκε κάπου τέλη Ιανουαρίου όταν συμπληρώθηκαν οι δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων».
Ο δήμαρχος υπογράμμισε πως «εφόσον εύχυμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε θα πρέπει να επιλέξουμε μην ξεχνάμε ότι τα σχολεία λειτουργούν και με τηλεκπαίδευση. Υποκατάστατο μεν αλλά κάτι υπάρχει. Για την κίνηση στην αγορά δεν υπάρχει. Η ζημία είναι 3 δισ. το μήνα με το λιανεμπόριο ανοιχτό η ζημιά είναι στο 1,5 δισ.».
«Αντίστοιχες ζημίες έχει και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Είχε γύρο στα 10 εκατ. ζημία την προηγούμενη χρονιά. Προφανώς η οικονομία επηρεάζει τους πάντες προφανώς προέχει η υγεία και θα πρέπει να κάνουμε το παν αλλά, εφόσον έχουμε την πολυτέλεια θα πρέπει να επιλέξουμε. Να κάνουμε σωστές επιλογές».
Με πληροφορίες από Ράδιο Θεσσαλονίκη