«Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

«Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Unsplash
0

Οι πρόσφατες αυξήσεις δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, έχουν προκαλέσει σοβαρές οικονομικές αναταράξεις στο Λεσότο, ένα μικρό κράτος στη νότια Αφρική, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και διαμαντιών στις ΗΠΑ.

Οι δασμοί Τραμπ, που φτάνουν το 50% για το Λεσότο -το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών που επηρεάζονται- απειλούν να καταστρέψουν την οικονομία της χώρας, σύμφωνα με οικονομολόγους

Η Makhotso Moeti μετακόμισε στην πρωτεύουσα του Λεσότο, Μαζέρου, από το αγροτικό κέντρο του μικρού ορεινού βασιλείου που περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από τη Νότια Αφρική. «Η εργασία σε εργοστάσιο είναι η μόνη δουλειά που ξέρω εδώ και πολλά χρόνια» δήλωσε η Moeti, ο οποίος τοποθετεί ετικέτες σε ρούχα της Gap. «Αν κλείσουν τα εργοστάσια, δεν θα μου μείνουν πολλές επιλογές. Θα αναγκαστώ να επιστρέψω στο σπίτι μου στην ίδια τη φτώχεια από την οποία νόμιζα ότι είχα ξεφύγει όταν μετακόμισα στην πόλη» πρόσθεσε, μιλώντας στον Guardian.

Την Τετάρτη, ο Τραμπ παρουσίασε τους «αμοιβαίους» δασμούς, όπως ισχυρίστηκε, ανατρέποντας δεκαετίες παγκόσμιας εμπορικής πολιτικής. Οι δασμοί, οι οποίοι πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 9 Απριλίου, κυμαίνονται από 10% έως 50% και υπολογίστηκαν με έναν τύπο που οι οικονομολόγοι χαρακτήρισαν «ηλίθιο», τιμωρώντας τις χώρες που έχουν τα υψηλότερα εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ σε σχέση με τις εισαγωγές τους από τις ΗΠΑ.

«Δεν καταλαβαίνω πώς αυτό είναι ένας αμοιβαίος δασμός, διότι στην πραγματικότητα δεν χρεώνουμε τόσα πολλά σε δασμούς» δήλωσε ο Δρ Ratjomose Machema, λέκτορας οικονομικών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Λεσότο.

Το Λεσότο, το οποίο έχει πληθυσμό 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων, επλήγη με τον υψηλότερο συντελεστή. Στην Αφρική, ακολουθούσε η Μαδαγασκάρη, εξαγωγέας βανίλιας, με δασμό 47%, η Μποτσουάνα, παραγωγός διαμαντιών, με 37%, η πλούσια σε πετρέλαιο Αγκόλα με 32% και η πιο βιομηχανική οικονομία της ηπείρου, η Νότια Αφρική, με 30%.

Το Λεσότο έχει ετήσιο ΑΕΠ περίπου δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αποτελούν πάνω από το 10% αυτού του ποσού. Το 2024, οι εξαγωγές του Λεσότο στις ΗΠΑ ανήλθαν στα 237 εκατ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ ήταν μόλις 2,8 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η ανισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο αποτέλεσε βάση για την επιβολή των νέων δασμών.

Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος απασχολεί περίπου 40.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει το 90% των εξαγωγών της χώρας, βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Τα εργοστάσια ενδυμάτων του Λεσότο κατασκευάζουν τζιν για εμβληματικές αμερικανικές μάρκες όπως η Levi's και η Wrangler τα τελευταία χρόνια. Οι αυξημένες τιμές των προϊόντων στις ΗΠΑ αναμένεται να μειώσουν τη ζήτηση και να οδηγήσουν σε κλείσιμο εργοστασίων. 

Ο υπουργός Εμπορίου του Λεσότο, Μοκέθι Σελίλε, δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί την κατάσταση και να αποτρέψει την κατάρρευση της βιομηχανίας.

Άλλες αφρικανικές χώρες όπως η Μαδαγασκάρη και η Νότια Αφρική εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τις συνέπειες των δασμών. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, χαρακτήρισε τους δασμούς ως εμπόδιο στην κοινή ευημερία και ζήτησε μια νέα διμερή εμπορική συμφωνία.

Οι νέοι δασμοί εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της συμφωνίας African Growth and Opportunity Act (AGOA), η οποία επέτρεπε σε αφρικανικές χώρες να εξάγουν προϊόντα στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις αυτές υπονομεύουν τον σκοπό της συμφωνίας και ενδέχεται να οδηγήσουν στην κατάργησή της.

Η οικονομική και κοινωνική επίδραση αυτών των μέτρων είναι πιθανό να είναι καταστροφική για το Λεσότο, καθώς επηρεάζονται όχι μόνο οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες αλλά και άλλοι τομείς όπως η κατοικία και η λιανική πώληση που εξαρτώνται από τη δραστηριότητα των εργοστασίων.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Στους 65 οι νεκροί από την έκρηξη στο λιμάνι - Για «αμέλεια» μιλά η κυβέρνηση

Διεθνή / Ιράν: Στους 65 οι νεκροί από την έκρηξη στο λιμάνι - Για «αμέλεια» μιλά η κυβέρνηση

Η έκρηξη στο μεγαλύτερο λιμάνι του Ιράν προκάλεσε 65 θανάτους – Φωτιά από χημικά υλικά, αμέλεια και πολιτική αναταραχή στο φόντο των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα
LIFO NEWSROOM
Μπλακ άουτ σε Ισπανία, Πορτογαλία: «Περιορίστε τις μετακινήσεις», λέει ο δήμαρχος Μαδρίτης

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία, Πορτογαλία: «Περιορίστε τις μετακινήσεις», λέει ο δήμαρχος Μαδρίτης

Ο δήμαρχος Μαδρίτης λέει ότι λόγω του μπλακ άουτ εκτός από τα φανάρια που είναι εκτός λειτουργίας, χρειάστηκε να κλείσουν και οι σήραγγες ορισμένων αυτοκινητοδρόμων
LIFO NEWSROOM