Η Σαμίρα Ζαργκάρι, η προπονήτρια της ομάδας γυναικών αλπικού σκι στο Ιράν, δεν ταξίδεψε στην Ιταλία για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα επειδή δεν της το επέτρεψε ο σύζυγός της, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιρανικού Τύπου.
Η ομάδα έφυγε την Τετάρτη για το Κορτίνα ντ'Αμπέτσο, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο πρωτάθλημα αλπικού σκι την Τετάρτη, αλλά δίχως την Ζαργκάρι. Σύμφωνα με την ιρανική νομοθεσία, μια παντρεμένη γυναίκα δεν μπορεί να αποκτήσει διαβατήριο, ούτε να ταξιδέψει στο εξωτερικό χωρίς την άδεια της συζύγου της.
Η Φόρουγκ Αμπάσι, αθλήτρια της ιρανικής ομάδας, αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα σήμερα, Πέμπτη, μετά τη συμμετοχή της στο αγώνισμα του γιγάντιου σλάλομ.
«Δεν είναι η πρώτη φορά. Είχαμε ξανά το ίδιο πρόβλημα. Αλλά ελπίζω ότι μπορούμε να το αλλάξουμε. Όλες οι γυναίκες στο Ιράν, όλοι μαζί, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να το αλλάξουμε. Προσπαθούμε. Είμαι σίγουρη ότι οι δυνατές γυναίκες μπορούν να αλλάξουν αυτούς τους κανόνες», δήλωσε η 27χρονη.
Η Αμπάσι τόνισε πως η προπονήτριά της είναι μια «πραγματικά δυνατή γυναίκα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα γίνει από πιο δυνατή έπειτα από αυτό». Ανέφερε ακόμη ότι ο σύζυγος της προπονήτριάς της είναι Τούρκος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ. «Ζει στο Ιράν 5-6 χρόνια. Απλά γνωρίζει τους κανόνες στο Ιράν», συμπλήρωσε.
Η 27χρονη αθλήτρια δήλωσε πως η ίδια είναι ελεύθερη να οδηγεί, να ταξιδεύει, να προπονείται και να αγωνίζεται στο Ιράν. «Όλα είναι ελεύθερα για εμάς. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες όπως αυτός, αλλά όχι για όλους. Στο Ιράν περίπου μία στις 1.000 γυναίκες έχει πρόβλημα. Ακόμη και η προπονήτριά μου. Είναι πραγματικά μια ελεύθερη γυναίκα. Έχει πάει σε όλο τον κόσμο. Ταξιδεύει συνέχεια. Αυτή τη φορά αυτό συνέβη... αλλά σίγουρα θα αλλάξει», πρόσθεσε.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια παντρεμένη αθλήτρια εμποδίζεται από τον σύζυγό της να φύγει από το Ιράν. Το 2015 η παίκτρια ποδοσφαίρου Νιλουφάρ Αρνταλάν δεν μπόρεσε να πάει για αγώνες στη Μαλαισία, επειδή δεν της το επέτρεψε ο σύζυγός της, Μεντί Τουτούντσι.
Ο τελευταίος άσκησε το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος να εμποδίσει τη σύζυγό του να φύγει από τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι η διοργάνωση συνέπιπτε με την πρώτη ημέρα του γιου τους στο σχολείο. Λίγους μήνες αργότερα δικαστήριο ανέτρεψε την απαγόρευση και επέστρεψε στην Αρνταλάν να ταξιδέψει στο εξωτερικό για άλλους αγώνες.
Τον Ιανουάριο του 2020 η μόνη γυναίκα Ολυμπιονίκης του Ιράν, η Κίμια Αλιζαντέχ, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη χώρα για την Ολλανδία, περιγράφοντας τον εαυτό της ως «μία από τις εκατομμύρια καταπιεσμένες γυναίκες στο Ιράν».
Με πληροφορίες από Guardian, AP