Έξι ΜΚΟ έστειλαν αναφορά στον ΟΗΕ για παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα

Έξι ΜΚΟ έστειλαν αναφορά στον ΟΗΕ για παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
0

Έξι ΜΚΟ έστειλαν λεπτομερή αναφορά για «πρακτικές παράνομων επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα», στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών.

Στην κοινή δήλωση και τη λεπτομερή αναφορά τους, οι έξι ΜΚΟ εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους, σχετικά με το φαινόμενο «που αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό από τον Μάρτιο του 2020 και συνιστά άμεση παραβίαση του ελληνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου».

Στην αναλυτική έκθεση οι ΜΚΟ παρουσιάζουν μαρτυρίες, αναφορές περιστατικών και υπομνήματα σε ελληνικά και διεθνή όργανα από το 2017 έως και το 2020 και δίνουν «μια λεπτομερή εικόνα για την κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με τις παράνομες επαναπροωθήσεις οι οποίες συνίστανται σε παράνομες επιστροφές χωρίς σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες, με τη μη καταχώριση των συλληφθέντων, την άρνηση πρόσβασης σε διαδικασίες ασύλου και την αυθαίρετη απαγωγή, κράτηση και ομαδική απέλαση όσων επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά και ενίοτε εντοπίζονται σε ελέγχους στην ενδοχώρα, ενώ συχνά καταγγέλλονται αφαιρέσεις ή/και ζημιές προσωπικών αντικειμένων, καθώς και ψυχολογική ή/και σωματική βία».

«Τα σύνορα στον Έβρο αποτελούν πεδίο όπου μεταφέρονται αιτούντες διεθνή προστασία από την ενδοχώρα και βιαίως επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Οι αποτροπές και οι επαναπροωθήσεις επίσης νεοεισερχόμενων στην περιοχή του Έβρου αποτελεί μια πραγματικότητα που καταγράφεται από διάφορες οργανώσεις», επισημαίνουν ακόμη οι έξι ΜΚΟ.

Παράλληλα τονίζουν ότι από τον Μάρτιο του 2020 είναι συνεχείς οι αναφορές και καταγγελίες «για πρακτικές αποτροπής στη θάλασσα, αλλά ακόμη και για αυθαίρετες επαναπροωθήσεις προσώπων, τα οποία αφού έχουν αποβιβασθεί στις ελληνικές ακτές βρίσκονται στη συνέχεια αβοήθητα μέσα σε σχεδίες, πλησίον των τουρκικών ακτών, κατά απόλυτη διακινδύνευση ακόμη και της ίδιας τους της ζωής».

Οι οργανώσεις σημειώνουν ότι «η Ελλάδα δεν διεξήγαγε ποτέ αποτελεσματική έρευνα σχετικά με τους πολυάριθμους ισχυρισμούς, εκθέσεις, μαρτυρίες και ποινικές καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις», ούτε στο επίπεδο του δικαστικού συστήματος ούτε στο επίπεδο ανεξάρτητων αρχών ή μηχανισμών.

«Η επίσημη απάντηση της κυβέρνησης έχει υπάρξει μια απλή αποκήρυξη των γεγονότων και μια επίμονη άρνηση για απάντηση στις αναφορές, ενώ ισχυρίζεται ότι οι οργανώσεις διασπείρουν "ψευδείς ειδήσεις", "παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας" ή "προσπαθούν να χαλαρώσουν τον έλεγχο της χώρας στα σύνορά της"», επισημαίνουν στο συμπέρασμα της αναφοράς τους οι έξι ΜΚΟ.

Αντιθέτως, επισημαίνουν, οι συνεχείς καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις «είναι σε ανησυχητικό ρυθμό από τον Μάρτιο του 2020, αποκαλύπτοντας ένα ανησυχητικό μοτίβο μιας πρακτικής που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι απάνθρωπη στην ουσία της και την ίδια ώρα είναι σε αντίθεση με το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο». 

Την κοινή δήλωση συνυπογράφουν οι 'Αρσις, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, HIAS Ελλάδας, HumanRights360 και Refugee Support Aegean.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM