Μόλις λίγες ημέρες μετά τον σάλο που προκάλεσε το σεξιστικό σχόλιο του πρώην- πλέον- επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, το κυβερνών κόμμα της Ιαπωνίας καλεί περισσότερες γυναίκες σε κρίσιμες συνεδριάσεις, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα μιλούν.
Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), που είναι στην εξουσία τον περισσότερο καιρό από το 1955, πρότεινε να επιτραπεί σε πέντε γυναίκες βουλευτές να μετέχουν στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του, έπειτα από επικρίσεις ότι αυτό είναι ανδροκρατούμενο.
Όμως, οι γυναίκες αυτές θα έχουν μόνο τον ρόλο του παρατηρητή. Δεν θα μπορούν να μιλήσουν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, παρά μόνο να υποβάλλουν την άποψή τους αργότερα στη γραμματεία, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei.
Στο 12μελές συμβούλιο του LDP υπάρχουν μόνο δύο γυναίκες, ενώ η 25μελής γενική συνέλευση του κόμματος αριθμεί μόλις τρεις γυναίκες.
Με την κίνηση αυτή περισσότερες γυναίκες μέλη του LDP θα μπορούν να δουν πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, δήλωσε ο Τοσιχίρο Νικάι, ο 82χρονος γενικός γραμματέας του κόμματος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχει ακούσει τις επικρίσεις πως το εκλεγμένο συμβούλιο του κόμματος κυριαρχείται από άνδρες. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουν πλήρως τι είδους συζητήσεις γίνονται», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Να ρίξουν μια ματιά, αυτό αφορά».
Η πρόταση αυτή έρχεται μετά το σεξιστικό σχόλιο του πρώην επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Γιοσίρο Μόρι. Μέλος του LDP και ο ίδιος και πρώην πρωθυπουργός, προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις και ξαναέφερε στην επικαιρότητα την ανισότητα των φύλων στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ο Μόρι σε ομιλία του είπε ότι οι γυναίκες μιλούν υπερβολικά πολύ σε συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα να κρατούν πολύ, επειδή γίνονται ανταγωνιστικές μεταξύ τους για το ποια θα μιλήσει περισσότερο. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο Μόρι παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο.
Η Ιαπωνία είναι μόλις στην 121η θέση ανάμεσα σε 153 χώρες, στον δείκτη για το χάσμα μεταξύ των φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Πρόκειται για τη χειρότερη θέση αναπτυγμένης χώρας. Στη Βουλή της Ιαπωνίας υπάρχουν μόνο οι 46 από τους 465 βουλευτές είναι γυναίκες, περίπου το 10%, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 25%.
Με πληροφορίες από Reuters